nejcko
|
Sem si sicer rekla, da se bom takih debat izogibala, ampak tole pa moram vseeno napisati. Bolj ko berem tole in tej podobne debate, bolj vidim, da se nad raznimi socialnimi transferji in težnjo ljudi po ohranitvi socialnih ugodnosti najbolj pritožujejo ljudje, ki jim nič ne manjka, ki so dobro situirani, ki imajo fajn službe itd. In pri tem ne morem mimo vprašanja, zakaj vas sociala tako zelo moti? Kaj vam jemlje, česa imate toliko manj, da bi še vzeli tistim, ki imajo manj od vas ali nič? A bi vam par deset evrov na mesec res toliko izboljšalo sicer že sedaj dokaj dobro življenje? Bi zaradi teh par evrov živeli resnično tako zelo zelo bolje, da malo boljšega življenja ne prvoščite še drugim? ?Torej, kaj je tisto, kar vas tako moti? Da ne morate iti na dopust na Kamajske otoke, ampak samo v Dubaj (metaforično mišljeno) da si ne morete kupiti čevljev za 150, ampak samo za 130 evrov ... kaj torej? Sama nimam veliko, pa vendar imam več kot nekateri, a mi še ni nikoli padlo na pamet, da bi ob pogledu na svojo plačilno listo sploh pomislila, koga vse še futram zraven, komu plačam bolniško, komu protezo ali cepljenje otroka ... celo se niti ne vprašam, katera "samohranilka" zdaj pije kofe na moj račun ... Ok, lahko bi ga pila jaz, ampak, kaj bi bilo tako bistveno drugače, da bi zaradi enega kofeta zdaj vzela vsem, ki res potrebujejo?! Res ne morem razumeti, kao ste nekateri lahko tako ozkogledi, še manj razumem, da na soialo kot tako gledate tako ozko. Sociala ni kar nekaj ... ni izum (samo) komunizma, ampak je rezultat tisočletnega razvoja civilizacije, je rezultat težnje ljudi k boljšemu, lepšemu, lažjemu, k čemur tako ali tako teži vsako malo bolj razvito živo bitje, in je težnja k pravičnejšemu, kar je težnja ljudi, ki imajo razum ... ki so skozi stoletja uspeli ugotoviti, da vsi enkrat rabimo pomoč, zato je smiselno pomagati drugim, in so uspeli ugotoviti, da smo ljudje po svojem najglobljem smislu vsi enaki in so težili k sprejetju človekovih pravic ... ja, točno tistih (istih) človekovih pravic, ki jih koristite tudi vi, ki vam gre sociala tako zelo v nos in tako navdušeno ploskate sodobnemu turbokapitalizmu, misleč, da si zasluži (pre)živeti samo ena vrsta ljudi - vaša vrsta.
|