|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Ja ali ne?
28.8.2010 13:43:43   
pelin
joooj, kako sem ga spet pihnilauser posted image ....zmotila sem se pri imenih....moja  izkušnja je bila v prvi vrsti   namenjena avtorici (Kakadoo), pa sem pomotoma napisala tvoje ime...Ko sem sedajle brala tvoj post, mi nekaj ni bilo jasnouser posted image ...
Drugače pa se  z večino stvari , ki si jih napisala strinjam, spoštujem tvoje mnenje...po moje razmišljaš bolj  v skladu z versko etiko od marsikaterega " vernika", ki je vsako nedeljo pri maši...

(odgovor članu zvezdica_1)
Neposredna povezava do sporočila: 51
28.8.2010 14:32:07   
ronja
Sem sicer ateistka, vendar ti lahko povem za kolege:
ona je verna, on ne, otroka sta krščena, tastarejša hodi k verouku, nihče ne hodi od njih ne ob nedeljah k maši. Samo za tavelike praznike. Tudi moli doma nihče (mogoče mama kdaj v mislih, na glas pa nihče - ne ker ne bi smel, ampak ker ne čutijo te potrebe). Pri verouku v samem središču Ljubljane, velika, stara cerkev... so v njeni starostni skupini 3 otroci!user posted image (pa to pride kar nekaj razredov na tisto cerkev, tako po občutku) Tako da se jim tudi župniki ne upajo nič težit, ker se bojijo, da bojo še ti šli, če bodo preveč strogiuser posted image . Takle mamo v mestih, ja. Kako je pa na vasih, pa ne vem...

Na druge se pa jaz sploh ne oziram ker nisem edina ki ji otrok ne hodi k verouku je čist svobodna odločitev in se mi zdi prav da se otrok sam odloči in da ne hodi tja zato ker pač mora.

Bi ti pa tudi jaz tole svetovala. se mi zdi, da če je gori neki Bog, ki vse to gleda, ne vem, če bo kaj strašno bolj srečen zato, da se ena družina kislo drži v cerkvi, ker si pač ne želi bit tam. Verjetno bo čisto zadovoljen, če boste srečni skupaj na izletu - saj je baje zelo dober in razumevajoč. Če bo pa kak župnik imel kaj za povedat, mu pa lepo razloži, kdaj se je Kristus krstil in da imata tvojadva otroka do takrat še precej časa.

Na druge se pa jaz sploh ne oziram ker nisem edina ki ji otrok ne hodi k verouku je čist svobodna odločitev in se mi zdi prav da se otrok sam odloči in da ne hodi tja zato ker pač mora.

Mam par sošolk, ki isto pravijo - čeprav je nekatere spremljala mama tja.

najbrž tudi zato, da jim bo z vero lažje v lajfu.

Uf, tole pa ni čisto res. Nekaterim je lažje, dostim je pa lažje brez (če ne bi bilo tako, se ne bi toliko ljudi spreobrnilo iz vernih v ateiste).

Biti veren in hoditi k maši pa po moje ni ista stvar. Ljudje so verni, pa ne hodijo k maši in so ljudje, ki so velikokrat tam, pa je vse bolj ena farsa. Saj to je ja vsem jasno, a ne?

Če bi zares poznala svojo veroizpoved bi vedela, da so včasih krstili odrasle ljudi, ker edino odrasel človek lahko zavestno sprejme veroizpoved, tako da vsiljevati veroizpoved otroku samo zato, da bo okolica srečna je meni totalno mimo

Podpišem, čeprav mi ni ni bilo treba pošizit, ker smo sami ateistiuser posted image .

Mi doma nismo prav nič hodili v cerkev, ampak kadar je naneslo, pri kakšnih porokah in krstih v širši družini, je bila mama kar nekako jezna name, ker se ne znam prav obnašati v cerkvi in sem ji delala sramoto pred sorodstvom, ki je kritično upiralo oči vame. Ona je sveda znala vse še iz otroštva, meni pa je bilo čisto tuje.

