nagaja28
|
Zveezdica in šipek, pa mogoče še katera, ki ni taka srečnica, da bi dobila kaj opreme od prijateljic ali sorodnic. Za vas sem spravila tole skupaj, nekaj nasvetov in linkov, če vam kaj pomaga. Upam, da ne boste hude, ker bom zasedla skoraj celo stran . Tole je seznam iz starševske šole v ljubljani (porodnišnica), zraven pa so moji komentarji (modro). OPREMA ZA NOVOROJENČKA - POLETJE 15 tetra plenic (če ni široko povijanje, drugače 30) plenice 3-5 kg 10 povijalnih plenic (če je široko povijanje, drugače 2) – mi jih nismo nikoli rabili, ker sem uporabljala bodije, če pa so vam bolj pri srcu majčke, pa jih boste potrebovale. 10 bombažnih majčk ali bodijev št. 56, 62 na preklop 5 žabic ali pajackov št. 62 (2-3 čisto navadne, bele) 2 bombažni kapici št. 56 ali 62 1-2 kompletka (jopica+hlače) copatki ali nogavičke otroška odejica Oblačila naj bodo čim bolj raztegljiva in podobnih barv, kar je najbolj enostavno za pranje. Jaz sem imela večinoma bela ali zelo svetla oblačila in sem jih prala vse skupaj s tetra plenicami in njegovimi brisačami. Ker drugače se težko nabere za en stroj, razen če perete kar s svojimi oblačili. ODHOD IZ PORODNIŠNICE 2 tetra plenici 1 plenička za enkratno uporabo 1 povijalna plenička 1 bombažne žabice (tanke za spodaj) 2 bombažni majčki ali bodi za spodaj 1 bombažna kapica 1 komplet (jopica, žabice, kapica) 1odejica (zaželjen bombaž) 1 copatki ali nogavičke Mi smo bili sredi septembra oblečeni 2 bodija, žabice, kapico in nogavičke in pokriti z dekico. NEGA 2 plastična umivalnika (ali plastičen umivalnik in termo vrček) mi smo imeli eno plastično posodico kupljeno kar v navadni trgovini (kot tupperware), smeti smo pa metali direktno v koš, ki je bil zraven, tako, da druge posodice nismo potrebovali. kopalna kad - priporočam veliko, čisto navadno, nič zožano in s klančkom, ker to hitro prerastejo. otroško milo (nevtralno, trdo, kupljeno v lekarni) mandljevo ali olivno olje za gubice hladilno mazilo brez dodatkov B-panten Daktarin krema za gljive in pikice (za ritko, usta in bradavico)- če jih dobi 70% alkohol za razkuževanje škarjic, orodij… steklenička fiziološke raztopine sterilni zloženci iz gaze umivalne krpice (rokavičke) – mi smo za umivanje uporabljali vatko in krpice, ki so take kot tetra plenice, samo da so manjše. otroške zaobljene škarjice glavnik, krtača (če ima lase so krtače z bunkicam, drugače iz naravnih ščetin) vata termometer termometer za vodo pumpica za čiščenje noska (na začetku samo svaljki vate) – zelo priporočam Physiodose pumpico od Gorkiča, ki se dobi v lekarni. Eno leto nazaj je bila cca 10 evrov. Veliko mamic kritizira tiste iz Baby centra, ta pa je res ok. Preizkušeno. LEŽIŠČE košara, zibelka, posteljica jogi (trši naravni material) polivinil, ki ima na drugi strani bombaž za zaščito jogijev odeja 3 rjuhe 2 prevleki za odejo DOKUMENTI napotnica od ginekologa napotnica za reševalni avto izvidi: kg, rh-faktor, WaRe(sifilis)-original materinska knjižica zdravstvena kartica osebni dokument, kjer je EMŠO poročni list (loči ga, ker ga potrebuješ naslednji dan) otrokovo ime OSEBNE POTREBŠČINE ZA MAMICO V PORODNIŠNICI potrebščine za osebno nego (milo, krtača, vazelin…) priporočam b-panten ali lanolin za mazanje bradavic, ker nekateri novorojenčki so kar naprej priklopljeni in to začne lahko bolet copate bombažne hlačke za odhod domov oblačila za domov (lahko prinese mož kasneje) pižama razprta za dojenje – jaz je nisem imela, ker imaš lahko ves čas njihovo haljo. nedrček za dojenje + blazinice – priporočam, ker so halje zelo trde in drgnejo, zato modrček malo oblaži drgnjenje nogavice Tam se dobi mislim, da en paket vložkov, ostale pa si morate same prinest. Tukajle je link, kako se otroka prenaša, dviga in spušča: http://www.udruga-oko.hr/_images/documents/_1_baby_handling_round_finale.pdf Drugače pa sem jaz kupila tole knjigo(Igriva vadba za dojenčke), ki je super. K Andreji sem hodila z mojim sinom tudi na telovadbo. Super za naravni motorični razvoj. Knjigo imajo tudi po knjižnicah. Tule je link, pa si lahko malo pogledate. http://www.zdravo-gibanje.si/index.php?id=igriva_vadba V elektronski obliki imam tudi knjigo Velika paparica za male papavčke. Če jo katera želi, naj mi pošlje e-mail, pa pošljem. Za tiste, ki bi rade malo prišparale: Veliko stvari se lahko kupi v navadnih trgovinah. Recimo ravno sedaj sem v Leclercovem katalogu videla nekaj strani opreme za dojenčke. Jaz sem tako kupila posteljnino, brisačke, slinčke....Komplet posteljnine v BC stane nekaj čez 100 evrov, jaz pa sem jo dobila za več kot pol ceneje, pa je čisto lušna z medvedki . Mi imamo posteljico iz ikee, ki je vsaj še enkrat cenejša kot naše v baby centru, pa je čisto ok. Trip trap stolček smo kupili v mercator pohištvo za 30 evrov, pa je isti kot original. Enakega pa prodajajo tudi v paketu za novorojenčke. Za lupinice in vozičke se splača gledat dnevne akcije v BC. Sicer lahko kupiš samo preko interneta in traja samo en dan, se pa lahko prišpara tudi 30, 40% cene. Velikokrat so v akciji maxi cosi lupinice. Tukajle je tudi link, kjer prodajajo izdelke, ki jih drugače lahko naročite v paketu za novorojenčka. So pa cene nižje kot v trgovinah. http://www.recinko.si/dojencke-otroke-c-791.php Mamice zelo pohvalijo plenice od Müllerja in Dm-ja, so pa cenejše kot recimo Pampers. Jaz uporabljam od DM-ja in sem zadovoljna. Imam tudi DM-jevo kartico, kjer lahko koristim popuste. Lahko pa se včlanite tudi tukaj: http://www.babybonus.si/ Na dom boste vsakih 6 mesecev dobile kupončke s popusti na različne izdelke, ste pa tudi v nagradnem žrebanju za otroško sobo. Upam, da sem vam kaj pomagala. Seveda so to moji nasveti in ni nujno, da se boste vse strinjale. Vse si želimo le najboljše za naše malčke, vendar nas velikokrat trgovci prinesejo tudi malo okoli. Lepo bodite
|