|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Ja ali ne?
27.8.2010 15:24:33   
zvezdica_1
vpisovat otroka nekam, ke to vsi delajo, je neumnost, da večje ni. vpišeš ga tja, ker je to način življenja, ki mu ga želiš predstavit(ja, krivično, ampak tako pač je, on zaenkrat "nima besede"), ker v to sama veruješ. se strinjam, da je prevelika obveza zbirati tiste listke. jaz sem že kot otrok z odporom hodila v cerkev, bila cela nesrečna, ko sem na prisilo staršev, (ki mojih ugovorov, da je cerkev pač inkvizitor, ki v imenu vere brez pomislekov pobija, nikoli niso jemali resno. ampak taki so moji občutki še danes.) morala sem  narediti še birmo-rezultat: danes me v cerkvi vidijo samo ob poroki, niti na pogrebno mašo ne grem, če ni umrli najožji član družine. žal. tako pač je. o cekveni poroki ni govora, živim na koruzi, o krstu otroka ne smem niti slišati. razen, če bo to omenil sam, ko bo dovolj star

če tebi krščansa vzgoja pomeni nekaj, lahko župniku že pred vpisom razložiš, da pač otrok ne bo vsako nedejo pri maši. in da če bo iel zaradi tega težave pri nadaljevanju višjega letnika, ga pač en boš več pustila v cerkev. verjemi, da deluje, še vsak je popustil. sploh, če izhajaš iz tako verne družine...

druga opcija je, da otroka v cerkev vozi tvoja mati(če je vsak teden v cerkvi).

lahko pa prezreš vso vaško mnenje, ki je seveda najbolj pametno, dobrohotno in pomembno in rečeš, da boš otroka pustila, da se odloči sam, da pa ima pri svoji odločitvi tvojo popolno podporo. ker konec koncev, a če bo pol vasi skadilo joint, snifalo kokain in vase zlivalo na litre šnopsa, a boš tudi to dala svojemu otroku na mizo???

vera je pač stvar posameznika. in bolje pozno kot nikoli
upam, da nisem koga užalila,(ni bil namen)

< Sporočilo je popravil zvezdica_1 -- 27.8.2010 15:27:54 >

(odgovor članu RAKICA2007)
Neposredna povezava do sporočila: 26
27.8.2010 15:58:55   
PeggyBundy
IZVIRNO SPOROČILO: Isabellabina

IZVIRNO SPOROČILO: kakadoo

No dajte še enkrat prebrat kaj sem napisala.
Nikjer nisem napisala da ne verujem. In rada grem k maši -
samo pač ne vsako nedeljo. Včasih človek rad tudi malo poleži a ne. Ali pa gre kam na izlet.
Glede na to, da med tednom nismo skoraj nič skupaj, za vikende kam odpotujemo. In zdaj naj bi ekstra
doma ostala samo zato da bi šli k maši.
Problem je v tem ker morajo otroci imet listek, da so bili v nedeljo pri maši.
Ker baje da otrok ne naredi razreda če ne hodi redno k maši. To mi je mal skregano
z logiko. Marsikdo veliko bolj veruje pa na gre vedno k maši, kot nekdo, ki je skos tam.

Ob kateri uri pa imate mašo?Pri nas je ob 9.00 ali velikokrat tudi ob 10.00,tako,da v tem času verjetno ne ležiš več ali pač!Sicer pa med tednom ni nič hudega ,če ne greste k maši,saj takrat tudi otroci ne dobijo listkov,pa če je tako tudi vsako nedeljo ne rabiš it ,če pač kam greste.Pri nas  lahko otroku manjka 10 listkov,pa poznam jih ,ki tudi sploh ne hodijo k maši pa vseeno naredijo razred,samo v spričevalu mu piše neredno obiskovan verouk.sicer potem župnik na aveliko v pridigi govori ,kakšne farane imamo med seboj(sicer ne poimensko)

Isebellina, takšne kot si ti, imajo župniki nadvse radi.  Ne bom napisala bogaboječe, ampak župnika boječe.

