Katy78
|
IZVIRNO SPOROČILO: isabeaux Živjo punce takole je z nedonošenčki in zahirančki... Nedonošenček je otrok rojen pred 37 tednom ( še do 36 6/7) in otrok katerega porodna teža je manjša od 2500g....četudi je rojen na rok... Zahiranček pa je otrok, čigar teže je manjša za vsaj 500g od povprečne porodne teže na datum poroda...( če je otrok rojen s 36 tedni in je za 500g lažji, kot bi bila njegova teža za 36 t. po povprečju po tabelah) je nedonošenček in zahiranček... če je rojen recimo ob terminu in tehta manj kot 3000g, bodo tudi naredili vse preiskave, ki jih nardijo nedonošenčkom ....in ga bodo tretirali kot zahirančka)... Tako so meni povedali v razvojni... Tako da moi...upravičeno so vojega Eliasa klicali nedonošenček in ima diagnozo zahirančka.... Upam pa da bosta lepo napredovala in da bo vse ok... Glede refluksa, ti pa lahko povem, da je naša prvorojenka imela zelo hudega, v bistvu je izbruhala vse kar je pojedla...hraniti smo jo mogli pokončno in na zelo male ter pogoste obroke...( pojedla je 50 ml na 1,5 ure - 2 uri)...to je trajalo vse dokler nismo začeli z gosto hrano...od mleka je pila takrat humano 9 ...je bila bolj gosta hrana in narejena prav za otroke z drisko in bruhanjem...no tudi gosto hrano je velikokrat izbruhala, dokler ni dopolnila 2,5 let...potem se je stanje umirilo.... Pa še zakaj imajo nedonošenčki toliko težav s prebavo: ...prvi razlog so ventrikularne krvavitve...skoraj vsak nedonošenček jo ima...saj je posledica prezgodnjega poroda, možganovina je še zelo mehka, hkrati pa so tudi lamele na lobanji ( torej lobanjski šivi, mečava...) čisto prožne in se še zelo premikajo, niso še zahrustančene, in zato pride do prevelikega premika možhan in posledično žil, kapilar, hitro katera poči in nastane med drugim tudi venrikularna krvavitev...ker se mora krvavitev absorbirati ...se telo po porodu usmeri najprej v to delo in nekako "pozabi" na prebavo...s tem pa se peristaltika seveda nekako upočasni , blato se dlje časa zadržuje v telesu, hkrati oksidira, ker se v črevesju nabere zaradi toksičnosti veliko plinov in tukaj so vetrovi in težave z kakanjem...driske ali zaprtje... Druga zadeva pa je ta, da se morate zavedat, da se v zadnjem mesecu v črevesju začne nabirati prvo blato mekonij...ki se nabira počasi...črevo ima čas da ga počasi pritiska proti debelemu črevesju in seveda peristaltika se začne počasi in ne na " adhok"...čez noč...kar se mora zgoditi pri otrocih rojenih mesec ali več prezgodaj - torej nedonošenčkih... Skratka vse skupa je zelo povezano in ena velika težava in skrb za naše male borce... Hm...upam da sem kaj pomagala... Naša malička...tudi veselo opazuje svoj vrtiljakec nad posteljo, čeprav ko je budna ni sama preveč rada, raje se žuli v naročju, ali pa opazuje okolico iz ležečega položaja zraven mene Hvala za razlago o nedonošenček-zahiranček, tega pa res nisem vedela. Kar se pa tiče možg. krvavitev - odvisno je, koliko prej je otrok rojen. Ko je mojemu na EINT dr. Mole naredila UZ glavice, mi je rekla, da ga naredijo vsakemu nedonošenčku, da preverijo, ali ni bilo kakšne krvavitve in da so najbolj ogroženi tisti pod 30. tedni, nad 30. tedni pa možg. krvavitve niso tako zelo pogoste. Tukaj ni pravila, eni so lahko rojeni pod 30. tednom pa imajo manj težav kot tisti, rojeni po 30. tednu. Odvisno je predvsem od tega, zakaj se je moral roditi prej in kako se prilagodi življenju izvem maternice. Podobno je s prebavo - mi recimo nismo imeli nobenih težav. Pa še nekaj je zanimivo - pediatrinja na EINT mi je rekla, da so punčke večje borke kot fantje. Npr. za Nika mi je rekla, da je možno, da ne bo imel sesalnega refleksa, ker da se le-ta razvije okoli 34. tedna in da ponavadi ga fantki res nimajo, veliko punčk pa ga ima že pred 34. tednom. No, ampak, naš fant je po dušici zgleda punčka, ker je začel takoj vleči, se je naredil vakuum na cuclju in se je sestra samo smejala.
|