|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  182 183 [184] 185 186   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 16:36:06   
anita goitan
IZVIRNO SPOROČILO: majči22

IZVIRNO SPOROČILO: anita goitan

IZVIRNO SPOROČILO: majči22

IZVIRNO SPOROČILO: anita goitan

majči22 enako, a sva sami zdej tuki tud jaz bi mogla še par kg bukel in člankov obrnt..ma se mi ne ljubi


Ja zgleda, da res. Sm najprej mislila, da imam samogovore. No pa je še ena tuki.user posted image
Men se tud ne da. Jaz imam pa poslovno statistiko 23.2. pa se mi jo ne da učit. To mi je pa res en brezvezen predmet.
Kakšne bukle moraš pa ti premetat?


benchmarking..ekonomija..bljak

No sej jest tud ekonomija. Še trije izpiti do konca. Komi čakam, da bo konc.
A ti ekonomijo študiraš ali si študirala?Al to kej za službo.



nisem ekonomistka, mag.delam ..zato poslovna statistiksa je sedmo čudo zameuser posted image

neč grevi še 1x vn da mi mal zaspi..preden moj pride bo še naporna


_____________________________

Zoja, 14.08.2008

Ula, 19.01.2010

(odgovor članu majči22)
Neposredna povezava do sporočila: 4576
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 16:43:18   
majči22
IZVIRNO SPOROČILO: anita goitan

IZVIRNO SPOROČILO: majči22

IZVIRNO SPOROČILO: anita goitan

IZVIRNO SPOROČILO: majči22

IZVIRNO SPOROČILO: anita goitan

majči22 enako, a sva sami zdej tuki tud jaz bi mogla še par kg bukel in člankov obrnt..ma se mi ne ljubi


Ja zgleda, da res. Sm najprej mislila, da imam samogovore. No pa je še ena tuki.user posted image
Men se tud ne da. Jaz imam pa poslovno statistiko 23.2. pa se mi jo ne da učit. To mi je pa res en brezvezen predmet.
Kakšne bukle moraš pa ti premetat?


benchmarking..ekonomija..bljak

No sej jest tud ekonomija. Še trije izpiti do konca. Komi čakam, da bo konc.
A ti ekonomijo študiraš ali si študirala?Al to kej za službo.



nisem ekonomistka, mag.delam ..zato poslovna statistiksa je sedmo čudo zameuser posted image

neč grevi še 1x vn da mi mal zaspi..preden moj pride bo še naporna


uživajta. Naša pa še kr spi, no sej je prov, da ne bo pomote.user posted image
Magisteri česa pa?


_____________________________

Sploh ni težko doseči, kar si želiš,
samo želeti si moraš dovolj močno!!!

(odgovor članu anita goitan)
Neposredna povezava do sporočila: 4577
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 17:17:52   
andrejaboris
Hoj!

Danes za nami super noč. Smo se samo 342 zbudili in vmes bli samo 2 uri aufuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image .
Anita zaspala sta ob 21, pol pa budnica ob 23.30, 2.30 in do 4.30 auf, vmes se je tak nakakal da joj, pol pa Lan ob 6.30 auf pa Enej ob 7.00 pol pa sma spala do 10.20. Tak da sem naspana. Pa vedve??

Zoja Miša super mami si! Če Kaja Lina lepo pridobiva na teži pol ni bojazni da premalo je. Res pa je da eni pojedo več eni manj. Ne se sekirat, vem pa da je težko. Ne se obremenjevat s tem kolko g poje. Jaz nimam pojma kolko Enej poje. Kolko mu paše.

Babike WEnej pa take zvoke spušča zadnje dni. Kuj neke cvili.user posted image user posted image user posted image

se pol oglasim







_____________________________

Lan, Enej in Boris so moj smisel življenja!!!

22.11.2005 Lan
17.08.2008 Enej


(odgovor članu anita goitan)
Neposredna povezava do sporočila: 4578
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 17:27:50   
anita goitan
Anita zaspala sta ob 21, pol pa budnica ob 23.30, 2.30 in do 4.30 auf, vmes se je tak nakakal da joj, pol pa Lan ob 6.30 auf pa Enej ob 7.00 pol pa sma spala do 10.20. Tak da sem naspana. Pa vedve??


ab ma dej poklič drugič, skor enako, ob 22.10 zaspala, ob 00.30 futr, potem spala do 2., od 2.20 do 3.20 sva ble u dnevni..potem spala do 6.30 (uau), futr in spala do 8.05user posted image


_____________________________

Zoja, 14.08.2008

Ula, 19.01.2010

(odgovor članu andrejaboris)
Neposredna povezava do sporočila: 4579
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 17:33:25   
Erin
IZVIRNO SPOROČILO: anita goitan


erin saj res, a ti tud kej čofanje trenirala, ker tam ste vsi maherji na bazeneuser posted image


Ja.. 1 dan - res.. potlej sem pa vidla da se nobeden od znanih ni vpisal sem se pa izpisala... bo pa Tilen trenitral plavanje..sem se že odločila... najboljši šport, mišice se razvijajo, kosti ne trpijo, boljša pljuča ma pa še body bo imel malo bolj ojačan, da ne bo tak cvern kot moj user posted image   user posted image

(odgovor članu anita goitan)
Neposredna povezava do sporočila: 4580
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 17:34:55   
anita goitan
IZVIRNO SPOROČILO: Erin

IZVIRNO SPOROČILO: anita goitan


erin saj res, a ti tud kej čofanje trenirala, ker tam ste vsi maherji na bazeneuser posted image


Ja.. 1 dan - res.. potlej sem pa vidla da se nobeden od znanih ni vpisal sem se pa izpisala... bo pa Tilen trenitral plavanje..sem se že odločila... najboljši šport, mišice se razvijajo, kosti ne trpijo, boljša pljuča ma pa še body bo imel malo bolj ojačan, da ne bo tak cvern kot moj user posted image   user posted image


lumpauser posted image


_____________________________

Zoja, 14.08.2008

Ula, 19.01.2010

(odgovor članu Erin)
Neposredna povezava do sporočila: 4581
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 17:41:34   
andrejaboris
IZVIRNO SPOROČILO: anita goitan

IZVIRNO SPOROČILO: Erin

IZVIRNO SPOROČILO: anita goitan


erin saj res, a ti tud kej čofanje trenirala, ker tam ste vsi maherji na bazeneuser posted image


Ja.. 1 dan - res.. potlej sem pa vidla da se nobeden od znanih ni vpisal sem se pa izpisala... bo pa Tilen trenitral plavanje..sem se že odločila... najboljši šport, mišice se razvijajo, kosti ne trpijo, boljša pljuča ma pa še body bo imel malo bolj ojačan, da ne bo tak cvern kot moj user posted image   user posted image


lumpauser posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Lan pa bo nogomet treniral, Enej pa košarko, midva z mojim pa boma na njun račun živelauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Anita boma čvekale drugič ponoči, al pa naj se Enej pa Zoja menita midve pa boma spale!!user posted image user posted image user posted image


< Sporočilo je popravil andrejaboris -- 4.2.2009 17:44:54 >


_____________________________

Lan, Enej in Boris so moj smisel življenja!!!