In še za avtorico posta: če ti je odveč, ju ne daj. Ni lepo, da svoje želje in želje otrok podrejaš mišljenju okolice. Vi morate živeti svoje življenje, ne tvoji starši, ne kdo drug.
Če v srcu in po pameti čutiš, da bi rada šla k maši (kar sicer ni razvidno) pojdi. Če čutiš, da ni to to, pa ne hoditi.
Cerkev med drugim tudi uči, da ni lepo lagati. Ne sebi, ne drugim.

(odgovor članu Isabellabina)
Neposredna povezava do sporočila: 27
27.8.2010 16:24:53   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka

Kar sprašuješ, ni vprašanje vere, ampak vprašanje pozicije v neki skupnosti - konkretno v vaši vasi ali mestecu. Imam teto v eni taki mali vasi in tam so vsi hodili k verouku, samo ena družina ne. Z njimi se nihče skoraj ni pogovarjal, njihove hčerke so bile takoj označene za malopridnice - posledično so jim vsi vaški fantje hodili težit pod okno (saj one ne hodijo v Cerkev, torej so kur*be). Punce seveda nikomur niso odpirale, ampak ker je tja hodil tudi moj bratranec, je moja teta jokala, čisto obupana, kaj pa če bo odprla, kaj pa 'če se kaj zgodi' in bodo imeli 'tako snaho'???

Načeloma se da vse to zdržati, če imaš neko svojo lastno filozofijo. Torej stojiš za svojim prepričanjem.

Če bi šlo tu za moje otroke, mi verjemi, da grem direkt k fajmoštru in zagotovo dosežem, da razloži svojim ovčicam pojem sprejemanja drugačnosti.

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 28
27.8.2010 16:33:52   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: MissLady
Jah jst lahko govorim zase.... moji otroci bojo hodili k verouku in če se bo le dalo tudi v srednji šoli, dokler bom imela kaj besede .....

OK - za malega otroka še ne rečem, ker tako mali itak ne vedo, zakaj gre in niso sposobni o tem odločati, ampak srednjšolca siliti k verouku ??? user posted image
S takim pristopom boš takoj, ko bo možno, postala mama brez vsake besede.

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu MissLady)
Neposredna povezava do sporočila: 29
27.8.2010 16:47:33   
kalbo
Ali pa bo ostala mama z besedo in bo njena snaha čez dve desetletji tu gor spraševala iste stvari in neumnost se bo spet prenesla še za eno generacijo.

Pa nimam nič proti nobeni veroizpovedi, samo posiljevanja z vero imam pa poln kufer in žal je tega še precej oziroma zmeraj več.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 30
27.8.2010 17:52:31   
Nika v službi
IZVIRNO SPOROČILO: nananaja

kakadoo, napisala si, da ti ni stati v cerkvi eno uro samo zato, da bo otrok dobil listek. potem je logično, da si dobila take odgovore kot si jih.
razmisli, kaj tebi pomeni vera. ali greš k maši, ker je taka navada, ali zato, ker ti nekaj pomeni molitev, božja beseda. tisto, kar je tebi vera, boš tudi otroke naučila, neglede ali hodijo k verouku ali ne.
predvsem se v tem primeru ne oziraj na druge, kaj počnejo. da pa je veliko vernih, ki ne hodijo v cerkev... vera je osebna stvar in vsak jo živi po svoje, vsaj pri nas imamo versko svobodo. pa saj srečaš v cerkvi ljudi, ko ti gre na bruhanje, ker poznaš njihovo privat življenje, ampak ali hodiš tja zato, da te vidijo drugi?
in listki od maš niso najpomembnejša stvar verouka, njihova poanta je za moje pojme zgrešena, morali bi vzpodbujati otroke in starše, da pridejo v cerkev, se pa izkaže, da starši pripeljejo otroke tja samo, da dobijo listek, da ne bo sitnosti pri verouku.
po moje bi morale k maši družine cele, pa tudi maše bi morale biti temu primerne, pa žal pri nas ni dosti take prakse, mogoče smo celo sami krivi zato, ampak pustimo to (verouku se vsekakor spreminja na boljše). torej je družina pri maši skupaj in to se lepo lahko vključi v nedeljske izlete. saj ni maša samo ob 10h v vašem kraju.

