ronja
|
Ma, mene je že toliko ljudi poizkušalo spreobrnit, pa jim ni ratalo... (Se je pa zgodilo obratno kdaj - ne da bi to v bistvu hotela ). Imam nekaj zelo vernih prijateljev/ic in se zelo fajn razumemo, spoštujem njihovo odločitev, oni pa mojo. Z nekaterimi imamo vroče debate na to temo, ampak jemljemo to kot zabavno debatiranje, ne kot prepričevanje, pa nam je ok. Meni so nekatere navade všeč: zajček in jajca za veliko noč so recimo še iz poganskih časov in praznovanje prebujajoče narave in plodnosti. Zato prav rada barvam jajca in tudi pri nas nosi zajček, pa čeprav ne verjamem v vstajenje. Tudi v dedka Mraza ne verjamem (več ), pa vseeno pri nas nosi. Za Miklavža lubi pravi, da lahko kdo nosi, samo naj mu bo drugače ime - sem rekla, da mi je vseeno, se lahko zmeniva, da nosi srnica . Včasih je bil on veliko bolj strpen od mene (v smislu, kaj se pregovarjaš, naj vsak misli, kot mu paše), potem sem mu pa dala za Ronjino rojstvo (ker se je bal, a ji bo znal razložit, zakaj sva ateista) knjigo Bog kot zabloda in od takrat je pravi Darwinov kokršpanjel . Bi ful rad debatiral s kom (vernim) o tem, mi je prav hecen . Od takrat ko zakleto ni nobene jehove priče k nam , prej so pa skoz hodili - so slišali pa se ustrašli, zgleda . Družinske tradicije povezujejo družino, ne glede na to, ali so člani verni ali neverni. Zato, ker določene datume praznujejo tudi verni, zame ne pomeni, da si ne morem naredit praznovanja na ta dan (je bolj praktično, ker so dela prosti dnevi). Ne bi pa dala otroka krstit, ker je zame to vpis otroka v neko vero - tega si pa ne upam naredit svojemu otroku - naj se sam odloči. POleg tega bi morala lagat, da ga bom vzgajala v krščanstvu, kar ga ne bom, tak da odpade. Razen če bi mi ju sicer vzeli (kar se je dogajalo z judi in kristjani) - takrat pa k vragu principi, bi ju pa vpisala kamor hočejo in hodila k maši in učila molitvice in karkoli, samo da mi ju pustijo. Ampak bi jima pa na skrivaj povedala, da lahko verjameta, kar hočeta in kaj si mislim o vsem skup (ko bi bili dovolj stari,d a ne bi sčvekali komu, ki tega ne bi smel slišat;). pavel mi pa ni bil nikoli simpatičen! Ne prej, ne potem! Bodi dober že prej, pa te tudi spreobračat ne bo treba .
|