22.11.2005 Lan
17.08.2008 Enej


(odgovor članu anita goitan)
Neposredna povezava do sporočila: 4582
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 17:49:48   
naty13
Dannnnnnnnnnnnn. user posted image

Najprej mi, potem pa upam, da mi uspe še vas pokomentirat. Imam Nejca za petami. user posted image Jošt spančka kot ponavadi od 17h. Noč je bila spet mal slabša - v smislu Joštovega kašlanja. Čez dan ok. Se pa borimo ene tri dni tudi z GH. Par žlic, potem pa počasi in se tudi po pol ure futrava. user posted image No je pa bilo popoldne že bolje, pa zdej zvečer. user posted image Mi je pa dopoldne zbruhal vse kar je pojedel pred spanjem, ker ni kupčka podrl in potem ga je kašelj napadel. pridem v sobo, me je pa skor kap. Vse zbruhano v takem stanju kot je bilo prej.  user posted image Sem hitro mal pobrisala okrog in pol še po rokavu, ker je bil ves zamočen in je spal še mal naprej. user posted image Sva bla pa po dolgem času spet na luftu. Se je mulčku kar smejalo. Evo še slika, ampak sm pa resni za slikanje user posted image :

user posted image

Pa potem po sprehodu
user posted image



_____________________________

pa pa

(odgovor članu anita goitan)
Neposredna povezava do sporočila: 4583
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 18:05:15   
naty13
Zdaj pa komentarji:

Zoja Miša imaš super ritem hranjenja. Za težo tvoje princeske se mi zdi, da super dobro poje. Je res pridna. user posted image user posted image user posted image user posted image Ti pa super mamica in kuharica. user posted image So pa naši user posted image zdej v fazi, ko jim ne paše ležat, najraje bi sedeli in se odplazili, ker jim ne rata, sitnarijo,... Pa igrače mečejo, če jo ne pobereš, takoj alarm. So raziskovalci trenutno. Bo spomladi bolje, ko bodo več zunaj. user posted image Pri nas je situacija enaka, zato ga prestavljam tako kot Tejka iz enega na drugi konec. Pustim ga a tudi samega, takoj se malo pritožuje, potem pa vidi, da se mora sam zamotit in mu je prav.  user posted image

Andrejaboris
vi imate pa res probleme s spanjem. user posted image

Gajka
tudi na svoje starše si lahko jezen. res je najbolje, da si sam in ne morejo ne eni ne drugi do tebe v copatah. Ampak se mi zdi, da še vedno bolje kot pa tast in tašča. Moje mnenje. user posted image

Vilika fajn si to zrihtala. user posted image user posted image user posted image user posted image

Miškolinček
jaz ga tudi že lep čas dajem v sobico spat v njegovo posteljo in mi spi prvo rundo od 45min-1h včasih mal dlje, drugo rundo pa dve uri. Se včasih zbudi vmes in ga pustim pa zaspi nazaj. user posted image Kako pa je sicer "norček" (mal heca). Je kar fajn pokasiral, po slikah sodeč. user posted image

Ryssa meni so v bolnici rekli za Nejca 14 dni ne v vrtec, ko je mel virusni bronhitis. Da se čist pozdravi. je pa rekla, če je šansa, naj bo še dlje doma. user posted image In user posted image lanu za bučke. user posted image Naš kaka kdaj klobasico, kdaj pa redko, sploh po kakšnem sadju, če ni banane vmes. user posted image

MATEJKA_ super za dopust. user posted image user posted image user posted image user posted image

Erin kako je Tilko? Zdej se stiskata v taveliki postli. user posted image


_____________________________

pa pa

(odgovor članu naty13)
Neposredna povezava do sporočila: 4584
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 18:15:40   
anita goitan
matejchi aaa zdej te mamouser posted image   http://www.siol.net/

zato se ti je Mb mudilo


_____________________________

Zoja, 14.08.2008

Ula, 19.01.2010

(odgovor članu naty13)
Neposredna povezava do sporočila: 4585
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 18:31:53   
Ryssa
IZVIRNO SPOROČILO: anita goitan

ab ma dej poklič drugič, skor enako, ob 22.10 zaspala, ob 00.30 futr, potem spala do 2., od 2.20 do 3.20 sva ble u dnevni..potem spala do 6.30 (uau), futr in spala do 8.05user posted image



Zakaj jo pa v dnevno neseš?

btw js tud zgleda da mam trakuljo user posted image



Hvala vsem za odgovore user posted image user posted image


(odgovor članu anita goitan)
Neposredna povezava do sporočila: 4586
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 19:47:05   
bella02
Zoja miša, pomoje je uredu. Vedno se čudim npr. 170ml mlečne kašice. Sej se bo slišalo butasto, pa vseen. A maš to vse skupaj, al je sam vode/mleka tolk. Men okoli 18h ne poje več kot 120ml mleka in 2,5 žličke kaše not, pa še to je gosto. Pa mleka po flaši mi 150ml poje le zvečer, pa še to ne vedno, drugače pa 120ml. Butasta vprašanja, pa vendar.

Sayuri, no, tudi na tem linku mi smailijev ne pokaže, le prazne kvadratkeuser posted image

Maja T, pomoje imaš uredu jedilnik in ni preveč. Je pa res, da je količina pojedenega različna tudi od otroka do otroka. Pridna siuser posted image

Jao, to sem pisala 5 uruser posted image

(odgovor članu Zoja Miša)
Neposredna povezava do sporočila: 4587
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 20:16:51   
ozziebo
Naty, vau, kako je že velik Jošt!

Zoja Miša in Maja T. - ful sta dobri, da imata vse tako natančno odmerjeno in na ure user posted image . Pri nas je zaenkrat itak  GH enkrat dopoldne, merim pa po žlicah, koliko poje user posted image , vem pa, da se pri Davidu nisem ravno obremenjevala s količino, če je bil lačen, je že povedal oz. pokazal. Sta pa super mamici!!!!!!!!!
 
Kar se pa tiče dolgčasa naših user posted image : zdaj je res zoprno, ko ne moremo biti veliko zunaj, Lara bi tudi samo sedela, ko jo dam na previjalno je tak jok, da je vsa vijolčasta....... Jo tudi malo prestavljam po hiši, pri Davidu je bilo bolj zoprno, na 40m2, sva bila že sita en drugega, če je več prostorov je lažje, pa malo ležalnik pa košara, pa tavelika postelja, pa tla, pa mami mora obvezno nekaj počet, če se vsedem za Rač, je že alarm user posted image .

(odgovor članu bella02)
Neposredna povezava do sporočila: 4588
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 20:26:58   
buhtlčk

IZVIRNO SPOROČILO: Zoja Miša


Pa sej tega  vam ni treba brat. Če pa in mislite da delam kaj narobe pa le na plan z besedouser posted image
Mi2 imava nekako tako: na vsake cca 3 dni se zbudi še ponoči okoli 3 in poje cca 60 ml mleka), drugače zjutraj okoli 6-7h cca 80 ml mleka, več noče, ne vem zakaj. Okoli 9h cca 150 ml kašice (jabolko, banono dodam samo včasih, pa še to le 1/3), mogoče v roku 15 minut spije še cca 50 ml mleka, ali pa tudi ne. Okoli 12h poje polento z bučko ali korenčkom cca 160 ml vmes pijeva čaj, po žlički cca 50 ml (če je pa kot danes, ko je pojedla le par žličk polente, je pojedla še mleko), ob 15h cca 140 ml mleka, okoli 17.30h cca 170 ml mlečne kašice in okoli 20h še mleko, odvisno koliko, ponavadi okoli 130 ml.
Kaj je sedaj to veliko ali malo? user posted image user posted image user posted image  
 



Men se sliši optimalno, vsaj glede na to, kar sem prebrala. Si bom kar skopirala za ''cilj''. Ker jaz za vse rabim navodila... Samo bo še trajalo, da do tja prideva, to je za čez kak mesec vsaj se mi zdi. Pa saj se nama nikamor ne mudi.

(odgovor članu majči22)
Neposredna povezava do sporočila: 4589
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 20:58:35   
kaja02
tejkaz- super slikceuser posted image ; ej pa če si utrujena od šetnje po hiš, počak kok šele boš, ko se boš spravla generalno čistituser posted image

gajka- user posted image ; si se že ohladila?

naty- kakuser posted image  je !!!!

Kaja je danes mela kontrolo in je zopet zdravauser posted image , je bil že čas, do ponedeljka bo doma potem pa gre spet v šolo, komaj čakam!user posted image !! medtem je ati pazil na Lejo, pa skor živčnega fasu user posted image , sta se drla drug na druzga.



_____________________________

Kaja, 9.1.2002
Leja, 2.8.2008

(odgovor članu tejkaz)
Neposredna povezava do sporočila: 4590
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 21:01:31   
kaja02
majči- dobra si men se ne ljub učit, pa se moram spravt za knjige, če ne bom mogla štipendijo vrnatuser posted image user posted image , ma ta faks vlečem že v nedogled in vsak mesec je težje.......