haha, vijoličarka, si me spomnila na mojo mamo in babico. Mama ni verna, babica tudi ni ibla (samo kolikor se spodobi) in meni je bilo na babičinem pogrebu prav hecno, ko se je mami delala, da moli, čeprav ne zna molitvic (pač tistih uradnih - verjamem, da je molila po svoje, k svojemu bogu oz. tistemu, kar pač verjame - ni glih bog, ampak ona je premikala ustnice in poizkušala uganit besede... meni se je zdelo kar tragikomično - ker na pogrebu mame bi ji privoščila, da se ji ni treba s takimi bedarijami ukvarjat). In potem ko je župnik v cerkvi razlagal, kako je ta babica svoje in tuje otroke učila molit (bila je učiteljica), sem se skoraj smejat začela. ker to je bila čista laž - pa župnik jo je poznal... In nekak mi je bil cel pogreb totalno mimo ravno zato, ker ni bilo nič v skladu z osebo, ki smo jo pokopavali...

nika v službi, jaz sem letnik 78. Pri nas jih je bilo mogoče pol pri verouku, mogoče še manj, nihče - ne oni, ne mi, se nismo počutili šikanirani zato. Navadno je bilo nam ateistom zanimivo, kaj pa oni tam počnejo, ko so pa razložili, smo pa navadno rekli: hvala lepa, kar sami pojdite. Oni pa večinoma: blagor tebi, da ti ni treba. Tako je bilo nekje v 99%. Sem pa imela v OŠ enega zelo zelo vernega razrednika, s katerim sva se okoli tega vsak dan skregala! Ker me je non stop silil, prepričeval,... itd... Živel je pa za moje pojme daleč od zglednega katoliškega ideala. Tako da imam še zdaj zelo veliko averzijo do dvojne morale in posiljevanja s cerkvijo in/ali vero.

Ravno zaradi tega jaz vedno pravim: Živi in pusti živeti. Vsakemu po svoje.

Podpis.

Imeli bodo tudi možnost odločitve, al kakat v školjko ali poleg. Ali pa se naučit Slovenjskega jezika ali ne. Ali pa držat žlico z levo ali desno. Je starš starš ali je neko levo kolo?

MOjidve imata možnosti odločitve, ali kakat v wc ali v kahlico - starejša se pa v gl. vedno za wc odloči, ker pač sama ni butasta, da ne bi videla, da je to bolj praktično, ko si enkrat dovolj velik. Je ni treba silit, ker ji zaupam, da se lahko sama odloči - in se - in to celo pravilno. Mogoče misliš, da tvoji otroci tega niso sposobni - ne vem, ti jih najbolj poznaš...
Slovenski jezik se naučiš, ne da bi to hotel. Ju bom pa naučila še kakega drugega jezika, tako mimogrede je sigurno lažje.
S katero roko bosta držali žlico, je njuna stvar (sem imela fanta, ki so ga prevzgojili v desničarja, pa ima še zdaj probleme zato - non stop meša levo in desno, pa tudi druge stvari - prav brezvezno siljenje!).
Starš je zato, da otroka pripravi na samostojne odločitve in čim jih otrok lahko sam sprejema, mu jih prepusti - eno po eno.

pelin
, imam pa tudi jaz verne prijateljice, ki pravijo, da bog z mano verjetno ne bo nič bolj nezadovoljen kot z verniki, ker je važno razmišljanje in delovanje, ne pa obiskovanje maš in listki. Ampak niso vsi verniki tega mnenja.

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 52
28.8.2010 15:27:12   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: kakadoo

Prosim če odgovarjate le tisti, ki ste katoliške vere oz. vi niste, imate pa otroke
krščene v katoliški veri.

Zanima me namreč ali vaši otroci hodijo k verouku? Sama sem katoliške vere, prav tako
otrok. K maši hodimo samo za tavelike praznike. Moji starši so zelo verni. K maši pa hodijo
vsako nedeljo, pa tudi med tednom. Meni je to preveč. Zato se mi zadnje čase postavlja vprašanje
ali bi sploh vpisala svojega otroka k verouku. Nikakor mi ne gre v glavo, da bi samo zato, da bo
otrok imel listek od maše, vsako nedeljo stala v cerkvi. Mi ni.

Ko sem to omenila moji mami je bila zgrožena.
Češ, da bo moj otrok edini, ki ne hodi k verouku in da bo to katastrofa če ne bo hodil.
Vem da je v mestih drugače. Tam je več različnih ver, narodnosti... In tako to ne pride toliko do izraza.
Na podeželjih pa je malce drugače.

