kerala
|
Ojla, ja, res smo danes veliko bolj zasekirane glede naših nosečnosti kot je bilo to pred časom. Pa niti ne tako zelo daleč nazaj. V mojih prvih dveh nosečnostih (1995 in 1996) tudi niso svetovali nobene folne kisline, niti govora o NS, imela sem le dva UZ, vsak mesec so mi le pregledali kri in vodo. Tudi o forumih ni bilo ne duha ne sluha. Informacij, razen v knjigah, minimalno.... Pa se nisem prav nič sekirala, razen na koncu ob toksoplazmozi. Pa še o tem ni bilo kaj velik za prebrat... Glede toxo pa tako: v času nosečnosti nismo prav nič bolj občutljive. Nam bakterija nič ne škodi, razen če imamo okvarjen imunski sistem (npr. AIDS). Zato niti ne vemo, kdaj smo okužbo preboleli. Po okužbi smo imuni za vedno, kar kaže prisotnost enega tipa protiteles v krvi (IgG). Če pa imamo prisotne IgM protitelesa, pomeni, da je okužba v akutni fazi. Zato v primeru, da zaznajo katerakoli protitelesa, nam kri ponovno pregledajo, da ponovno določijo vsebnost posameznih protiteles. Nevarno pa je, če se okužiš med nosečnostjo, ker pri lahko povzroči okvaro možganov in slepoto. Pogostost pa je, kolikor jaz vem, zeloooo nizka. Ko sem bila jaz na infekcijski kliniki, niso s tem imeli prav nobenih izkušenj in so se lovili po knjigah. Kolikor vem, okužbo v času nosečnosti zdravijo, kar bistveno zniža možnost za prenos na otročka. anč, vse bo OK, samo bodi pozitivna! Debelina NS 2,3 ni tako zaskrbljujoča, kolikor sem jaz prebrala, je čist normalno vse do 2,5, pa tudi nad 3, pa še precej starejšim povrh, se rodijo zdravi otročki. Res držim pesti in ti pošiljam