ronja
|
Mlade zelene kolerabice (v receptu so bile 4, jaz sem jih vzela 7, ker sem mela bolj male) olupiš in skuhaš v kropu - ne čisto, ampak tako, da jih lahko dolbeš, pa da ti ne razpadajo. Izdolbeš sredino in to narežeš na male koščke, prav tako 2 kiselkasti jabolki (izpečkaš prej, seveda). Prepražiš čebulo (nadrobno nasekljano) na olivnem olju (ja, jaz bom vedno rekla olivno, ker oljka je drevo ), dodaš narezano kolerabo in jabolka, malo prepražiš in zaliješ z 2 dl jabolčnega soka (jaz ga naredim iz zgoščenega soka, ker ga sicer nikoli nimamo doma, ta pa dolgo zdrži, pa fajn je za sladit kake zadeve). To vse skup podušiš, da rata taka omakca, začiniš (sol in poper), pa dodaš še žlico kaper (žlico, ne žličko). Na koncu vmešaš še za dve žlici masla, da rata taka gostljata omakca, ki jo daš v eno nepregorno posodo (tako, kot jo imaš za lazanje, narastke... pekač od pečice bo malo prevelik, ampak če ni drugega, bo tudi ok) Medtem, ko to cmariš, segreješ pečico na 200°C in pripraviš nadev za kolerabice, ki te lepo čakajo na pultu, vse pripravljene,d a jih nafilaš;). Zrežeš 60 g suhih paradižnikov (če so v olju, prej odcedi) in skuhaš 50 g polente v 2 dl slane vode, v kateri stopiš žlico masla. Medtem, ko se polenta kuha, ti lepo naribaš 40 f parmezana. Ko polenta ponovno zavre, vanjo vmešaš zrezane suhe paradižnike, nariban parmezan in pol žličke origana (domač sredozemski je zakon). Potem to polento še malo cmariš in med tem stepeš sneg iz 2 beljakov. Potem polenti primešaš rumenjake in na koncu še sneg. S tem nadevaš kolerabice in jih položiš na omakco v tisti posodi, pa flikneš vse skup v pečico. Ko se naredi zgoraj lepa rjava skorjica, je gotovo (v cca pol ure). Ta vikend bojo gotovo ocvrti bezgovi, včeraj pa sem zimrovizirala eno zelenjavno lazanjo.
|