Torej.. kaj mislite vi? Kako je va vaših krajih? Res vsi hodijo k verouku? Ali verouka NEobiskujejo samo
tisti otroci, ki NISO katoliške vere?

Pri nas na vasi je isti šmorn.....skorj vsi hodijo k verouku.....razlika je edino ta, da nas je pol evangeličanov in pol katolikov.....vendar je pri evangeličanih verouk le tri leta, v nedeljo pa mora otrok tudi v cerkev, ko obiskuje verouk.....jaz je silila ne bom, če bo, ker bo takrat že v četrtem razredu, sama želela, bo pač šla.....če ne pa ne....

Sicer pa drugače....vse je stvar prioritet....če damo starši otroke k verouku je potrebno pač opraviti zraven še to kar spada.....iti v nedeljo v cerkev....tako, kot če hodi otrok na trening vsak drugi dan, ob vikendih pa ima tekmo......če je težko peljati staršu otroka v cerkev v nedeljo in otrok tega ne želi, je pa brez veze, da trpi tako starš kot otrok in je cela nedelja, ki naj bi bila namenjena miru in vsemu lepemu v družini, na tak način pokvarjena.....

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 53
28.8.2010 15:46:22   
zvezdica_1
pelin
ni problema bom pa tvojo izjavo o tem, kako jaz govorim, kar hitro sorodstvu posredovala... smao me je malo strah, da ne bo kdo kaardiologa potreboval...user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 54
28.8.2010 15:51:30   
TRIŠ
Glede na tvoje razmišljanje bi dala odločitev otrokuuser posted image

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 55
28.8.2010 16:52:59   
froschi
Sem bila na istem kot kakadoo...zamera mame, veliko preveč "pametnih" besed....

Hčerka je lani stopila v prvi razred. Ko sva se pogovarjali o verouku in maši ,nad tem ni ravno bila navdušena. In se dogovorili, da bomo eno leto počakali. Nakar se zgodi, da ko so prvikrat imeli verouk in so morali s spremljevalko do cerkve, je edina med deklicami ostala v razredu, sama. iN kaj je naredila? Se oblekla, obula in tudi ona odšla s svojimi sošolci k verouku. In ji je zelo všeč saj imamo super katehetinjo. Tudi mene motijo ti listki, ki jih dobijo pri maši. Ker živim sama z dvema otrokoma(ena je stara 2leti, ki je aktivna 100/h), seveda nas pri maši niso skoraj nikoli videli. Kljub temu je bila zelo pohvaljena glede sodelovanja,petja  pri verouku, čeprav ima v spričevalu napisano neredno obiskovanje maše. Letnik je seveda naredila.

(odgovor članu TRIŠ)
Neposredna povezava do sporočila: 56
30.8.2010 1:01:53   
mehurčka
No evo pa še mnenje nekoliko mlajše osebe. Stara sem 19 let.

Sem krščena in je blo tako, da ati v cerkev razen poroke in podobnih slavij ni zašel.
Mami pa je vsako nedeljo hodila k maši. Ko sva bili s sestro majhni smo šle same. Mami je zavila na kor, ker je pela v zboru, midve pa spodaj v klop. tako je bilo vso OŠ. kljub občasnemu upiranju staršem glede verouka in katehistinje je to pomenilo druženje z vrstniki, in smo pač potrpel.
V 4. razredu sem začela tudi sama delovat v otroškem zboru in smo se mel prov fajn... bilo nas je cca 50 od 8 do 15 letnikov. V SŠ sem kljub temu da verouka ni več, hodila k maši. Začela sem tudi z oratoriji, počitniškimi dnevi, delavnicami za otroke in birmance. Bile so nekoliko drugačne maše, saj smo sami v njih sodelovali in jih oblikovali (od petja do prošenj, zahval...). Po petih letih aktivnega sodelovanja, sem bila žal prisiljena prekinti zaradi faxa, ki mi vzame ogromno časa. ampak vse to izredno pogrešam. Še vedno pa hodim vsako nedeljo k maši (so kake izjeme) in z mami in sestro pojemo pri zboru. Vsakič ko ne grem mi nekaj manjka. Pri mojih letih in ne prav pregovorno bogaboječi in pobožni veri. Z veseljem se udeležim verskega srečanja mladih v stični, ki je tretjo soboto v septembru. Mislim da številka 10 000, kolikor mladih pride tja z vse Slovenije veliko pove.