_____________________________

Kaja, 9.1.2002
Leja, 2.8.2008

(odgovor članu anita goitan)
Neposredna povezava do sporočila: 4591
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 21:15:45   
Erin
VELIKA PAPARICA ZA MALE PAPAVČKE

Naravni sladkorji: - sadje in sadni sokovi
- zelenjava in zelenjavni sokovi

Naravni škrob:
- polnozrnati žitni izdelki
- polnozrnata moka
- polnozrnati kruh
- polnozrnate testenine
- neoluščeni (rjavi) riž
- krompir
- posušeni fižol in leča
- grah, banane... (sadje in zelenjava)

Nenasičene maščobe:
- sončnično olje
- sezamovo olje
- sojino olje
- repično olje
- olivno olje
- polinenasičena margarina
- oljne ribe

Vitamin A (rast, zdrava koža, zobna sklenina, dober vid...):
- jetra
- oljne ribe
- korenje
- temna zelenjava
- sladki krompir
- pomaranče
- grenivke
- paradižnik
- leča
- vodna kreša
- marelice in breskve
- polnomastno mleko in jajca
- maslo in margarina

Vitamini B-kompleks (rast, za spreminjanje hrane v energijo, za zdravo živčevje in dobro prebavo...):
- meso, posebno mesni sok in jetra
- ribe
- mlečni izdelki in jajca
- žitni kalčki
- temna zelenjava
- krompir
- kvas
- orehi
- posušeni fižol
- banane

Vitamin C (za rast, zdravo tkivo in celjenje ran; pomaga pri vsrkavanju železa):
- brokoli
- brstični ohrovt
- regrat
- špinača
- paprika
- krompir
- cvetača
- pomaranče in ostali agrumi
- črni ribez
- melona
- papaja
- jagode
- paradižnik
- ...

Vitamin D (za pravilno rast kosti – pri tem sodeluje s kalcijem)
- oljne ribe (ribje olje)
- jetra
- olja
- jajca
- margarina
- mlečni izdelki

Vitamin E (za oblikovanje celične strukture, za pomoč pri ustvarjanju in vzdrževanju rdečih krvničk):
- rastlinska olja
- margarina
- žitni kalčki
- orehi

Vitamin K (pomaga pri strjevanju krvi, vzdržuje kosti in ima svojo vlogo v črevesju):
- v mnogih zelenjavah
- v polnozrnatih žitnih izdelkih

Kalcij (za močne kosti, dobre zobe in rast):
- mleko in mlečni izdelki
- konzervirane ribe s kostmi (npr. sardine)
- posušeno sadje
- kruh in moka
- brokoli
- stročnice

Železo (za dobro kri in mišice):
- jetra in rdeče meso
- oljne ribe
- rumenjak
- posušeno sadje (še posebej marelice)
- polnozrnati žitni izdelki
- leča in posušeni fižol
- listnata zelenjava
- čokolada

Roki hrambe v zamrzovalniku:
- sadje: 6 mesecev
- zelenjava: 6 mesecev
- mlečni pirejčki: 4 – 6 tednov
- ribe: 10 tednov
- meso: 10 tednov







SADJE IN ZELENJAVA (ČETRTI/PETI MESEC):

JABOLKO: Sladko jabolko olupite in narežite, skuhajte v vodi, da se zmehča, nato vzemite iz vode in ukašite. Po želji lahko jabolko kuhate skupaj s cimetovo palčko.

HRUŠKA: Enako kot pri jabolku (ko otrok dopolni 6 m., zrelih hrušk ni potrebno kuhati!)

BANANA: Zrelo banano pretlačite, po potrebi lahko dodate malo prekuhane vode ali dojenskega mleka.

PAPAJA: Srednje velik sadež prepolovite, odstranite semena in izjemite pulpo. Osoparjajte 3-5 min., potem ukašite. Po 6. m. je ni potrebno več kuhati.

SADNE KREME: Olupite, otrebite, osoparite ali poširajte in ukašite sadje, dodajte žlico riževih kosmičev ter nekaj žlic dojenskega mleka.

TRISADNA KAŠICA: Po eno desertno žličko hruškove in jabolčne kašice zmešajte s polovico pretlačene banane. Po 6. mesecu lahko uporabite zrelo hruško, banano in jabolčno čežano.

KORENČEK: Ostrgajte, narežite korenje, soparite ali kuhajte do mehkega. Ukašite, po potrebi dodajte malo vode, s katero se je korenje kuhalo. Večji ko je otrok, manj je potrebno korenje kuhati.

KOLERABA, REPA, PASTINAK: Izbrano zelenjavo narezano na kocke kuhajte , odcedite in pretlačite.

STROČJI FIŽOL: Strokom porežite vršičke, odstranite nitke, narežite in soparite. Ukašite, lahko dodate malo vode, s katero se je fižol kuhal ali pa dodate malo dojenskega mleka. Ko bo otrok večji, bo stročji fižol jedel kar cel.

BROKOLI IN CVETAČA: Vzemite vsakega enako količino in skuhajte (ca. 15 min.), nato ukašite, po potrebi dodajte malo kuhalne tekočine ali pa dojenskega mleka. Lahko pa vršičke tudi kuhate nad soparo, tako ohranijo več vitaminov. Ko otrok raste, lahko čas kuhanja skrajšamo.

BUČKE: Operite bučko, lupiti je ni treba, narežete na majhne kocke, ki jih skuhte nad paro, nato pretlačite.

KROMPIR: Operite krompir in ga skuhajte. Nato ga olupite in pretlačite, lahko dodate malo dojenskega mleka.

KREMNI KORENČKOV PIRE: Najprej skupaj zmešajte riževe kosmiče in dojensko mleko, nato to mešanico vmešajte med zelenjavni pire (npr. korenček).

KROMPIR, BUČKA IN STROČJI FIŽOL: Nad soparo dajte kuhati krompir, čez nekaj časa dodajte stročji fižol in še sesekljano bučko. Nato vso zelenjavo ukašite.

TROJČEK Z BROKOLIJEM: Nad soparo kuhajte krompir, čez nekaj časa dodajte brokoli in cvetačo, ko se skuha, ukašite. Lahko dodate malo dojenskega mleka ali vode.

KORENČKOV IN CVETAČNI PIREJČEK: Skuhajte korenje in cvetačo, dodajte malo dojenskega mleka in ukašite.


SADJE IN ZELENJAVA (PETI/ŠESTI MESEC)
BRESKEV IN MARELICA: Nad soparo skuhajte breskev, jo olupite in ukašite. Enako pripravite marelice. Oboje lahko otrok po 6. m. je presno.

DINJA: Nad soparo kuhajte nekaj minut, nato ukašite. Po 6. m. presno.

ČEŠPLJA: Češplje olupite in kuhajte nekaj minut. Ukašite, po potrebi dodajte malo vode, v kateri so se kuhale. Po 6. m. presno.

MARELICE IN HRUŠKE: Očistite nekaj marelic, olupite in narežite hruško in vse kuhajte nad soparo nekaj minut. Marelice olupite in vse skupaj ukašite.

SUHE ČEŠPLJE IN SUHE MARELICE. Suhe češplje namočite v mrzli vodi čez noč in odcedite. Marelice operite, češplje in marelice kuhajte 10 min., odcedite in ukašite. Lahko dolijete malo kuhalne tekočine.

VKUHANO JABOLKO Z ROZINAMI: Jabolko očistite in narežite na koščke, dajte v kozico z malo vode in nekaj rozinami. Kuhajte nekaj minut, nato odcedite, ukašite in po potrebi dodajte malo vode, v kateri se je jabolko kuhalo.

GRAH: Skuhajte grah, ga ukašite z malo vode.

PARADIŽNIK: Paradižnik za minuto potopite v vrelo vodo, nato ga prestavite v mrzlo vodo. Olupite, razsemenite in meso kuhajte približno dve minuti. Dobro pretlačite in pretisnite skozi cedilo. (v Sloveniji paradižnika ne priporočajo pred enim letom!)

ŠPINAČA: Operite špinačne liste in odstranite trša stebla. Kuhajte v vodi ali nad soparo, nato ukašite.

STEBELNA ZELENA: Operite zeleno in ji odstranite čimveč nitk. Razrežite na koleca, prelijte z vrelo vodo in kuhajte do mehkega. Odcedite in ukašite. Enako lahko skuhate ribano zelje.

RDEČA PAPRIKA: Operite, odstranite semena in narežite na kocke. Prelijte z vrelo vodo in kuhajte 5 min. Odcedite, odstranite kožico in pretlačite.

AVOKADO: Zrel avokado olupite in pretlačite. Hitro postrezite, preden porjavi. (Avokada nikakor ne smete zamrzovati!).





