altati
|
IZVIRNO SPOROČILO: sivkamivka IZVIRNO SPOROČILO: altati IZVIRNO SPOROČILO: sivkamivka IZVIRNO SPOROČILO: muki1 Uh, jaz bi se tudi malo oglasila danes na račun varčevanja v zdravstvu. Se mi zdi brezveze, da se okrog tega bunimo, dokler nam država omogoča eno leto plačane porodniške, pa vrtec za drugega zastonj itd... upam, da me niste narobe razumele, pa lep dan. no, pa tudi to si sami plačamo. ko gre otrok v šolo, si družinske finance prav oddahnejo, vsaj naše si bodo. zdajšnji zneski za vrtec niso normalni. v nemčiji starši plačajo 80-100 € max, pa pri nas? hm...a ti to resno? naši dve šolarki sta konkretno večji strošek, kot je naš najmlajši, s tem da zanj plačujem privat varstvo, ki je dražje od vrtca. Vrtec bo pri nas čista milina, če primerjam s puncama. Povprečna položnica za šolo tekom meseca je 130 eur na eno. Nato so pa tu njune izven šolske dejavnosti, ki znesejo cca 80 eur/ mesec za eno, pa pridejo šolski tabori, pa zdajle dobivam položnice za šolske potrebščine, kar se tiče oblačil, so zahteve konkretno večje kot pri malčkih, seveda ne smemo pozabiti, da se najstniki tudi družijo v kino, gredo na sok itd.... Lahko ti povem, da stroški rastejo sorazmerno z rastjo otroka. altati, govorim o ostroških za vrtec oz. šolo. pri nas bodo defintivno mnogo nižji z vstopom v šolo. cene obšolskih dejavnosti so pa prostovoljne, če si lahko privoščiš, plačaš toliko, drugače izbereš kaj drugega. šola je pa obvezna. glede ostalih stroškov bi pa tudi lahko debatirali. samo poglej cene otroških čevljev, pogosto so višje od cene čevljev za odrasle. pa za prvorojenca moraš kupiti vse od a do ž, midva nisva nič dobila sposojeno ali podarjeno. zdaj pri drugem je pesem drugačna, ga že skoraj vse čaka. tudi sama nisem dobila nikoli nič sposojenega in podarjenega in vedno sproti vse prodala naprej... pa saj ni bolj luštnega stroška kot je nakup za novorojenčka.... glede stroškov pa zdaj samo misliš, da bodo nižji z vstopom v šolo, mi boš povedala kasneje kako to gre... šola je pa vsekakor obvezna, ampak nikakor brezplačna. zdajle bom za punci dala več kot 400 eur samo za nakup delovnih zvezkov in ostalih šolskih potrebščin. Izvenšolske dejavnosti res niso obvezne, ampak če ima otrok željo se z nečim ukvarjati, če je v tem uspešen in dokler to finančno zmorem, mu bom vsekakor omogočila. vsaj ne bo sedel celo popoldne za računalnikom ali Tv, kot to dandanes velika večina šolarjev.
|