Kakršnokoli sodelovanje pri maši, ne le sedenje v klopi, lahko naredi mašo in versko življenje bolj smiselno. Se splača poskusit in tut vztrajat. Človek ima vedno po določenem času krizo... pa naj bo to v glasbeni šoli (tut to krizo sm poskusla), veri, športu... treba je mal potrpet, pol je pa spet OK.

Vera te nauči spoštovanja do sebe in drugih, poštenosti (čeprav kot nekateri pravite ima madeže... jih ima ampak vseeno), imaš pa tudi nekoga, Boga, ki ti pomaga... na svoj način, tako da je prav... lahko ne tisti trenutek... ampak ti.

no pa sm se mal razšisala... nism mogla bit tih.

(odgovor članu froschi)
Neposredna povezava do sporočila: 57
30.8.2010 9:22:38   
tehnofil
K maši hodimo samo za tavelike praznike. ...vsako nedeljo, ...Meni je to preveč. Zato se mi zadnje čase postavlja vprašanje

V resnici gre za vprašanje tvoje vere. Čas verouka v resnici samo naplavi na dan vprašanje, za katerega si nikoli nisi vzela dovolj časa, da bi si ga odgovorila. Prvo vprašaj sebe, v kaj res veruješ in kaj ne.

Nikjer nisem napisala da ne verujem. In rada grem k maši -

Sploh ne veš, kaj pomeni iti rad k maši. Glede na tvoje vedenje bi bolj rekel, da te ne moti iti k maši (4x na leto), ne pa da greš rada k maši.

samo pač ne vsako nedeljo. Včasih človek rad tudi malo poleži a ne.  Ali pa gre kam na izlet.
Glede na to, da med tednom nismo skoraj nič skupaj, za vikende kam odpotujemo. In zdaj naj bi ekstra doma ostala samo zato da bi šli k maši.

Maše so tudi ob 10:00, ali ob 16:00 ali ob 19:00. Če greš rad k maši,... po celi Sloveniji. Še na morju so, če rad greš k maši. 

Problem je v tem ker morajo otroci imet listek, da so bili v nedeljo pri maši. Ker baje da otrok ne naredi razreda če ne hodi redno k maši. To mi je mal skregano
z logiko.

Ni treba zaradi maše ostati doma. K maši greste lahko skupaj kot družina tudi kje drugje. In tam dobite listek. Problem ni v listku. Problem je v tem, da ne greš prav rada k maši.

In smo spet na začetku. V kaj veruješ. Zares ali za hec. Delam za vsak slučaj , pa ne verujem ali zares.

Skregano z logiko ti je le zato, ker ti ne paše.
Verouk je uvajanje otroka v vero. Maša je "najpomembnejša" stvar. Ne gre za piflanje, kdo je kaj kdaj in barvanje Jezusa. Ta del le pomaga razumeti dogajanje maše in njeno doživljanje. Torej kako naj bi se po tvoji logiki otrok uvedel v vero, brez obiskovanja maš?
Morda pa ti da bi lahko razumela logiko manjka znanje kaj mašna daritev dejansko je. In seveda tudi vera. Enostavno, imaš premalo vere, da bi vedela ali poslati otroka k verouku ali ne.

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 58
30.8.2010 9:42:35   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo
...ljudje, ki so v cerkvi zato, da so tam videni .....Temu delu ljudi se da brez težav oprat možgane.

Oprat množgane. user posted image Ne. Se pa delajo tako.

En tak lep primer. Pred kratkim smo se udeležili velikega katoliškega srečanja na Kureščku. No, in pridemo domov pa soseda razlaga, kako je bila tam in da so tam vsi "pritegnjeni". Da je ona edina, ki ima trezno glavo. In celo zelo ponosna na to.

V resnici jo je potrebno razumeti v njenih majhnih zmožnostih umevanja. Namreč 40, 50 let je hodila k maši (da je bila tam videna oz. da je tam videla in imela o čem govoriti) in tam vedno videla samo župnika in sosede. Nikoli Boga. In potem pride na neko takšno srečanje, kjer so tisti, ki pri maši vidijo (verujejo) tudi Boga oz. njegovo prisotnost. In na srečanju to govorijo naglas, prosijo Boga naglas, pogovarjajo se z Bogom naglas, slavijo Boga naglas. In ona vidi spet samo župnika (sicer drugega) in "sosede". Normalno, da so za njo vsi "pritegnjeni".