RECEPTI

OD ČETRTEGA DO ŠESTEGA MESECA IN ODSTAVLJANJE

KIVI IN BANANA
(1 porcija)
¼ zrelega kivija, olupljenega
¼ zrele banane, olupljene
Ukašite kivi in ga pretlačite skozi fino sito, da se znebite črnih semen. Ukašite banano in jo zmešajte s kivijem. Postrezite nemudoma, preden banana porjavi.

JABOLKO IN BANANA S POMARANČNIM SOKOM
(1 porcija)
¼ jabolka, olupljenega in sesekljanega
¼ banane, olupljene in sesekljane
½ čajne žličke pomarančnega soka
Osoparjajte jabolko do omehčanega, ukašite in zmešajte skupaj z ukašeno banano in sokom.

BRESKVE, JABOLKA IN HRUŠKE
(14 porcij)
2 jabolki, sesekljani
1 cm vanilijeve palčke
2 zreli breskvi, sesekljani
2 zreli hruški, sesekljani
Jabolko in vanilijo stresite v kozico s 50 ml vode. Poširajte 5 min., dodajte breskvi in hruški in kuhajte še 5 min. Odstranite vanilijo in ukašite.

VKUHANO SADJE, PRESNO IN SUHO
(18 porcij)
50 g suhih marelic
50 g suhih hrušk
50 g suhih češpelj
1 jabolko, olupljeno, sesekljano
1 hruška, olupljena, sesekljana ali 3 presne marelice
Stresite suho sadje v kozico, nalijte obilo vrele vode in poširajte do omehčanega (25 min.). V kozico denite zdaj še jabolko in bodisi hruško bodisi marelice. Podvrevajte še nekako 10-15 min. in po potrebi dolivajte vodo. Ukašite.

ZELENJAVNI FOND
(900 ml)
Zelenjavni fond je osnovna sestavina mnogih zelenjavnih receptov. Splača se pripraviti lastno zalogo, ki ne bo vsebovala aditivov in soli. Zamrznjena vam bo prihranjala čas.
½ čebule, olupljene
1 korenček, ostrgan
1 steblo zelene
175 g mešane gomoljne zelenjave (repa, pastinak, repica...), olupljene
1 začimbni šopek
1 vejica svežega peteršilja
1 lovorov list
nekaj semen črnega popra
Sesekljajte vso zelenjavo, denite jo v ponev in čez in čez zalijte z vodo. Dodajte začimbe, pustite, da zavre, in poširajte (podvrevajte) nekako 1 uro. Izcedite, odvrzite zelenjavo, kuhalno vodo pa uporabite oz. spravite kot fond.

PIREJČEK IZ BUČKE IN BANANE
(2 porciji)
1 manjša bučka, narezana
½ banane, narezane
Bučko osoparjajte 8 min., potem skupaj z banano ukašite.

KOSMIČKI IN ZELENJAVA
(16 porcij)
¼ drobne čebule
2 bučki
50 g brokolija
2 korenčka
25 g zelenega naribanega zelja
25 g mladega graha
zelenjavni fond
3 jedilne žlice riževih kosmičev

ZELENJAVNA MEŠANICA
(10 porcij)
50 g stročjega fižola, narezanega
50 g cvetače
50 g bučke, narezane
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in nerezan
Nekako 6-7 min. osoparjajte fižol, cvetačo in bučko. V soparnik pridenite paradižnik in kuhajte do omehčanega (še ca. 4 min.). Ukašite in precedite zelenjavo.


PIREJČEK IZ BUČKE, VODNE KREŠE IN KROMPIRJA
(12 porcij)
prgišče vodne kreše
1 velik krompir, olupljen in narezan
350 ml zelenjavnega fonda
1 žlička sesekljanega peteršilja
75 g buške, narezane
dojensko mleko
Odstranite lističe vodne kreše in jih sesekljajte. Denite lističe in krompir v fond, pustite da zavre, potem pa nekaj minut še poširajte. Mešanico ukašite in če želite, dodajte še malce dojenskega mleka.

AVOKADO IN PAPAJA
(1 porcija)
¼ avokada
¼ papaje
Odstranite meso z obeh sadežev in ju spasirajte.

POROV KVARTET
(13 porcij)
1 krompir, narezan
50 g porovega beljaka, opranega, sesekljanega
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in narezan
1 korenček, narezan
250 ml zelenjavnega fonda
1 jedilna žlica sesekljanega peteršilja
Zelenjavo skuhajte v fondu in ukašite.


OD ŠESTEGA DO DEVETEGA MESECA

PEČENA BANANA
(1 porcija)
1 banana, razklana
1 čajna žlička javorjevega sirupa
cimet v prahu
margarina ali maslo
Banano denite v pekač. Polijte z javorjevim sirupom, potresite s cimetom in nanesite nanjo malo margarine ali masla. Pokrijte s stanjolom in 10 min. pecite v pečici na 180°C.

AVOKADO, BANANA IN JOGURT
(1 porcija)
2 rezini avokada
½ majhne banane
jedilna žlica navadnega jogurta
Izdolbite avokadovo meso iz kože in ga zmešajte skupaj z drugima dvema sestavinama.

JABOLKO S KOSMIČKI
(6 porcij)
1 jabolko, narezano
85 ml naravnega jabolčnega soka
2 čajni žlički kosmičkov
2 čajni žlički navadnega jogurta
Jaboko kakih 15 min. kuhajte v jabolčnem soku in vodi (2 žlici). Vse skupaj ukašite in potem vmešajte še kosmičke in jogurt.

HRUŠKA Z RIŽEM
(10 porcij)
50 g rjavega riža
jabolčni sok
2 zreli hruški, narezani
navadni jogurt
Riž prekrijte z jabolčnim sokom in kuhajte do omehčanega. Ukašite hruške, vmešajte riž in za 15-20 min. denite v namazani posodi v pečico pri 180°C. Ukašite in postrezite z malce vmešanega jogurta (po želji).



JABOLKA IN SUHE SLIVE S KRUSTADO
(20 porcij)
8 suhih sliv, čez noč namočenih
4 jabolka
1 jedilna žlica Gustin-a
200 ml mleka
1 čajna žlička sladkorja v prahu
Slive kuhajte v vodi od namakanja do omehčanega (10 min.). Medtem ukašite jabolka. Slive otrebite in ukašite. Zmešajte skupaj z jabolčnim pirejčkom.
Krustada: 175 mleka pustite v kozici, da zavre. V preostalo hladno mleko do gladkega vmešajte Gustin in sladkor. Vse skupaj vmešajte v vroče mleko, ki ste ga odstavili. Potem naj vse skupaj zavre. Mešajte, dokler se ne zgosti.

SKUTA IN KAKI
(2 porciji)
1 kaki ali 2 rezini manga ali papaje
2 jedilni žlici navadne skute
Kakiju odstranite kožo in ga zmešajte s skuto do gladkega.

LEČIN PIREJČEK
(36 porcij)
Lečo ponavadi namakajo čez noč, vi pa pojdite po bližnjici: oplaknite jo, na debelo pokrijte s fondom, pustite, da zavre, in vrite 2 min. Odstavite, pokrijte posodo in pustite lečo, da bo 1-2 uri vsrkavala fond. Leča je dober, cenen vir beljakovin, vendar je pred koncem 8. meseca ni priporočljivo dajati otročkom.
50 g posušene in razluščene rdeče leče
600 ml piščančjega fonda
1 korenček
1 krompir
½ drobne čebule
½ porovega beljaka
15 g margarine ali 1 jedilna žlica olja
Čez noč namočite lečo v fondu. Naslednji dan olupite in nakockajte korenček, krompir in čebulo, oprani por pa sesekljajte na drobno. Na margarini ali olju na hitro prepražite čebulo in por, potem pa dodajte še korenček in krompir in kuhajte še 5 min. Dodajte lečo in fond, pustite, da zavre, potem pa kuhajte kakih 40 min. oz. dokler leča ni mehka. Po želji ukašite.

STROČJI FIŽOL S PARADIŽNIKOM IN JABOLKOM
(10 porcij)
75 g stročjega fižola
1 jabolko, sesekljano
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in sesekljan
Fižol oluščite in operite. Do omehčanega (10 min.) ga soparite skupaj z jabolkom. Po 6-ih min. dodajte paradižnik. Ukašite.