Pod tole se lahko podpišem. Sem sicer katolik, verna, versko vzgojena in v tem duhu (z vzgledom) se trudim vzgajati tudi svojo madam. O cerkvi kot instituciji imam sicer svoje mnenje, ki "klasično" vzgojenemu in po tercialno mislečemu delu našega občestva ni najbolj po volji, ampak dejstvo je, da globoko v sebi verujem, ne sledim pa slepo zapovedim institucije.

Tudi mi nedeljsko mašo redno obiskujemo, bodisi prav na nedeljo ali na večerno sobotno, pa včasih, ko nam res ne uspe, gremo pa za ta namen 1x med tednom k maši ali pa kje drugje ob uri, ki nam bolje ustreza. Sama večkrat pravim, da smo ljubljanski farani.user posted image Preprosto pač, ker zaenkrat nismo tako strogo vezani zgolj na obiskovanje maše v naši župnijski cerkvi. Verjetno bo malce drugače, ko bo naša madam začela obiskovati verouk (drugo leto verjetno), ampak do takrat pač kombiniramo.

Kot so torej predhodniki že poudarili - največja neumnost je, da bi otroka dajala k verouku, če sama tako ne čutiš in če to narediš zgolj zaradi pritiska okolice. Tudi meni je skrajno mimo, da otroci sami prihajajo k maši.... in kje so starši tisti čas?!

Vijoličarka, ti si verjetno mlajša od mene, ker tovrstno šikaniranje poznam jaz ravno v obrnjeni verziji. V našem razredu v OŠ nas je bilo zgolj za vzorec (4 ali 5 otrok od skoraj 30-ih otrok), ki smo hodili k verouku. In Bog ne daj, da smo o tem kaj preveč na glas govorili, ker smo hitro dobili po buči tako od sošolcev kot in predvsem od "tovarišic". Živa katastrofa je bila nositi verižico s križcem, sošolki je "tovarišica" celo šolsko torbo stresla na mizo in po njej pobrskala po veroučnih knjigah (točno se je vedelo, kateri dan smo imeli verouk po šoli) in se sarkastično naslajala nad njimi, jih listala, brala, spraševala mojo ubogo sošolko, če to pa to zna, verjame tem pravljicam, ipd. Vam rečem, da mi je to eden najhujših spominov, ker si ne morem predstavljati, kako je bilo njej takrat, če je bilo že meni hudo. Pa smo ostali samo nemo opazovali in upali, da mi tega ne doživimo. Bili smo v 3. razredu OŠ, torej takrat stari okoli 9 let!!!! Še in še bi lahko naštevala, pa nima smisla. Hočem samo povedati, da življenje in zgodovina nista črno beli in da ima očitno vsaka generacija svoje spomine in travme.

Ravno zaradi tega jaz vedno pravim: Živi in pusti živeti. Vsakemu po svoje.

..... Poljubi me nežno, ko drugi hitijo, povabi me v mesto, ko drugi že spijo.... Napravi to zmeraj, ne bodi kot drugi, ljubezen ni reka, ki teče po strugi.....
F. Lainšček

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 31
27.8.2010 18:09:36   
ajsek

IZVIRNO SPOROČILO: MissLady
Jah jst lahko govorim zase.... moji otroci bojo hodili k verouku in če se bo le dalo tudi v srednji šoli, dokler bom imela kaj besede .....

Ti imaš zelo podoben pristop kot so ga imeli moji starši, tako da mi mogoče lahko razložiš, kakšen je pozitivni učinek tega, da srednješolec, ki jasno izrazi svoje nasprotovanje, vsako nedeljo sedi v cerkvi, ker imajo starši toliko besede. Moji niso prišli dlje od - zato ker je treba hodit.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 32
27.8.2010 19:13:44   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: ajsek
Ti imaš zelo podoben pristop kot so ga imeli moji starši, tako da mi mogoče lahko razložiš, kakšen je pozitivni učinek tega, da srednješolec, ki jasno izrazi svoje nasprotovanje, vsako nedeljo sedi v cerkvi, ker imajo starši toliko besede. Moji niso prišli dlje od - zato ker je treba hodit.

