April
|
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa* Pri (zastareli) miselnosti "Slovenceljnov" , kakor si se izrazila (kateri/a novinar/ka je že to izjavil v originalu?) bo še dolgo trajalo, preden bodo tisti na "pooblaščenih" položajih dojeli CH razmišljanje. Kajti šola v SLO ti res v veliki večini dejansko da samo in izključno teorijo. Prakse je v primerjavi s teorijo tako zelo malo, da ti niti pod razno ne da podlage za uspešnost v poklicu (potem, ko ga dejansko začneš opravljati). In za dodatek je še ogromno stvari v šolskem sistemu/programu (teoretičnem) takšnih, ki ti kasneje, ob opravljanju dela, popolnoma nič ne koristijo, četudi greš na poklicno srednjo šolo in četudi potem nadaljuješ nek specifičen študij. Biologu, npr., ne bo popolnoma nič koristil (ne pri pridobitvi službe, ne pri njenem opravljanju) podatek, kdaj je potekala npr. neka vojna v FR pred nekaj sto leti (karikiram). Sem mnenja, da če se ljudje že izobražujejo za nek poklic, potem naj se za ta poklic dobesedno izobražujejo. Izključno to in ne še kup nepotrebne navlake zraven. Pod to seveda ne štejem tistih splošnih znanj (osnove matematike, pravopis, tuj jezik in računalništvo), temveč stvari, ki so v šolskem sistemu tako zelo zastarele, da pravzaprav nikomur več ni jasno, zakaj se jih sploh še uči - ampak ker pač od nekdaj so in ker niso nikoli naredile pretirane škode, pač ostajajo (da pa niti ni nekih hudih koristi, pa očitno nihče ne vidi). Ja, CH sistem, kakršnega si opisala, je definitivno boljši od SLO sistema, kakršnega imamo. Se vidi, da ti veliko ni jasno. Biolog nima zgodovine na faksu. Se je pa to učil v gimnaziji. Na splošni gimnaziji, ki ti da eno splošno razgledanost. In tudi ta je enako pomembna. že za samo življenje, če ne že za poklic. Če ne bi bili ti predmeti kolikor toliko v osnovi zastopani na gimnaziji, bi bodoči zgodovinar na faks prišel, brez da bi vsaj okvirno vedel za zgodovinska dejstva. Jaz sem imela še latinščino v srednji šoli. To je po tvoje najbrž čist brezveze, ane... Ja, lahko je takole nekaj na pamet govorit, ko očitno sploh ne veš, da ti kaj manjka. Najprej pejt skozi vse to, pa boš potem bolj objektivno ocenila.
|