ronja
|
Kiš (originalno quiche, samo se mi ni dalo pisat tako dolgo;) je v bistvu slana pita - v pečici pečena francoska jed, kjer je na dnu krhko testo, not je pa nadev (ti so seveda različni), ta nadev je pa potem še prelit z mešanico smetane in jajc. Zenkrat sem jih naredila okoli 15-20 različnih, nekatere večkrat. Včerajšnji zeliščni kiš je imel v testu poleg moke, masla in rumenjaka še sesekljan petršilj, tako da je bilo testo zeleno in flekasto od petršilja. Nadev je bil iz pora, mlade čebule, malo česna in ogrooomno zelišč (jaz sem dala petršilj, drobnjak in majaron - pač kar sem imela svežega, samo mora bit res veliko, da da okus). Testo sem dala v pekač za pite (tisti keramičen) in slepo pekla (brez file), medtem sem prepražila in podušila česen, por in mlado čebulo, na koncu sem vmešala še vsa zelišča, vse skup nadevala v napol pečeno testo in prelila z zmesjo jajc, smetane in mleka. Potem spečeš do konca (na 180-190°C, cca pol ure). Kiši so ena lubijevih naj jedi, pa tudi malidve jih imata zelo radi, tako da so kar pogosto na sporedu. Jabočni žličniki so zelo enostavna in hitro pripravljena jed iz sestavin, ki so vedno doma, zato so klasika za zjutraj, kadar ni kruha, za popoldne, kadar se nam mudi ali nič ne da, za zvečer (iz istih razlogov;)... Pa še otroci majo radi. Olupiš jabolka (jaz jih dam vsaj 5-6, ali še več, če so manjša, ampak to je odvisno od vašega okusa), jih razpečkaš in narežeš na rezine (ne pretanke, na 12 delov je ravno fajn). V skledi zmešaš 300 g moke (jaz vzamem navadno 100g pirine, ti so nam najbolj všeč in so bili tudi včeraj, sem pa delala tudi že polnozrnate, koruzne in ajdove, ampak pirini pri nas zmagajo - seveda lahko naredite tuid čisto bele, če hočete), 1 jajce in 2 deci vode za belo oz. po potrebi še več za mešano testo (pirina, polnozrnata, ajdova in koruzna moka bojo več popile). Zvreš vodo, jo soliš in potem z žlico zajemaš testo in ga daješ v slan krop, da nastanejo žličniki. Medtem v veliki ponvi zraven stopiš 50 g masla, daš gor jabolčne rezine in 100 g sladkorja (jaz navadno vzamem rajši rjavi sladkor in ga dam kako žlico več, če je veliko jabolk). To lepo podušiš, da se jabolka zmehčajo, sladkor stopi in poveže z maslom v tako fajn omakico in potem v to iz kropa lepo prestaviš kuhane žličnike (ko priplavajo na površje oz. če so iz mešanega testa pustite še kako minuto dlje, da se res prepojijo do sredine). premešaš, po želji posuješ s cimetom in postrežeš.
|