Moji pa - zato, ker je taka tradicija. user posted image Ampak veš kaj so pa s tem dosegli? Samo to, da zdaj cerkve niti na daleč ne povoham več. user posted image In pa to, da nimajo prav nobene besede več, kar se mojega življenja tiče. Oz. to velja bolj za mamo - z očetom ni bilo nikoli nobenih tovrstnih "težav".

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 27.8.2010 19:16:18 >

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu ajsek)
Neposredna povezava do sporočila: 33
27.8.2010 19:32:11   
Colt
IZVIRNO SPOROČILO: Andromeda

IZVIRNO SPOROČILO: poli*

Meni je pa malo mimo, ko pišete, da naj se otrok sam odloči ali bo hodil, ali ne? Kdo torej tu vzgaja? Kdo je starš?
Čez par let se bodo zgleda imeli možnost odločati, če sploh pojdejo v šolo, ali kako??
Če veruješ in če želiš, da tvoj otrok obiskuje verouk naj ga, če ne pa ne.

Podpis.

Imeli bodo tudi možnost odločitve, al kakat v školjko ali poleg. Ali pa se naučit Slovenjskega jezika ali ne. Ali pa držat žlico z levo ali desno. Je starš starš ali je neko levo kolo?

...and once you have tasted flight, you will walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and there you long to return. -- Leonardo de Vinci
AMEN!

(odgovor članu Andromeda)
Neposredna povezava do sporočila: 34
27.8.2010 19:33:13   
Greenie
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka

Kar sprašuješ, ni vprašanje vere, ampak vprašanje pozicije v neki skupnosti - konkretno v vaši vasi ali mestecu. Imam teto v eni taki mali vasi in tam so vsi hodili k verouku, samo ena družina ne. Z njimi se nihče skoraj ni pogovarjal, njihove hčerke so bile takoj označene za malopridnice - posledično so jim vsi vaški fantje hodili težit pod okno (saj one ne hodijo v Cerkev, torej so kur*be). Punce seveda nikomur niso odpirale, ampak ker je tja hodil tudi moj bratranec, je moja teta jokala, čisto obupana, kaj pa če bo odprla, kaj pa 'če se kaj zgodi' in bodo imeli 'tako snaho'???

Načeloma se da vse to zdržati, če imaš neko svojo lastno filozofijo. Torej stojiš za svojim prepričanjem.

Če bi šlo tu za moje otroke, mi verjemi, da grem direkt k fajmoštru in zagotovo dosežem, da razloži svojim ovčicam pojem sprejemanja drugačnosti.

Točno tako. Sploh pa mislim da tudi v Sloveniji ni več vasice v kateri bi prav vsi hodili v cerkev. Sama sem iz mesta, v osnovni šoli so k verouku hodili 3, preselilapotem sem se preselila na podeželje, tukaj pa jih hodi recimo polovica.
Če se imaš za odraslo in samostojno osebo pa res ni treba dopustiti da ti starši vsiljujejo kako boš vzgajala otroke. Cerkev (institucija) ti vsiljuje neko moralo, sama ima pa ogromno zločinov na vesti.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 35
27.8.2010 19:52:33   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Colt

IZVIRNO SPOROČILO: Andromeda

IZVIRNO SPOROČILO: poli*

Meni je pa malo mimo, ko pišete, da naj se otrok sam odloči ali bo hodil, ali ne? Kdo torej tu vzgaja? Kdo je starš?
Čez par let se bodo zgleda imeli možnost odločati, če sploh pojdejo v šolo, ali kako??
Če veruješ in če želiš, da tvoj otrok obiskuje verouk naj ga, če ne pa ne.

Podpis.

Imeli bodo tudi možnost odločitve, al kakat v školjko ali poleg. Ali pa se naučit Slovenjskega jezika ali ne. Ali pa držat žlico z levo ali desno. Je starš starš ali je neko levo kolo?

Mocno me ima, pa vseeno ne bom komentirala primerjave verouka s straniscno skoljko.

Ampak... user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Colt)
Neposredna povezava do sporočila: 36
27.8.2010 19:59:15   
Colt
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

V trojki imaš malce zelenjave user posted image

...and once you have tasted flight, you will walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and there you long to return. -- Leonardo de Vinci
AMEN!