Vprašam se, kdo je tu neumen? Kdo je butast?
Tisti, ki dela to kar veruje, čuti, vidi ali tisti ki 40 let dela nekaj, kar ne veruje!?

Tako da, Kalbo, vedno gledaš le tiste,... 
ker dogajanje pri maši in sploh pri vseh zakramentih je notranje. Tako notranje, da za nikogar ne veš, kaj, kdaj in kako doživlja. No in potem, ti ki gledajo od zunaj imajo največji krst, največje obhajilo in največjo birmo - ker drugega pač ne zmorejo videti, pa se skoncentrirajo na tisto kar lahko (hrano, pijačo, zabavo,...).

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 30.8.2010 9:43:45 >

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 59
30.8.2010 10:43:23   
MissElvira
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil
Vprašam se, kdo je tu neumen? Kdo je butast?
Tisti, ki dela to kar veruje, čuti, vidi ali tisti ki 40 let dela nekaj, kar ne veruje!?

Butast je vsak, ki misli, da je edino njegovo dojemanje pravilno in da zna edino on pravilno verovati. Prave vernike spoznaš po dejanjih, ne po udeležbah na shodih, mašah in zakramentih.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 60
30.8.2010 10:51:16   
urška
tehnofil, podpis. WBuser posted image

(odgovor članu MissElvira)
Neposredna povezava do sporočila: 61
30.8.2010 11:55:10   
Colt
IZVIRNO SPOROČILO: MissElvira
Butast je vsak, ki misli, da je edino njegovo dojemanje pravilno in da zna edino on pravilno verovati.

To velja seveda tudi za tiste ki verujejo v svojo antiteistično ''prepričanje''. Tudi to je verovanje, občasno (vsaj tako zgleda na forumu) celo zelo goreče. Da ne rečem fanatično. In ki se obnašajo kot da o vsem vedo vse, sploh pa o stvareh o katerih realno gledano nimajo pojma.

...and once you have tasted flight, you will walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and there you long to return. -- Leonardo de Vinci
AMEN!

(odgovor članu MissElvira)
Neposredna povezava do sporočila: 62
30.8.2010 12:22:50   
zvezdica_1
eden izmed modrecev8mislim, da aristotel) je izjavil:

vem, da nič ne vem

(odgovor članu Colt)
Neposredna povezava do sporočila: 63
30.8.2010 13:09:51   
MissElvira
Iz tega reka je izhajal Sokrat, učitelj Aristotelovega učitelja :) Dejansko je pokazal, kako zelo malo VEMO o svetu okoli nas. A ljudje so navkljub temu še vedno VEROVALI, bodisi v zgodbo o začetku stvarstva, bodisi v posmrtno življenje, ki nas čaka potem, ko zapustimo ta svet ali pa, da je vse skupaj en velik larifari, ker nam je znanost odprla oči in ovrgla število takih dogem. Debata o tem, kdo ima pri tem prav in kdo ne, je popolnoma brezsmiselna, dokazov za eno ali za drugo ni. Kolikor sem se pa sama naučila o verstvih po svetu, je njihova edina skupna točka zapoved, kako naj se človek obnaša do sočloveka. Z razumevanjem, ljubeznijo in spoštovanjem, kar pa je lahko, jasno, zelo težko. A takrat se res vidi vera, ki jo človek nosi v sebi, ko bo tudi v najtežjih trenutkih namesto s sovraštvom, strahom in nasiljem, do človeka pristopil z ljubeznijo, čeprav ga je taisti človek napadel, ponižal, itd. Ja, je težko in dosti nas tega ne zmore... verstva pa nas učijo, da moč za takšna dejanja nosimo v sebi.

(odgovor članu zvezdica_1)
Neposredna povezava do sporočila: 64
30.8.2010 14:45:20   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil

Tako da, Kalbo, vedno gledaš le tiste,... 
ker dogajanje pri maši in sploh pri vseh zakramentih je notranje. Tako notranje, da za nikogar ne veš, kaj, kdaj in kako doživlja. No in potem, ti ki gledajo od zunaj imajo največji krst, največje obhajilo in največjo birmo - ker drugega pač ne zmorejo videti, pa se skoncentrirajo na tisto kar lahko (hrano, pijačo, zabavo,...).