PIRE IZ ŠPINAČE IN KROMPIRJA
(14 porcij)
1 čebula, sesekljana
25 g margarine
225 g špinače, sesekljane
1 velik krompir, nakockan
120 ml piščančjega fonda
Čebulo 4-5 min. pražite, dokler ni mehka. Dodajte špinačo in krompir, dolijte fond in podvrevajte kakih 35 min. Ukašite.

PIRE IZ OVSA IN ZELENJAVE
(20 porcij)
1 steblo stebelne zelene
1 porov beljak
2 korenčka
50 g šampinjonov
50 g kolerabe
50 g cvetače
50 g brokolija
3 jedilne žlice ovsene kaše
1 žlica sesekljanega peteršilja
Olupite, otrebite in na drobno sesekljajte vso zelenjavo. V kozici jo čez in čez zalijte z vodo in dodajte ovseno kašo. Pustite, da zavre, potem pokrijte in podvrevajte kakih 20 min. oz. dokler se zelenjava ne zmehča. Ukašite do željene gladkosti. Vmešajte peteršilj.

TROJČEK CVETAČE, RDEČE PAPRIKE IN SLADKE KORUZE
(10 porcij)
Če bi rade zamrznile jed, ki vsebuje sladko koruzo, morate pri pripravi uporabiti bodisi mlado bodisti konzervirano koruzo – že zamrznjene koruze ne smete še enkrat zamrzniti. Sladko koruzo vselej obdelajte v mlinčku, da odstranite žilavo povrhnjico.
100 g cvetače
120 ml mleka
25 g sesekljane rdeče paprike
75 g sladke koruze
Cvetačo denite v kozico skupaj z mlekom in kuhajte na počasnem ognju nekako 12 min. Medtem skuhajte v drugi kozici v vodi papriko in koruzo (ca. 6 min.). Odcedite koruzo in papriko. Skupaj s cvetačo in mlekom ukašite.

CVETAČNI SIR
(15 porcij)
175 g cvetače
Sirova omaka: 15 g margarine
1 jedilna žlica koruzne moke
175 ml mleka
50 g nastrganega edamca ali kakega drugega sira
Operite cvetačo in jo osoparite do mehkega. Medtem na šibkem ognju v kozici stopite margarino, vmešajte koruzno moko, da dobite gladko pasto. Dodajte mleko in mešajte, dokler se ne zgosti. Ostavite kozico in vmešajte še sir. Mešajte, dokler se sir ne stopi in postane omaka gladka. Dodajte cvetačo in, če je otrok še primajhen, ukašite. Starejšim otrokom pretlačite z vilicami ali pa na drobno sesekljajte.




GRATINIRANA BUČKA
(18 porcij)
Namesto bučke lahko vzamete tudi stročji fižol ali brokoli.
1 krompir, olupljen
175 g bučke, narezane na rezine
120 ml mleka
25 g ementalca, nastrganega
1 vejica sesekljanega peteršilja
malo margarine
Krompir kuhajte v vreli vodi do mehkega in ga odcedite. Bučko osoparjajte 8 min. Ukašite vse skupaj.

PIRE IZ PORA IN KROMPIRJA S SMETANOVIM SIROM (vrsta skutke)
(16 porcij)
25 g margarine ali 2 jedilni žlici olja
175 pora, narezanega
225 g krompirja, olupljenega in nakockanega
450 ml piščančjega fonda
2 žlici smetanovega sira
Margarino segrejte v kozici, dodajte por in na blagem ognju kuhajte do mehkega (ca. 10 min.), pri čemer občasno mešajte. Dodajte krompir in fond ter kuhajte še 25-30 min. do mehkega. Ukašite in vmešajte še smetanov sir.

SLASTNI PIREJČEK IZ LEDENKE IN BUČKE
(4 porcije)
½ čebule, sesekljane
15 g margarine ali 1 jedilna žlica olja
50 g bučke, narezane na tanko
100 g solate ledenke, na drobno scefrane
50 ml piščančjega fonda
Na blagem ognju tri min. pražite čebulo. Dodajte bučko in solato in kuhajte na šibkem ognju še 3 min. Prelijte s fondom in kuhajte še 3 min. Ukašite. Jed je lahko kot juha za celo družino.

MINEŠTRA
(7 odraslih ali 40 otroških porcij)
Silno prilagodljiv recept, saj lahko dodajate riž, testenine in/ali tako rekoč vso zelenjavo. Meni se zdi najbolj okusna s piščančjim fondom.
15 g margarine ali 1 jedilna žlica olja
½ čebule, sesekljane
1 korenček sesekljan
½ stebla stebelne zelene, sesekljan
½ stebla porovega beljaka, sesekljanega
100 g zelja, naribanega
1,2 litra vode ali piščančjega ali zelenjavnega fonda
1 krompir, nakockan
3 jedilne žlice graha
1 žlica sesekljanega peteršilja
2 čajni žlički paradižnikove omake
50 g testenin (po želji)
V kozici pogrejte margarino, popražite čebulo, dodajte korenček, zeleno in por. Pražite 2 min., dodajte zelje in kuhajte še 4 min. Čez in čez zalijte z vodo ali fondom. Dodajte krompir, grah, peteršilj in paradižnikovo omako ter kuhajte 20-25 min. na blagem ognju, dokler se zelenjava ne zmehča, tako do jo bo otrok lahko prežvečil (če je še majhen, lahko zelenjavo pretlačite). Če želite v juhi še testenine, jih dodajte pred koncem kuhanja.

MORSKI LIST S KROMPIRJEM IN PARADIŽNIKOM
(4 porcije)
1 filet morskega lista, brez kože
2 paradižnika, olupljena, razsemenjena in razkosana
malce margarine ali masla
1 lovorov list
150 ml mleka
1 krompir
Denite filet v posodo, prekrijte z razkosanim paradižnikom, položite na vrh malo margarine in dodajte lovorov list. Prelijte s skoraj vsem mlekom. Pokrite s staniolom in 20 min. kuhajte v pečici, ogreti na 180°C. Medtem, ko se riba kuha, dajte vreti krompir. Ko se zmehča, ga vmešajte skupaj s preostankom mleka in margarine. Kuhano ribo razdrobite, odstranite lovor in ribo ukašite skupaj s kuhalno tekočino. Krompir lahko bodisi vmešate ali pa postrežete kot prilogo.

MORSKI LIST V SIROVI OMAKI
(8 porcij)
1 morski list, v filetih in brez kože
120 ml mleka
1 vejica peteršilja
1 paradižnik, razčetverjen
nekaj šampinjonov
sirova omaka: 25 g margarine
25 g moke
120 ml mleka
75 g polmehkega sira, nastrganega
1 čajna žlička sesekljanega drobnjaka ali peteršilja
Filete morskega lista denite v pekač, prelijte jih z mlekom in jih obdajte s peteršiljem, paradižnikom in šampinjoni. Pokrijte s staniolom in v pečici, ogreti na 180°C kuhajte nekako 20 min. oz. do trenutka, ko je z vilicami mogoče ribo luščiti. Mleko precedite, zelenjavo pa zavrzite.
Ko je riba kuhana, pripravite omako. V majhni kozici stopite margarino, vmešajte moko. Kuhajte 1 min., potem postopoma vmešavajte mleko in tekočino, v kateri se je kuhala riba, dokler ne dobite gladke bele omake. Odstavite kozico in vmešajte sir. Ko se ta povsem stopi, dodajte narezan drobnjak ali peteršilj.
Z vilicami razdrobite ribo in poskrbite, da ne bo v mesu ostala kaka koščica. Meso vsujte v sirovo omako, oboje pa ukašite v gladek pire.

MORSKI LIST S ŠPINAČO IN SIROM
(8 porcij)
1 morski list, v filetih in brez kože
1 jedilna žlica mleka
1 lovorov list
malce margarine
100 g špinače
100 g čedarja ali drugega pasteriziranega sira, nastrganega
Ribo skuhajte z mlekom, lovorjem in margarino – tako kot v prejšnjem receptu. Medtem v vreli vodi skuhajte špinačo, jo odcedite. Odstranite lovor, vse preostale sestavine pa zmiksajte.

OSTRIŽEV FILE Z BUČKO
(3 porcije)
1 bučka, narezana v trakce
75 g ostriževega fileta, brez kože
1 vejica timijana
½ limone
1 žlička olivnega olja
Ribo položite skupaj z bučko in timijanom na staniol, pokapajte z limoninim sokom in z olivnim oljem ter zavijte. Nekako 20 min. kuhajte v pečici, ogreti na 180°C. Pred serviranjem ribo razdrobite z vilicami.