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 37
27.8.2010 20:01:25   
Frodo Bisagin

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Se ti lusta? user posted image  (fuj, fej...)

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Colt)
Neposredna povezava do sporočila: 38
27.8.2010 20:02:10   
kalbo
Colt, upam, in verjamem, da ne misliš tako kot se tole bere, resno.

Držati žlico z levo ali z desno pa ni stvar vzgoje, ampak narave. Žal je pa veliko levičarjev v preteklosti nasankalo ravno zaradi nesprejemanja drugačnosti.

(odgovor članu Colt)
Neposredna povezava do sporočila: 39
27.8.2010 20:04:31   
kalbo
Ja, vera je delno stvar vzgoje in zgleda in to sprejemam z vsem spoštovanjem. Vsiljevanje vere, v katero ne verjameš sam samo zaradi okolice, je pa meni žal mimo. In hočeš ali nočeš priznat, tega je v naši lepi deželici zelo veliko.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 40
27.8.2010 20:07:41   
Vijoličarka
Nika, mislim da sem starejša od tebe. Kot sama praviš, stvari niso črnobele, ampak take, kot jih vidi ronja: v barvah.user posted image

V mojem okolju je bilo pač tako. Ampak nesprejemanje drugačnosti ni povezano s veroizpovedjo ali odsotnostjo le-te. Človeštvo se počasi spreminja in upajmo, da bo tega, da bi večina maltretirala manjšino, vedno manj. Pa izkoriščanja pozicije moči. Ampak se mi zdi, da ne, ker se to vedno znova pojavlja, v novi preobleki.  Ti si bila v drugačni manjšini. Pri nas bi bila v močni večini. 

V bistvu me zanima, ker mene vse zanima user posted image , kaj je zdaj s temi listki, ki se delijo pri maši. Ker maša je maša, božja beseda je božja beseda, molitev je molitev, pa naj bo to ali v Butali vasi ali pa v Timbuktuju. Mar ne obstajajo univerzalni listki, tako da bi  se lahko otroci udeleževali maš kjerkoli, vsaj po Sloveniji? To bi se dalo krasno združiti z nedeljskimi izleti, sploh ker ima Slovenija ogromo lepih cerkva.

Če bi bilo to mogoče, bi se dalo to obvezno obiskovanje maš spremeniti v eno prav krasno in zanimivo turo po Sloveniji.

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu Greenie)
Neposredna povezava do sporočila: 41
27.8.2010 20:11:37   
Colt

Se ti lusta? user posted image  (fuj, fej...)

Seveda se mi, saj je petek user posted image Mali postuser posted image

Kalbo...niti nisem preveč resno bral cele teme. Nimam časa. Podpiram pa idejo, naj se pač sami starši odločijo tekom svojih izkušenj.

AMEN!

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 42
27.8.2010 21:56:37   
Poka
Čeprav sem ateist, pa ti bom odgovorila kot intelektualka.

Mogoče se boš lažje odločila, ko boš prebrala nekaj strokovnih zgodovinskih knjig in boš začela kritično razmišljat o tem, kaj je sploh cerkev dobrega naredila za ljudi. Več slabega kot dobrega, namreč.

Če misliš, da se bo otrok tam naučil nekih vrednot, se motiš. Delam tudi v šoli, pa otroci, ki hodijo k verouku, niso zaradi tega nič boljši ali slabši - ker to itak ni od tega odvisno. Pravzaprav tisti disciplinsko problematični, ko misliš, da bodo kaj od tega imeli, nimajo. Sploh pa sem gledala učbenike - niso ustrezno didaktični, ne moreš se npr. nečesa naučit, ker barvaš Jezusa...

Jaz bi otroka raje vpisala npr. v glasbeno oz. tja ko si želi, če bi si pa k verouku, bi mu pa verjetno dovoljila, ampak bi ga usmerila v kritično razmišljanje o veri - vsekakor nebi pustila, da mu operejo možgane.