Ne, motiš se. Poznam jih kar nekaj, ki so verni in to zaradi sebe in zato, ker so tako vzgojeni. Moj dober prijatelj prihaja iz take družine. Njih globoko spoštujem. Poznam tudi enega, ki ga je ravno vera rešila droge.

Tako kot globoko spoštujem takšne in glede na napisano pašeš med njih, preziram pa takšne, kot je ta tvoja soseda in še marsikdo v mojem ožjem in daljnem sorodstvu.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 30.8.2010 14:48:43 >

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 65
30.8.2010 17:56:20   
Julija08
Jaz imam vse zakramente...ampak nikoli nisem želela hoditi v cerkev, k verouku...pač sem iz manjšega kraja, kjer so včasih vsi hodili k maši...sedaj je veliko priseljencev in temu ni več tako.

Ampak meni se je cerkev in vse kar je povezano z njo že davno zamerilo in ne prestopim več pragauser posted image razen za kak pogreb, poroko...

tudi sina nisem dala krstiti, niti ne bo hodil k verouku....sicer sem imela kar nekaj problemov s starši, ne da so se vtikali...ampak mami mi je očitala, da vsaj krstiti ga moram dati

če bo kdaj hotel bo lahko to vse v enem dnevu zrihtal (če bo seveda kuverta zraven) user posted image user posted image

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 66
30.8.2010 20:19:17   
pelin
če bo kdaj hotel bo lahko to vse v enem dnevu zrihtal (če bo seveda kuverta zraven) user posted image user posted image

Kako se ti da takšne pisarituser posted image ....In  v takem duhu boš ti vzgajala svojega otročka....Žaaalooostnooo...pa ne zato, ker nisi verna, ampak ker trosiš okrog takšne marnje...Ja verjamemm, da se ti je cerkev zamerila, saj  s takšnimi komentarji in razmišljanji verjetno tam nisi bila preveč zaželjena in dobrodošla...
Aja, pa še to...a mi lahko napišeš, kje se da vse te zakramente v enem dnevu  poštimat...ker kdor ima "jajca", da meče ven takšne komentarje, mora met vsaj še tolk korajže, da napiše kraj, kjer se to da...mogoče bo komu prav prišlouser posted image

(odgovor članu Julija08)
Neposredna povezava do sporočila: 67
30.8.2010 21:36:41   
urška
IZVIRNO SPOROČILO: Julija08

tako kot je kuverta zraven, da se naredi popravni izpit v šoli a ne? eh eni pač mislite, da kuverta vse reši....

(odgovor članu Julija08)
Neposredna povezava do sporočila: 68
30.8.2010 22:03:10   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: pelin

Kako se ti da takšne pisarituser posted image ....In  v takem duhu boš ti vzgajala svojega otročka....Žaaalooostnooo...pa ne zato, ker nisi verna, ampak ker trosiš okrog takšne marnje...Ja verjamemm, da se ti je cerkev zamerila, saj  s takšnimi komentarji in razmišljanji verjetno tam nisi bila preveč zaželjena in dobrodošla...
Aja, pa še to...a mi lahko napišeš, kje se da vse te zakramente v enem dnevu  poštimat...ker kdor ima "jajca", da meče ven takšne komentarje, mora met vsaj še tolk korajže, da napiše kraj, kjer se to da...mogoče bo komu prav prišlouser posted image

Marsikaj se da s kuverto no, naivnosti pa ni treba pisat. Ne pozabi, da je Rimokatoliška cerkev skozi zgodovino nagrabila ogromno bogastvo in tudi tu je denar vladar.
Sam to je itak brez veze, če ti ni, ti ni, zakaj bi zakamente na silo delal?