ORADA V POMARANČNI OMAKI
(5 porcij)
225 g oradinega fileja
40 g čedarja ali drugega pasteriziranega sira, nastrganega
1 žlička sesekljanega peteršilja
sok 1 ožete pomaranče
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in razkosan
25 g zdrobljenih koruznih kosmičev
7 g margarine
Orado položite v namaščeno posodo, prekrijte s pomarančnim sokom, sirom, peteršiljem, paradižnikom in kosmiči in z margarino. Pokrijte s staniolom in nekako 20 min. pecite v pečici pri 180°C. Ribo skrbno razdrobite in pretlačite skupaj s kuhalno tekočino.




PIŠČANČJI FOND IN MOJ PRVI PIŠČANČJI PIREJČEK
(za nekako 2 ½ litra)
1 piščanec skupaj z drobovjem
2 pastinaka
1 drobna repa
3 korenčki
2 pora
2 veliki čebuli
1 steble stebelne zelene
3 vejice peteršilja
Piščanca zrežite na osem kosov in obrežite odvečno maščobo. Zelenjavo ustrezno otrebite, olupite in operite. Kose piščanca denite v veliko kozico skupaj z drobovino. Obilno čez in čez zalijte z vodo, pustite, da zavre, in nekako 3 ½ ure podvrevajte. Po nekako poldrugi uri je piščančje prsi najboljše vzeti ven, če jih nameravate jesti, sicer bodo prepuste.
Juho pustite čez noč v hladilniku in zjutraj odstranite vso maščobo, ki se je nabrala na gladini. S precejanjem izločite vse meso in zelenjavo, tekočino pa začinite, da bo po vašem okusu.
Del piščančjih prsi lahko ukašite skupaj z izborom zelenjave in z nekaj fonda – tako boste dobili piščančje-zelenjavni pirejček za otroka; ali pa ukašite zelenjavo in fond v gosto juho za odrasle.

PIŠČANEC S SKUTO
(6 porcij)
50 g kuhanega piščanca
1 jedilna žlica navadnega jogurta
1 ½ jedilna žlica skute z ananasom
Zmešajte skupaj piščanca, jogurt in skuto, ukašite do gladkega.

PIŠČANEC Z RIŽEM IN FIŽOLOM
(10 porcij)
75 stročjega fižola
50 g rjavega riža
3 jedilne žlice jabolčnega soka
50 g kuhanega piščanca
Osoparite fižol do omehčanega, riž pa skuhajte v vodi. Vse sestavine zmešajte skupaj in ukašite. Po potrebi dodajte jabolčni sok.

PIŠČANEC S KROMPIRJEM IN PARADIŽNIKOM
(6 porcij)
1 krompir
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen
2 jedilni žlici mleka
50 g kuhanega piščanca
V vodi skuhajte krompir do mehkega. Pretlačite ga skupaj z mlekom in paradižnikom, dodajte piščanca, ukašite. Če je pire pregost, dodajte še malo mleka.


PIRE IZ PIŠČANČJE SOLATE
(4 porcije)
25 g kuhanega piščanca
1 paradižnik, olupljen in razsemenjen
1 žlička navadnega jogurta ali skute
1 žlička sesekljanega drobnjaka
1 rezina avokada
1 kos kumare
Vse sestavine v mešalniku ukašite do željene gladkosti.

SLASTNI PIŠČANEC Z BRESKVIJO
(10 porcij)
50 g kuhanega piščanca
50 g kuhanega rjavega riža
1 zrela breskev
1 jedilna žlica breskovega soka
1 žlička pšeničnih kalčkov
Zmešajte vse sestavine in grobo sesekljajte v mikserju.

PIREJČEK IZ PIŠČANCA IN MEŠANE ZELENJAVE
(15 porcij)
1 piščančje prsi ali 2 bedrci brez kože in kosti
½ stebla stebelne zelene, sesekljane
1 paradižnik, sesekljan
1 korenček, nakockan
3 cm porovega beljaka, narezanega
1 krompir, nakockan
vejica peteršilja
250 ml piščančjega fonda
Piščanca razrežite na kosce in ga skupaj z zelenjavo, peteršiljem in piščančjim fondom denite v manjšo nepregorno kozico. Nežno poširajte 30 min. in potem ukašite do željene gledkosti.

PIŠČANEC Z GROZDJEM IN BUČKO
(8 porcij)
1 piščančje prsi
150 ml piščančjega fonda
8 jagod belega grozdja, olupljenih in brez pešk
1 bučka, narezana
1 jedilna žlica riževih kosmičev
Piščanca razrežite na koščke. Vse sestavine razen riževih kosmičev dajte v mahno kozico in poširajte 30 min. Ukašite do želene gladkosti in zgostite z riževimi kosmiči.

PIŠČANEC S PARADIŽNIKOM
(15 porcij)
1 piščančje prsi
1 korenček, narezan
1 krompir, narezan
400 g paradižnika iz pločevnike (sok do polovice odcedite)
Piščanca narežite na koščke. Z drugimi sestavinami ga denite v ponev in na blagem ognju kuhajte 15-20 min., dokler ni meso kuhano, zelenjava pa mehka. Za manjše otroke mešanico pretlačite, za večje pa le na drobno sesekljajte.



PIŠČANČJA JETRCA NA MAMIN NAČIN
(6 porcij)
dvoja piščančja jetra, očiščena in obrezana
1 žlička sesekljanega korenčka
1 žlička sesekljanega porovega beljaka
1 jedilna žlica sesekljanih šampinjonov
120 ml piščančjega fonda
1 krompir
Piščančja jetra na blagem ognju nekako 8 min. kuhajte skupaj s sesekljano zelenjavo v fondu. Medtem v vreli vodi kuhajte krompir do omehčanega in ga pretlačite. Jetra in zelenjavo ukašite skupaj s krompirjem. Zaradi piščančjega fonda je ta pirejček kremast.

TESTENINSKA POLIVKA IZ PARADIŽNIKA IN ŠAMPINJONOV
(za 3 porcije polivke)
Kupiti se dajo prav drobne testeninice, ki jih otroku ne bo treba žvečiti. Za 3 porcije potrebujete 25 g suhih testenin. Kuhajte jih po navodilih na embalaži, za majhne otroke lahko tudi malo dlje.
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in narezan
2 lista bazilike
15 g margarine
4 mladi šampinjoni, narezani
1 jedilna žlica mleka
20 g mozzarelle, nakockane
Paradižnik skupaj z baziliko 2 minuti pecite na margarini. Dodajte šampinjone in pecite še 2 minuti. Dodajte mleko in mozzarello. Dobro premešajte, da se sir stopi, potem pa zmešajte s kuhanimi testeninami. Za majhne otroke ukašite.

ZELENA TESTENINSKA POLIVKA
(5 porcij)
175 bučk
50 g stročjega fižola
2 jedilni žlici piščančjega fonda
Operite in narežite bučke in stročji fižol. 8-10 min. soparite in ukašite skupaj s fondom. Prelijte čez kuhane testenine.

ŠAMPINJONOVA TESTENINSKA POLIVKA (4 porcije)
1 šalotka, sesekljana
25 g porovega beljaka, sesekljanega
malo margarine
50 g šampinjonov, narezanih
50 ml piščančjega fonda
Popražite šalotko in por na margarini, da pozlatita. Dodajte šampinjone in pražite še 3 min. Vlijte fond in kuhajte 5 min. Ukašite in prelijte po kuhanih testeninah.

TESTENINSKA POLIVKA IZ PARADIŽNIKA, SIRA IN SKUTE (Z RIŽEVIMI KOSMIČI) (4 porcije)
15 g margarine
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in narezan
1 žlička riževih kosmičev
20 g čedarja ali drugega pasteriziranega sira, nastrganega
1 jedilna žlica skute
Margarino stopite v ponvi, dodajte paradižnik in 2 min. kuhajte na blagem ognju. Odstavite, vmešajte sir in pustite, da se stopi. Naposled vmešajte še riževe kosmiče. Polivko prelijte po kuhanih testeninah in postrezite.

