tintin
|
oj punce, pri meni je bila patronažka glede GH v petek, mi je dala en list o GH, ful fajn, če hočete prepišem bistvo.... torej.. - uvajanje od 5-6m, odvisno od pripravljenosti otroka
- nova živila uvajat v presledku 3-5 dni (da se navadi na okus, alergije...)
- na začetku žlička, dve, potem povečuješ do 100-200ml in to šteje za en obrok
- hrana mora bit mehka, dosti kuhana, pretlačena, a bo gladko spasirana ali pretlačena z vilico je odvisno od otroka....
- najprej uvajamo zelenjavo, ker ima bolj nevtralen okus kot sadje...za začetek so primerni krompir, korenje, koleraba, cvetača bučke, malo kasneje špinača, blitva, sladko zelje, ohrovt, por (izogibati se fižolu, kislemu zelju, grahu). Zelenjavo skuhamo v mali količini vode, lahko se doda malček soli, dodamo tudi olje (olivno, repično, olje koruznih kalčkov), dokler otrok ne poje za cel obrok dodate še mleko, obrok nadomestimo v 1-2 tednih
- sadje: uvajamo v dopold. času v času malice, najbolj primerno sadje: jabolka, hruške, marelice, kasneje sezonsko sadje...izogibati se jagod in breskev (alergeno), za pripravo sadnih kaš uporabljati stekleni ali plastični strgalnik, kašicam ne dodajamo sladkorja...Banana naj bo kot dodatek sadni kaši in ne osnova, po dopolnjenem 6. mesecu se lahko doda žlica puste skute ali riževe kašice. Obrok nadomestimo v 1-2 tednih.
- žitarice:glutenske (pšenica, oves, ječmen, rž) po dopolnjenem 6.mesecu, žitno mlečno kašo ponudimo v času večerje (lahko že sočasno z ostalimi obroki, če se otrok ponoči zbuja...). Riž, koruzo lahko uvajamo po 4.mesecu.
- meso: po dopolnjenem 6.mesecu, dodamo ga 2-3x tedensko k zelenjavni kaši. Posebej primerno: puranje, piščančje, telečje, zajčje.
- jajce:malo količino rumenjaka po dop. 6. mesecu, dodamo po četrtinah 2xtedensko, v enem mesecu lahko dobi celega, primešajte k zelenjavni kaši. Beljaka se izogibajte do enega leta (močno alergen).
- mleko in ml izdelki:kot glavni obrok mleka ne svetujejo do enega leta, po dopolnjenem šestem mesecu od mlečnih izdelkov skuto in jogurte, nabolje navadne, ki jim primešamo sadje
- Uvajali naj bi po sledečem vrstnem redu:
1-4m: dojenje ali prilagojeno mleko 5-6m: mlako (dojenje, prilagojeno)+zelenjava 7-9m: mlako (dojenje, prilagojeno)+zelenjavno mesna kaša+sadje+jogurti, skute+rumenjak 1-2xteden od 10m dalje prilagojena družinska hrana - tudi po 10m je potrebnih pet obrokov:
zajtrk: mlako ali mleko in kruh in namazi malica1: sadni obrok ala sadje, sadno žitno kaša, sadni sok kosilo: zelenjavno mesni obrok malica2: kruh, žitarice, jogurti, skute večerja: mlečno žitna kaša, kruh in namaz in mleko mi zdaj "jemo" že tretji dan, ampak mu zelenjava ni všeč....no sej tudi meni ne bi bila...koleraba, korenje je no go, poje mogoče pol žličke... poleg tega ga matra soor - že saniramo z daktarinom, slini se kot polž, hripav je...občasno poliva...sumim rotateq cepivo.... danes smo bli na bazarju, smo uspeli pol hale obdelat, ker se je vasja zabubil pri igralnici od baby centra...midva z vitom sva pa malo okol špncirala...sleepy wrap je zakon, no ljudje so me gledali kot da sem z lune...ampak v pozitivnem smislu:) evo, šibam zdaj, have fun...
|