ronja
|
A kruhove cmoke sama delaš? Kako? Sama, itak, sicer se ne bi starega kruha znebila . Pa pri nas mamo mali zmrzovalnik, ni placa še za take kupljene hece, je že ostalega preveč not . Pa itak mora za sladoled placo ostat . Kako? POdobno kot volga, samo da jaz stepem skup jajca in mleko, po želji začinim (jaz dam ogroooomno petršilja, da so čisto zeleni cmoki , pa včasih še žličko soli, lahko tudi malo popra - pri nas je starejša v fazi, ko jo vse "peče", tako da poper izpuščam ), pa potem v to malo namočim kruh, narezan na kocke (jaz dam tudi skorjo - kam pa češ sicer z njo? ). Ko se malo prepoji, se da fajn oblikovat cmočke. Če nimaš časa namakat, potem pač malo bolj pregneteš testo, pa je. Jaz cmočke soparim, ne vem, koliko se to drži skup, če flikneš v vodo (moja mami je to zavijala v cunjo in potem tako kuhala in potem rezala na rezine, meni se zdi bolj izi dat v soparilnik, pa da potem nimam sranja s tistimi cunjami in dovolj velikim loncem,da gre vse not, itd....) živka, jaz sem zraven kruhovih cmokov naredila isto zelenjavno omako iz korenja, bučk,... Čisto fajn pride, nama se zdi,da ne rabiš mesa, saj je to bolj sočno. Čez vikend smo bili pri dediju in je seveda bilo meso: v soboto smo kuhali mi: kozlička (zadnjo nogo) v pečici (nek bio zadovoljen kozliček naj bi to bil, dokler ej bil živ), mariniranega v neki moji improvizaciji, pa korenje in bučke prav tako v pečici in rižoto s papriko zraven. V nedeljo je kuhal dedi, zato je bil seveda obvezno krompir v pečici in nabodala (puranja, se mi zdi) in še neko drugo meso in zelenjava (vse v pečici, njegov štedilnik je dobesedno tisti kamperski, bomba - ima zunaj - ne moreš ne vem kaj gor naredit, zato vedno nekaj v pečici naredimo). Danes sem dala iz zmrzovalnika ostanek kruhovih cmokov in omakice od petka in so fant in punci to jedli, jaz sem pa cel dan na sladoledu in jogurtih.
|