ITALIJANSKA POLIVKA
(6 porcij)
½ drobne čebule, sesekljane
¼ česnovega stroka, sesekljanega
25 g porovega beljaka, sesekljanega
½ drobne rdeče ali zelene paprike, sesekljane
1 žlička sesekljanega peteršilja
15 g margarine
6 srednje velikih paradižnikov, razsemenjenih in razkosanih
1 žlička bazilike
2 jedilni žlici riževih kosmičev
15 g stebelne zelene, sesekljane
Na margarini popražite čebulo, česen, por, zeleno, papriko in peteršilj. Dodajte paradižnik in baziliko in kuhajte še 2 min. Vso zelenjavo ukašite, vmešajte riževe kosmiče, da polivko zgostite. Prelijte z njo kuhane testenine.

POPAJEVI POLŽKI
(8 porcij)
100 g špinače
50 g polžkastih testenin
40 g sira grojer, nastrganega
2 jedilni žlici mleka
Špinačo kuhajte v malo vode. Skuhajte testenine. Špinačo odcedite in jo skupaj s sirom, testeninami in mlekom ukašite (za starejše otroke samo sesekljate).

(odgovor članu kaja02)
Neposredna povezava do sporočila: 4592
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 21:35:16   
Zoja Miša
Andrejaboris, hvalauser posted image

Naty, čeden Jošt, pa bošček, če tolk kašlja. In hvala za dober opis, sem si kar oddahnila, da so vsi sedaj takšni, da sitkajo in jim nič kaj ne paše. Res so raziskovalci, vse je novo, vse bi, pa še ne gre.user posted image

Bella, kaj jaz vem imam mlečno kašico od Milupe in jo rada je (še men je dobra), pa še bolj gosta mora biti, taka ji je bolj všeč. Jeva jo po žlički. Po flaši je ni mogla, ker ne more vase povlečt pa nič ni iz cucla priteklo tudi če je bila redkauser posted image . In 170 ml je skupna količina. Ponavadi jo naredim 120 ml, pa je skoraj vedno premalo. user posted image  Pojeva jo kar hitro, ker je vedno lačna, da kar hlasta, potem imava pa vedno s kupčki problem.user posted image  Na previjalni se potem obrača in suče 300 na uro, da jo komaj lovim in v pleničko spravim. Mleka pa poje, kot sem napisala. Pa niso butasta vprašanja.

Ozziebo tudi tebi hvala, saj te ure tudi odstopajo, ampak čez teden kar nekako gre, sploh če sva doma, med vikendom ji pa vse pobrkamo, ampak se kar prilagodi, malo ona, malo mi2.user posted image

Kaja, super, da je kaja zdrava!

Vsem hvala še enkrat, ste me kar v bolj dobro voljo spravile, sem bila kar žalostna in sitna cel dan. Tole vreme ne pomaga mojemu počutjuuser posted image . Joj, res komaj čakam pomlad. Ampak saj bo, jutri je nov dan in spet en poseben z mojo princesko, četudi bo sitna in ji ni ne bo nič pasalo. Moja je in rada jo imam.user posted image

Še vprašanje, v soboto imamo praznovanje in bo biftek. Ali lahko jaz to jem? Ful ga imam rada, ampak v nosečnosti ga nisem, sedaj pa...vsaj malo bi ga, a mislite da lahko?
 
Želim vam mirno noč in vsaj malo vač spanja, sploh tistim, ki ga rabite! Ga malo prodam, za dober gnaruser posted image
 
user posted image

_____________________________

Vloga mamice je najlepša vloga na svetu...
Kaja Lina 11.8.2008

(odgovor članu andrejaboris)
Neposredna povezava do sporočila: 4593
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 21:42:47   
Erin


user posted image  
user posted image user posted image user posted image
 
user posted image    
28.6.2008 - mishel (PDP 5.8.2008)
DAVID
rojstvo ob 12:43 - 2685 g in 47 cm
       
user posted image
8.7.2008 - Maja T. (PDP 8.8.2008)
ZARA
 
rojstvo ob 12:30 - 2200 g in 46 cm
 
user posted image user posted image
11.7.2008 - sayuri (PDP 5.8.2008)
ZARA    
rojstvo ob 10:29 - 2490 g in 48 cm

user posted image 11.11.
LOVRO
rojstvo ob 10:31 - 2600 g in 49 cm
user posted image 11.11.

user posted image
11.7.2008 - Neža7 (PDP 18.8.2008)
  NEŽA 
rojstvo ob 10:32 - 2260 g in 45 cm
user posted image 11.11.
  
user posted image
15.7.2008 - Gajka (PDP 28.7.2008)
  ROK
rojstvo ob 2:36 - 3430 g in 52 cm   
user posted image 20.12   

 user posted image
22.7.2008 - cebrca (PDP 5.8.2008)
  IVAN
rojstvo ob 19:56 - 3210 g in 52 cm
user posted image 6.1

user posted image
29.7.2008 - Tamy30 (PDP 13.8.2008)
  MARTIN
rojstvo ob 6:46 - 4460 g in 52 cm

user posted image
29.7.2008 - miškolinček (PDP 11.8.2008)
FILIP
rojstvo ob 15:00 - 3330 g in 52 cm

user posted image
30.7.2008 - K_a_t_j_a (PDP 12.8.2008)
  JAN
rojstvo ob 7:58  -  2550 g in 48 cm
user posted image 3.12

user posted image
30.7.2008 - Naty13 (PDP 14.8.2008)
JOŠT
rojstvo ob 23:50  - 3205 g in 51 cm
user posted image 13.11.

user posted image
30.7.2008 - Tato (PDP 2.8.2008)
JAKA
  3510 g in 53 cm

user posted image
31.7.2008 - bella02 (PDP 4.8.2008)
TEJA
rojstvo ob 15:05 - 4100 g in 53 cm
user posted image 3.1.

user posted image
1.8.2008 - mariane
TAI
  rojstvo ob 3:35 - 4140 g in 52 cm

user posted image
2.8.2008 - kaja02 (PDP 6.8.2008)
LEJA
rojstvo ob 6:30 - 3480 g in 51 cm
user posted image 21.1.

user posted image  

2.8.2008 - daja28 (PDP 12.8.2008)
LEON
rojstvo ob 20:37 - 3320 g in 50 cm

user posted image  

3.8.2008 - tejkaz (PDP 18.8.2008)
JAŠA
rojstvo ob 22.43 - 3165 g in 52 cm
user posted image 26.1.

 user posted image
4.8.2008 - dojenč (PDP 4.8.2008)
ŽANA
rojstvo ob 11:35 - 3110 g in 48 cm
user posted image 27.11

user posted image
4.8.2008 - bambi14 (PDP 21.8.2008)
ELANINA
rojstvo ob 21:50 - 2810 g in 47 cm

user posted image
5.8.2008 - ozziebo (PDP 1.8.2008)
LARA
rojstvo ob 2:55 - 3790 g in 52 cm
user posted image 25.1

user posted image
5.8.2008 - iva77 (PDP 11.8.2008)
  TAMMY
rojstvo ob 9:20 - 3150 g in 50 cm

user posted image
6.8.2008 - Erin (PDP 1.8.2008)

TILEN
rojstvo ob 3:35 - 3190 g in 51 cm
user posted image   28.11

user posted image
6.8.2008 - Luna2008
KAJA
rojstvo ob 14:15 -3205 g in 50 cm

user posted image 29.1
 
user posted image user posted image
8
.8.2008 - sandra123 (PDP 22.8.2008)
TAJA  
rojstvo ob 9:16 - 3030 g in 50 cm

 
 
          
TEJA 
rojstvo ob 9:18 - 1960 g in 47 cm

 user posted image
10.8.2008 - Majči22 (PDP 21.8.2008)
LINA
rojstvo ob 4:39 - 2730 g in 50 cm

 user posted image
10.8.2008 - nyna84 (PDP 4.8.2008)
 LANA
rojstvo ob 23:56 - 3240 g in 50 cm

user posted image
10.8.2008 - Češnjica (PDP 12.8.2008)
ZALA
  51 cm

user posted image
11.8.2008 - Zoja Miša (PDP 29.8.2008)
 KAJA LINA
rojstvo ob 8:35 - 2600 g in 47 cm
user posted image 13.1

user posted image
11.8.2008 - Carol11 (PDP 17.8.2008)
HANA
rojstvo ob 10:05 - 3220 g in 50 cm
user posted image 1.1

user posted image
11.8.2008 - Pablo (PDP 31.7.2008)
 OTMAR
rojstvo ob 10:24 - 3490 g in 52 cm

 user posted image
12.8.2008 - iskanje (PDP 14.8.2008)
 MALU
3800 g in 54 cm

user posted image
12.8.2008 - ANA_ P (PDP 11.8.2008) 
 TAI
rojstvo ob 21:33 - 3960 g in 51 cm

user posted image
14.8.2008 - Krysia (PDP 23.8.2008)
ROK
rojstvo ob 1:02 - 3380 g in 52 cm
user posted image 2.2.

