Kerensa*
|
Po podatkih 99-ih % fizičnih oseb, ki so bili v kontaktu z Džovano od njene najdbe na vlaku pa vse do njenega "izginotja", Džovana ni bila gluhonema, niti ne slušno in/ali govorno prizadeta. Vsi podatki, ki prihajajo od teh ljudi, pravijo edino to, da je Džovana "govorila drugače", kar pa si vsakdo razlaga po svoje. Nekateri to povezujejo s slušno in/ali govorno prizadetostjo, drugi z balkanskim naglasom, tretji spet s čim drugim. V bistvu edini, ki trdijo, da je bila Džovana popolnoma gluhonema, so v Domu Malči Beličeve. Sedajšnja direktorica se Džovane seveda ne spomni, ker je takrat ni bilo tam, tako, da sklepam, da so to besede takratne tajnice v Domu, s katero je sedajšnja direktorica govorila. Zanimivo se mi zdi, da je Džovana, če res ni bila ne slušno, ne govorno prizadeta, uspela, kot 9-letni otrok, prepričati strokovnjake s tega področja, da je gluhonema. To, za moje pojme, nakazuje na njeno zelo visoko inteligenco. Razlog, zakaj je igrala gluhonemega otoka, je zaenkrat seveda še neznan, popolnoma možno pa je tudi, da sploh ni igrala, ampak, da je bila, zaradi stisk, ki jih je preživljala (o tem kasneje), dejansko tako zelo prizadeta, da se je popolnoma zaprla vase. Da so pa na določenih delovnih mestih ljudje, ki naj bi bili strokovnjaki, pa to niso, pa udi vemo vsi. RR-ovk jih lahko primerjate z npr. nekaterimi današnjimi uslužbenci JU, ki so sami sebi namen. Za moje naaljnje raziskovanje bom jaz verjela tistim 99-im % ljudi, ki trdijo, da Džovana ni bila ne gluhonema, ne slušno in/ali govorno prizadeta, temveč popolnoma zdrav otrok. To bom vzela za dejstvo (na način "več glav pač več ve" in "če 99 ljudi trdi eno, eden pa drugo - kdo ima potem najverjetneje prav?").
|