(odgovor članu RAKICA2007)
Neposredna povezava do sporočila: 43
27.8.2010 22:05:12   
ajsek
Mater, tole pa je intelektualen odgovor user posted image

(odgovor članu Poka)
Neposredna povezava do sporočila: 44
27.8.2010 23:32:42   
pelin
Ne zdržim več, se moram oglast in konecuser posted image user posted image ...Najprej malo za šalo malo zares glede tvojega " intelektualnega" odgovora Poka...hja, žalostno je to, da praviš, da se otroci z barvanjem Jezusa nič ne naučijo...seveda se..sama delam v vrtcu in vem, da zna biti barvanje zelo koristno, pa naj otrok barva cerkev , rožico itd., saj si s tem fino uri finomotoriko in razvija predbralne in pisalne sposobnosti, spoznava in utrjuje barve in barvne odtenke.... (halo, nekdo je na faksu špricaluser posted image )...No, tisto mi je pa še bolj mimo, ko praviš, da  bi morali v cerkvi tiste bolj disciplinsko problematične umiriti in spremeniti ali kaj... Veš, mislim, da bi lahko tudi za učitelje rekli ( pa marsikdo tudi res reče) da so zanič, ker otrok ne naučijo reda in  discipline. Tako kot  cerkev, tudi šola ni poklicana, da otrokom nudi osnovne vzorce vedenja, temveč je vse to v prvi vrsti  na starših če se ne motim. Šola, naj bi otrokom podajala čimveč splošnega znanja, cerkev pa verskega. Osnovna kultura, pa naj bi se začela  doma. Lepo, lepo, da bereš vse te zgodovinsko-verske knjige, vendar ti jaz iskreno svetujem, da greš še kdaj k verouku in k maši...Mogoče boš kar presenečena, ker pranje možganov ni ravno vsakdan na tapeti...
Drugače, pa se z ostalimi strinjam. S teboj  Zvezdica1 bi rada le delila svojo izkušnjo... S partnerjem  imava vse zakramente za seboj, pa tudi k maši dokaj redno zahajamo. Vseeno, pa se prav nič ne počutimo krivih, če nas kakšno nedeljo ni. Pri nas imamo že od mojega otroštva zelo prijaznega župnika, ki pa žal nima preveč zabavnih pridig, pa tudi pri verouku smo skoraj spaliuser posted image . Prav zaradi tega, mi je bila muka svoje čmrlje tlačiti k verouku, ker sem vedela, da jih sploh ne bo zanimal in da bosta tam delala zgago od dolgega časa. To sem tudi povedala župniku  ( seveda mu nisem rekla, da ima dolgočasne pridigeuser posted image )in rekla, da bosta aktivno  začela obiskovati verouk, ko ju bo stvar bolj zanimala. On ni bil prav nič užaljen in je rekel, da nas vse vabi, da bi se tudi starši poskusili bolje vključiti v cerkveno življenje in ga s tem naredili bolj  zabavnega, prijaznega našim otrokom. Rečeno storjeno.Zbralo se nas je nekaj, ki po svojih močeh skrbimo , da cerkev ni le tista suhoparna maša, temveč tudi prijetno  druženje. Tako skupaj že nekaj let pripravljamo igrice za miklavževanje, božične bazarje, petkove ustvarjalne delavnice, romanja, oratorije, obiskujemo cerkvene vrtce in druga župnišča......Otroci ob vsem tem veselo sodelujejo,hkrati pa radi hodijo tudi k verouku, saj jim s skupnimi močmi  vero predstavljamo tudi na bolj simpatičen in zabaven način. Tako je s tem...če hočeš, da bo tvoj otrok versko vzgajan, moraš v prvi vrsti nekaj na tem storiti sama...če tebi smrdi nedeljska maša in verouk, ne moreš pričakovati, da bosta otroka to imela rada. Aja, pa še to...moja dva sta začela aktivno hoditi k verouku šele v tretjem razredu, do takrat, pa sta naju spremljala pri vseh teh cerkvenih dejavnostih, mašah in podobnem. Očitno smo ravnali prav, ker sedaj rada hodita. Včasih se zgodi, da kakšno nedeljo prešpricamo zaradi različnih vzrokov...takrat ne dobimo listka...pa se ne sekiramo...če ima človek pri sebi vse poštimano, ne rabi listkov . Vera se pač ne meri v številu listkov...

