vijolca
|
Dobro jutro še z moje strani! Nove , dobrodošle! Blondy, super, da ste doma! Ahhh, jaz že tako težko čakam ... Sem pa bila včeraj (oz. sva bila oba) na predvajanju filma Orgasmic birth (Shopgirl, se ti že kaj kolca? ) in moram reči, da je bila super izkušnja. Sam film ni mel kaj dosti zveze z orgazmom razen tega, da so pač komentatorji (ne vem, po moje kaki zdravniki, nisem dobro videla) govorili o tem, kako sta si porod in spolni odnos (lahko!) podobna (praviloma ne v bolnici) - sodelujejo isti hormoni, isti ljudje , vzdušje je prijetno, intimno... Film je v osnovi prikazoval realne naravne porode doma s pomočjo babic, pokazali pa so tudi dva bolnišnična poroda (na žalost taka s komplikacijami, eden se konča z vakumom - ko pa to vidiš... no comment, eden pa s CR). Razlika med temi porodi je bila - za zjokat. Meni kot prvorodki je bilo zelo zanimivo gledat in opazovat, kako drugače sem na koncu filma dojemala porod, stoki in kremženja pri naravnih porodih na začetku filma so se mi zdeli kot, da se ženske zvijajo v agonijah in mukah, za hip sem se celo zbala, da bom morala zapustiti sobo (od strahu in panike pred nečim tako neizbežnim), no potem sem se malo skulirala in pri zadnjih porodih (vseh je bilo predstavljenih 7) videla, da so vsi ti živalski glasovi in vzkliki način, da se prepustiš, sprostiš in spustiš otroka na svet. No, pa dovolj o filmu... Kar je pa bilo praktično ravno tako poučno kot film (za nas prvorodke), pa je bila debata po filmu. Oglasilo se je kar nekaj parov, ki so šli rodit v sosednjo Avstrijo (temu jaz nekako nisem dala prave možnosti, ker se mi zdi, da ne bi vedela, kdaj it na pot, pa tudi nemško ne znam), nekaj mamic je povedalo svoje izkušnje z naravnim porodom v slovenskih porodnišnicah (za kar upam, da bo uspelo tudi meni), nekaj pa je povedalo tudi svoje slabe izkušnje. Po teh zgodbah se je videlo, kako daleč zadaj smo v miselnosti o porodih v Sloveniji (osebje, ki se s porodi poklicno ukvarja, enostavno ne ve kaj narediti, ko hoče ženska naravni porod). Veliko veliko žensk si želi drugačno izkušnjo, pa se enostavno nimamo kam obrnit... Porod pa je res nekaj tako naravnega, da bolj ne bi mogel biti. Res upam, da se bodo stvari premaknile vsaj do takrat, ko bodo naši otroci rojevali... Izkušnja od včeraj je bila res super (se vidi, da sem še pod vtisom!), sploh ker sva bila oba, se mi zdi, da so možu stvari postale še bolj jasne (že prej sva imela na temo naravnega poroda dolge pogovore) in zvečer se je že s trebuhom pogovarjal, kak bomo rodili ! Uf, sem se razpisala... Aja, glede srečanja v sredo, mislim, da se vam tudi jaz pridružim! Sej zgrešile se po moje ne bomo!
|