_katja_ -> RE: Novemberski malčki 2008 (22.4.2010 9:58:19)
|
IZVIRNO SPOROČILO: onur Evo, obljubljeno - recept za burek: Jaz naredim vlečeno testo iz 300 g moke -pol ostre in pol gladke, dodam 3 žlice olje, žlico kisa in cca 1,5 dl tople vode...testo je treba kar nekaj časa gnesti, cca 3 minute (govorim na pamet, ker nikoli nisem vmes na uro gledala), potem ga premažemo z oljem in damo počivat za najmanj 2 uri. Pokrijemo ga s posodo ali krpo, po možnosti toplo. Nadev: 500 g polnomastne skute, 2 lončka kisle smetane, sol, 1 jajce - vse skupaj zmešamo. Nato razvaljamo oz. bolje rečeno razvlečemo tetso - na mizo položimo dovolj velik prt ali staro rjuho in pomokamo. Na sredino damo testo in ga pričnemo vleči, na začetku si lahko pomagamo tudi s pomokanim valjarjem. Mislim, da je tale vleka testa prava umetnost, jaz se spomnim še moje babice, kako je to delala, ko je delala testo za štrudelj. Ko je dovolj na tanko razvlečeno, ga po želji lahko še s par kapljicami olja potresemo in nanj razporedimo nadev, nato pa veselo zrolamo, pomagamo si s prtom. Ker je ponavadi taka rola prevelika za pekač, ga dam z leseno žlico na pol (če ga prepogneš oz. zaviješ, se ti nadev ne razporedi lepo in ni dobro, pa še ne zapeče se lepo), pečemo pri 200 stopinjah, 10 minut pred koncem pa zalijemo z 1-2 dcl slane vode. kaj pa če daš mleto meso. narediš kot za golaž, sam bolj suho? Jest sem naredila kot faširan zos za k makaronom, pa je bilo ok.
|
|
|
|