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 69
30.8.2010 22:15:17   
pelin
Ja tudi sama kar dobro poznam zgodovinske dogodke in vem kakšni denarji so se vedno stekal in se verjetno še v cerkev...samo čist resno...v vsej svoji "cerkveni" karieri še nisem spoznala nikogar, ki bi prinesel župniku kuverto in lahko zaradi tega vse zakramente zrihtal v enem dnevu...Verjetno Tudi Julija tega ni doživela , ampak to govori, ker je pač slišala, ker je to za nekatere fino, če razglabljajo kolko denarja cerkev na ilegalen način pohopsa...A ti poznaš kakšnega konkretno? Po moje tudi ne, ampak pač na splošno govoriš, kar slišiš okrog...Če se motim, se oproščam tebi in Juliji...Ne nimam se za preveč naivno, me pa strašno moti to, ko  nekateri kar tako nekaj ven vržejo, pa zato nimajo nobene oprijemljive osnove...

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 70
31.8.2010 7:21:36   
matejchy
Js ko bom imela svoje otroke jih bom dala k verokuku. Oba sma verna in tudi imava vse zakramente. Nismo vsako nedeljo pri maši. Enkrat na mesec pa že, sploh ker so nam v zadnjem času umrli sorodniki in so tudi maše za njih. Pri mojem je navada, ko se kaj praznuje, ob vseh večjih praznikih oz. ko je večje število ljudi na kosilu, da se zmoli preden se gre jesti. Na vasi je že tako, da večina otrok hodi k verouku in js ne vidim v tem nič slabega. Eni pravijo da ti otroku to vsiljuješ, js pa mislim da ne, ko otrok odraste se bo sam odločil če bo veren, bo hodil k mašio ali pač ne. Problem je ko bi se otrok, ki nima zakramentov rad poročil, pa ne gre oz. more ko je odrasel opravit vse zakramente, kar je pa meni osebno malo mimo, da bo nekdo pri 30-ih pri krstu in birmi. Ampak tud take primere poznam. Tak da odgovor je da, daj otroke k verouku, ko odrastejo se bodo pa sami odločli kak pa kaj.

< Sporočilo je popravil matejchy -- 31.8.2010 7:23:53 >

*** Vse kar počneš, počni z ljubeznijo ***

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 71
31.8.2010 8:17:03   
zvezdica_1
pelin
jaz sem doživela, da je cerkev v zameno za res debelo kuverto anulirala zakon, češ da ni bil anuliran.... in to v Sloveniji...

saj ne, da jih obsojam, ampak toliko o načelnosti in pripadnosti zaobljubam... sicer pa menim, da če bi se cerkev malo modernizirala (odprava celibata, možnost ločitve brez da zraven bankrotiraš), bi bilo tudi več porok v cerkvi... ker kolikor vem, so zadnje čase v velikem upadu

(odgovor članu matejchy)
Neposredna povezava do sporočila: 72
31.8.2010 9:35:49   
ronja
Kako se ti da takšne pisarituser posted image ....In v takem duhu boš ti vzgajala svojega otročka....Žaaalooostnooo...pa ne zato, ker nisi verna, ampak ker trosiš okrog takšne marnje...

Čakaj - a se krst ne plača? Ker na sosednjem forumu so dostikrat vprašanja, koliko stane krst - samo v cerkvi, ne pojedina? In so tudi odgovori v realnih številkah. Torej to ni tako zelo daleč od resnice. Krstiš se pa lahko v enem dnevu - koliko časa pa rabiš za to? kolikor vem, se to zrihta v 1 dnevu (ok, pecivo pečeš že prej, ampak to ni krst, to je žurka po krstu). Po moje je mislila na krst, saj ji mama krst očita.

Problem je ko bi se otrok, ki nima zakramentov rad poročil, pa ne gre oz. more ko je odrasel opravit vse zakramente, kar je pa meni osebno malo mimo, da bo nekdo pri 30-ih pri krstu in birmi.

Zakaj bi bilo mimo? Saj je tudi Jezus to naredil! Če bosta mojidve hotli se krstit, se bosta lahko (jima bom še napekla pecivo, ko je že tako važno;). Pa ne vem, zakaj bi bilo to mimo, če se odrasel krsti? Bila sem pri nekaj krstih in moram priznat, da se je meni zdel tisti, kjer so krstili odraslega, veliko globlji - ker on je res veroval, ostali pa niso (dojenčki mislim).

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 73
31.8.2010 9:52:01   
urška
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Čakaj - a se krst ne plača?

ne, noben zakrament kot tak, se ne plača.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 74
31.8.2010 9:53:28   
ronja
No, sam postopek - vem, da so pri nas vsi plačevali župniku zato, da je krstil.

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?