brbončica
|
IZVIRNO SPOROČILO: mamica2009 Ena je spraševala kolko ma puding GI 45 Pa še nekaj receptov da vam nebo dolgcajt RECEPTI za jedi z nizkim GI Polnozrnati kruh 1000g pšenične moke iz polnega zrnja 300g ržene moke 200g ječmenove moke 45g kvasa 30g soli 800ml vode 5g sladkorja Kvas vzhajamo v 400ml vode, ki smo ji dodali sladkor. Moke presejemo in stresemo v večjo posodo, kjer bomo zamesili testo. Moko solimo, sol dobro vmešamo med moko, kajti ne dobro če sol pride v stik s vzhajanim kvasom. Dodamo vzhajani kavs in iz vseh sestavin zamesimo testo, ki ga dobro pregnetemo Testo pustimo počivati vsaj pol ure. Ponovno pregnetemo, ker imamo večjo količino teste lahko oblikujemo3 ali 4 manjše hlebčke in jih pustimo vzhajati na toplem 40minut do ene ure. Pečemo pri temperaturi 2200C 35 minut. Čas peke je odvisen od velikosti hlebčka. Ker je peka kruha v vsakdanjem hitrem tempu življenja skoraj nemogoča in nam vzame veliko časa le namig tistim, ki bi se želeli kljub vsemu pocrkljati s sveže pečenim domačim kruhom. Lahko si omislite » avtomat za peko kruha«. Na slovenskem tržišču jih je moč dobiti kar nekaj. Avtomat opravi vse namesto vas, le sestavine mu je potrebno odmeriti v posodo in nastaviti željen program. Sam nato meša, gnete, pusti testo počivati, vzhaja in na konci še speče. Za vse, ki vas zanima kako speči ovsen ali pirin kruh boste našli recept v nadaljevanju besedila. Kruh iz pirine moke ( recept za pripravo kruha v avtomatu) 400ml vode 2 čajni žlički soli 600g pirine moke 2 čajni žlički sladkorja 1 ½ čajni žlički suhega kvasa Sestavine po zgoraj opisanem vrstnem redu stresemo v posodo avtomata za peko kruha. Nastavimo osnovni program, ki traja časovno 3 ure in zapremo pokrov. Ko je kruh pečen nas zvočni signal opozori, da kruh vzamemo iz avtomata, ga zavijemo v prtič in počakamo, da se ohladi. Tako imamo v treh urah brez pretiranega napora sveže pečen kruh, brez dodatkov ki gre v slast prav vsem, po kuhinji pa lepo diši po sveže pečenem kruhu kot nekoč iz kuhinj naših babic. Ravioli z rženo ali ajdovo moko in mesnim nadevom nadev: 150g špinače 50g puste šunke 180g mlete govedine sesekljan peteršilj 1 jajce, sol Vse sestavine drobno narežemo, zmešamo v maso s katero nadevamo testo in oblikujemo raviole. testo: 500ml ržene ali ajdove moke 500ml pšenične moke 2jajci, sol 150ml do 250ml vode 1 žlička mleka V veliki skledi zmešamo moko in sol. posebej zmešamo jajca, olje, mleko in 150ml vode, dobro premešamo. Postopoma dodajamo jajca z dodatki v moko. Po žlicah dodajamo preostalih 75ml vode in oblikujemo čvrsto a volno testo. testo naj počiva v plastični foliji v hladilniku vsaj pol ure. Nato ga razdelite na štiri enake dele. Prvi del stresite na nekoliko pomokano delavno površino, sploščite in tanko razvaljajte na 2 mm debelo. Razvaljano testo narežite na 10cm dolge trakove. Nanj naložite nadev v razdalji po 1 cm.z rumenjakom namažite stične robove, prepognite testo na polovico po vsej dolžini in razrežite da razrežite v raviole. Raviole kuhamo v slanem kropu 3 do 5 minut. omaka iz jajčevcev in paradižnika: 50g oljčnega olja 600g svežih na koščke narezanih, olupljenih paradižnikov 250g paradižnikove omake iz pločevinke 100g jajčevcev narezanih na trakove sol, pimet, bazilika, rožmarin,poper V veliki posodi na zmernem ognju segrejemo olje in na njem prepražimo jajčevce in strok česna, dodamo na kocke narezan olupljen paradižnik, paradižnikovo omako in začimbe. Omako na zmernem ognju dušimo 30 minut, nato posodo odkrijemo in kuhamo še nadaljnjih 30 minut, da se omaka zgosti, občasno omako premešamo. Ajdova kaša z jurčki 300g kuhane ajdove kaše 150g čebule 30g suhih jurčkov 100ml nemastne smetane z kuhanje (10% maščobe) peteršilj, česen, sol, olivno olje Na olivnem olju prepražimo drobno narezano čebulo, dodamo strok sesekljanega česna. Praženi čebuli pridenemo predhodno v vodi namočene jurčke, solimo. Tako pripravljenim jurčkom dodamo kuhano ajdovo kašo in smetano premešamo in ponudimo, kot samostojno jed s skledo zelene ali sestavljene solate. Praženi polnovredni kosmiči sestavine za 1 osebo 5žlic mešanih kosmičev ( rženi, ovseni, pšenični in ječmenovi) 1 žlička margarine 1 žlička medu 250ml posnetega mleka Toplo ali hladno mleko vlijemo v skodelico. V ponvi segrejemo margarino in na njej opražimo kosmiče, na koncu dodamo med (med naj karamelizira). Tako pripravljene kosmiče stresemo v mleko. Tako pripravljeni kosmiči so bolj hrustljavi. Mleko lahko zamenjamo tudi z jogurtom, tudi sadje lahko narežemo kar med kosmiče. Testenine s čičerkino omako sestavine za 4 osebe 300g polnovrednih testenin (špageti ali makaroni) 30ml/2 žlici oljčnega olja 200g tanko narezana čebula 300g narezana rdeča paprika 250g svežega olupljenega nadrobno narezanega paradižnika 300g kuhane čičerke 30ml/2 žlici kaper 5ml/1 žlička origana sol,poper,bazilika Testenine skuhamo po navodilu al′dente. V posodi segrejemo oljčno olje, prepražimo čebulo in papriko toliko časa de se zmehča, dodamo paradižnik in kuhano čičeko,skupaj z tekočino, ki je ostala pri njenem kuhanju. Po okusu solimo, dodamo začimbe in kuhamo še15 minut. Omako primešamo testenine, pogrejemo in jed ponudimo vročo s parmezanom in svežim origanom Sladkorja v kruhu ne sme bit, vsaj na prvi stopnji ne. Ravioli z mesnim nadevo, žal tudi ne Pa medek in margarina v kosmičih tudi odpade. Glede testenin in čičerike pa ne vem, a lahko? Pa, pa
|