(odgovor članu ajsek)
Neposredna povezava do sporočila: 45
27.8.2010 23:50:32   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: Poka

Čeprav sem ateist, pa ti bom odgovorila kot intelektualka.

Mogoče se boš lažje odločila, ko boš prebrala nekaj strokovnih zgodovinskih knjig in boš začela kritično razmišljat o tem, kaj je sploh cerkev dobrega naredila za ljudi. Več slabega kot dobrega, namreč.

Če misliš, da se bo otrok tam naučil nekih vrednot, se motiš. Delam tudi v šoli, pa otroci, ki hodijo k verouku, niso zaradi tega nič boljši ali slabši - ker to itak ni od tega odvisno. Pravzaprav tisti disciplinsko problematični, ko misliš, da bodo kaj od tega imeli, nimajo. Sploh pa sem gledala učbenike - niso ustrezno didaktični, ne moreš se npr. nečesa naučit, ker barvaš Jezusa...

Jaz bi otroka raje vpisala npr. v glasbeno oz. tja ko si želi, če bi si pa k verouku, bi mu pa verjetno dovoljila, ampak bi ga usmerila v kritično razmišljanje o veri - vsekakor nebi pustila, da mu operejo možgane.

Zdaj lahko razvijem celo debato na temouser posted image user posted image user posted image  - a se ti intelektualno zavedaš iz česa si ti sama sestavljena? MIslim si imela vsaj malo kemije v OŠ, pa več kot dvojko? Torej razloži mi, iz česa je atom sestavljen - ali ima karkoli trdnega v sebi? Kaj je elektron pa nevtron, iz česa sta?

NIkar ne žali ljudi da imajo oprane možgane, če vidijo kompletno realnost v drugi luči kot ti. Sama menim, da ti verjameš v pravljice toliko časa, dokler si prepričana, da je materija karkoli drugega kot energija - saj je vendarle znanstveno dokazano že resnično dlje kot si ti živa, da je to dvoje eno in isto. In verjamem, da verjameš v pravljice, dokler meniš, da si ti sama edina, ki upravlja z vsem, kar se tebe tiče. Naivna v bistvuuser posted image user posted image .

Btw nikdar me starši niso pošiljali v cerkev, da ne bom kar prec obtožena kaj vem česa vsega od strastnih zagovornikov antikrščanstva.

(odgovor članu Poka)
Neposredna povezava do sporočila: 46
28.8.2010 4:48:03   
Colt
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Colt, upam, in verjamem, da ne misliš tako kot se tole bere, resno.

Držati žlico z levo ali z desno pa ni stvar vzgoje, ampak narave. Žal je pa veliko levičarjev v preteklosti nasankalo ravno zaradi nesprejemanja drugačnosti.

No, sem malo natančneje prebral temo. Včeraj sem že na pol spal poleg user posted image Seveda se pojavlja stara zgodba in zopet bo ''svobodnomisleča intelektualna elita'' ustoličila sama sebe na piedestalu superiornosti, seveda milje visoko nad ''ubogimi ovčicami ki imajo oprane možgane''. Stara zgodba, že videno že slišano. Sploh tisti ''intelektualni'' odgovor malo višje je ''best of''.

Niti slučajno se mi ne da zabijat časa z nekimi diskusijami...je pa zanimivo videt gorečnost antiteistov in umirjenost zagovornikov otrokom prijazne predstavitve vere. Že to nekaj pove.

ps. Kalbo, tebe nisem nikjer mislil zgoraj, midva bi se itak še najboljš pomenila ob kakem pivu. Na forumih pa se načeloma izogibam takšnih debat.

In niti slučajno

AMEN!

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 47
28.8.2010 11:29:11   
kalbo
Pelin samo kapo dol. Žal pa niso vsi župniki takšni, jih je pa zmeraj več.

Colt, za pivo se pa že toliko časa meniva, da bi bil pa zdaj res čas, da se zmeniva.