user posted image
14.8.2008 - košuta (PDP 15.8.2008)
TEODOR
rojstvo ob 10:12 - 3370 g in 51 cm

user posted image
14.8.2008 - anita goitan (PDP 14.8.2008)
 ZOJA
rojstvo ob 17:38 - 3185 g in 50 cm
user posted image 1.2.

user posted image
14.8.2008 - MATEJKA_ (PDP 15.8.2008)
PIA
3050 g in 51 cm

user posted image
17.8.2008 - Andrejaboris (PDP 22.8.2008)
 ENEJ
rojstvo ob 10:12 - 3310 g in 50 cm

 user posted image
17.8.2008 - Ryssa (PDP 24.8.2008)
 LAN
rojstvo ob 13:12 - 2980 g in 49 cm
user posted image 29.12

user posted image  
19.8.2008 - URSKA_P (PDP 29.8.2008)
ŽAN

3595 g in 50 cm

user posted image
19.8.2008 - buhtlčk (PDP 13.8.2008)
GAŠPER
  
rojstvo ob 20:28 - 4230 g in 52 cm
user posted image 29.1

user posted image
20.8.2008 - žanneža (PDP 13.8.2008)
LANA
rojstvo ob 9:51 - 3860 g in 52 cm
user posted image 26.1

user posted image
20.8.2008 - matejchi (PDP 21.8.2008)
 MARUŠA
rojstvo ob 16:52 - 3500 g in 49,5 cm
user posted image 29.1.

 user posted image
21.8.2008 - Nejka23 (PDP 21.8.2008)
 JAKA
  rojstvo ob 12:59 - 3960 g in 53 cm
 

user posted image
21.8.2008 - betty (PDP 20.8.2008)
 ROK
   rojstvo ob 19:55 - 3900 g in 54 cm

user posted image
22.8.2008 - Vilika (PDP 18.8.2008)
 VID
rojstvo ob 4:21 - 4220 g in 55 cm 
user posted image 8.12.

 user posted image
22.8.2008 - pingo80 (PDP 28.8.2008)
 LANA
rojstvo ob 23:58 - 3320 g in 50 cm

 user posted image
23.8.2008 - tinka14 (PDP 18.8.2008)
NEJC
rojstvo ob 13:00 - 4360 g in 56 cm

user posted image
24.8.2008 - čipka (PDP 18.8.2008)
TIA
rojstvo ob 15:20 - 3660 g in 52 cm
user posted image 1.1.

user posted image
25.8.2008 - erta (PDP 16.8.2008)
  AJDIN
3940 g in 54 cm

user posted image
26.8.2008 - anaya (PDP 18.8.2008)
NELI
  rojstvo ob 19:01 - 3370 g in 52 cm

user posted image
28.8.2008 - nell (PDP 20.8.2008)
TIBOR
   rojstvo ob 23:35 - 3870 g in 52 cm
user posted image 4.1.


user posted image
30.8.2008 - karmar (PDP 25.8.2008)
URŠA
  rojstvo ob 10:40 - 3340 g in 50 cm

user posted image
1.9.2008 - Aradej (PDP 27.8.2008)
LUCIJA
rojstvo ob 1:43 - 3420 g in 52 cm

user posted image
1.9.2008 - tatly (PDP 24.8.2008)
STELLA
rojstvo ob 10:02 - 3140 g in 50 cm



LEGENDA:



user posted image user posted image   = sam/a se vsedem
user posted image =  plazim se
user posted image user posted image   = sam/a vstanem
user posted image = sam/a hodim

user posted image = 1x GH






A KATERA MANJKA (POLEG TISTIH KI SE NE JAVLJAJO ŽE VEČ KOT MESEC DNI)???user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Erin)
Neposredna povezava do sporočila: 4594
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 21:51:06   
Erin
IZVIRNO SPOROČILO: Zoja Miša


Vsem hvala še enkrat, ste me kar v bolj dobro voljo spravile, sem bila kar žalostna in sitna cel dan. Tole vreme ne pomaga mojemu počutjuuser posted image . Joj, res komaj čakam pomlad. Ampak saj bo, jutri je nov dan in spet en poseben z mojo princesko, četudi bo sitna in ji ni ne bo nič pasalo. Moja je in rada jo imam.user posted image

Še vprašanje, v soboto imamo praznovanje in bo biftek. Ali lahko jaz to jem? Ful ga imam rada, ampak v nosečnosti ga nisem, sedaj pa...vsaj malo bi ga, a mislite da lahko?
 
Želim vam mirno noč in vsaj malo vač spanja, sploh tistim, ki ga rabite! Ga malo prodam, za dober gnaruser posted image


vem da bolj malo komentiram zadnje dni ampak je lepo slišat take lepe besede... Veselimo se vsakega novega dne z našimi sončki, vsak dan je nepozaben, neponovljiv in nenadomestljiv..

Biftek - jaz bi ga tudiiiiiiii, ga obožujem 100muchuser posted image user posted image user posted image user posted image   Mislim da ga sedaj lahko že malo... no upam da..user posted image Če bi ga en meni pod nos dal bi ga zagotovo napadlauser posted image

Lepo nočko tudi tebi in vsem ostalim avgustovkamuser posted image

(odgovor članu Zoja Miša)
Neposredna povezava do sporočila: 4595
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 21:55:59   
kaja02
zoja miša- kok si to lepo napisalauser posted image , tatarca sem pa jaz že parkrat jedla( res da ga je moj naredu, sem vedla da je svež), mislim, da ga lahk

_____________________________

Kaja, 9.1.2002
Leja, 2.8.2008

(odgovor članu Zoja Miša)
Neposredna povezava do sporočila: 4596
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 22:22:16   
bella02
Zoja Miša, aha, pol sem si prav predstavljala te količine mlekauser posted image . Biftek sem pa tudi jaz jedla, ko sem še dojila, pa je blo vse OK. Njami, jaz bi ga tud, pa bom še mal počakala. Ga imam v planu za rojstnodnevno pogostitev, pa zdaj mam še dieto, pa bi šlo hitro preveč kosov popečenega toastauser posted image user posted image user posted image

Aja, pa na Jana grem v torekuser posted image , bomo mal user posted image . Komaj čakam!

Nočka, knjige vabijo user posted image

(odgovor članu kaja02)
Neposredna povezava do sporočila: 4597
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 22:27:16   
Erin
bella - na Jana? Jah no ..uživaj.. user posted image user posted image

Meni je on tkoooooo  user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image 100 ljudi 100 okusov ane..user posted image 100 žena, 200 sisa user posted image

(odgovor članu bella02)
Neposredna povezava do sporočila: 4598
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
4.2.2009 22:33:46   
tinka14
js sem tut že ene trikrat jedla tatarca, se mu nisem mogla upret.



(odgovor članu kaja02)
Neposredna povezava do sporočila: 4599
   RE: ***Avgustovčki '08 - 3.del***
5.2.2009 6:41:26   
cita
Jutro,

upam da niste jezne ko kr tkole vdiram k vam ampak ker vem da ste pred kratkim rodile me zanima ena informacija če mi lahko pomagate...

Tiste ki ste že rodile sej sem jaz tudi ampak se mi ni nikoli začel luščit čep kako dolgo lahko to traja??????

Hvala vam in naj vaši sončki rastejo še naprej tako lepo drugače sem pa marčveka...

HVALA

_____________________________

Sanje nikoli ne zasovraži pa četudi se ne uresničijo...

Laura 26.07.1999
Lia 06.02.2009

(odgovor članu tinka14)
Neposredna povezava do sporočila: 4600
Stran:   <<   < Prejšnja stran  182 183 [184] 185 186   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  182 183 [184] 185 186   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...
Zgodbe malih junakov: Najmanjša nedonošenk...
photo
V prvih mesecih je bilo naporno sedeti pred inkubatorjem, moliti, da deklica preživi in ostati močan za njo, ji dajati p...




Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?