Pa še glede ovčic...ljudje, ki so v cerkvi zato, da so tam videni in imajo ljudi, ki tja ne zahajajo, za nekaj manj imenujem ovčice, ker to so. Temu delu ljudi se da brez težav oprat možgane. Višek intelekta malo višje tudi spada v to kategorijo, le da na drugi strani.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 28.8.2010 11:39:30 >

(odgovor članu Colt)
Neposredna povezava do sporočila: 48
28.8.2010 11:34:30   
kalbo
Aja, pa še nekaj je zanimivo. Mene vsi tle okrok čudno gledajo ob porokah, krstih in podobnem..a ti greš v cerkev, a nisi proti...ljudje božji, nisem nič proti in seveda grem. Zanimivo je, da sem ponavadi edini, ki pridigo dejansko sliši, moja tašča recimo je ne, ona raje vrti glavo okoli in opravlja.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 49
28.8.2010 11:53:51   
zvezdica_1
pelin
se strinjam s tabo, da je starš vzor otroku. ampak vse zakramente imam jaz, mojemu manjka birma. če odštejem poroko, sma bila nazadnje v cerkvi, ko sva pred leti obiskala tujino-zmeraj pogledam v cerkve, ker so bogat vir kulturne dediščine, v njih so prelepe freske, vidiš kaj je v določenem obdobju "narekovala" arhitektura, kakšen je bil slog slikanja in kiparjenja...
sama sem bolj zgodovbinski tip osebe, brskanje po preeklosti in kamnih me je od nekdaj fasciniralo. cerkev kot oganizacija se mi gnusi že dlje časa, še dolgo pred izbruhom vseh njenih afer, od pranja denarja do pedofilije. to srečaš povsod, v cerkvi, v šoli, v vrtcu, na ulici..... ožigosat 1 skupino zaradi določenih posamezikov je pač krivično in to nikakor ni razlog, da me v cerkvi ne vidijo kot vernico.

v boga in posmrtno življenje ne verjamem. če bi bog dejansko obstajal, po mojem ne bi dopuščal takih grozot, kot so danes na svetu. dnevno samo v afriki umre skoraj 30.000 otrok od lakote, vojne povzročijo razdejanje zaradi naših kapitalističnih teženj... če samo pogledaš, kako pridobivajo diamante, barvne kovine, ki jih potrebujemo za vsako žico. ne vem, jaz se ne morem sprijaznit z mislijo, da se otrok rodi in je že pred rojstvom obsojen na kopanje v rudniku, beračenje, lakoto in bolezni. smrt pred 13. letom. žal, ampak jaz nimam moči, da bi mu rekla, za to trpljenje boš poplačan v nebesih, ko pa se hkrati ne da nobenega zagotovila razen dogme, v katero moraš slepo verjeti, da bo tako pač enkrat, ko boš umrl. če bi bog v podobi kateregakoli verstva ejansko obstajal, bi te anomalije odpravil...

ne obsojam nikogar, ki veruje v katerokoli vero. med prijatelji imam muslimane, vroče katolike, ki so najmanj 1x tedensko pri maši, ateiste, agnostike.... in se z vsemi normalno razumemo, debatiramo tudi o veri, ampak spoštujemo drug drugega in si ne vsiljujemo prepričanj. deluje čisto ok, hodimo na zabave.... brez verskih vojnuser posted image

sama bom pač odločitev o verouku in krstu prepustila otroku smemu. mene v cerkvi v belem ne boste videli, (partner se je s tem sprijaznil, sorodstvo še zmeraj ne in se pomoje nikoli ne bo, ampak se na to ne oziram). . če bo kak župnik delal probelme glede tega, da ne bova poročena niti civilno in ne bo hotel krstiti otroka na njegovo željo, pol pač ne morem pomagat, izsiljevati se ne bom pustila.

delati, ker nekaj dela okolica, je največja neumnost, kar jo lahko napraviš. živi tako, kot želiš živeti(seveda ob predpostavki, da s tem ne škoduje drugemu)

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Otrokov oče
пеперутка16

Bi otroku dovolili, da napiše prazno ime očeta, tj. "nepriznano očetovstvo", ker imaš z možem slab odnos in ker ne sprejema otroka?

Da. (45%)

Ne. (55%)

Število vseh glasov: 11

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!