ronja
|
Jaz svojega otroka ucim, da so mu druzina tudi babi in dedi, stric in teta ter moji necaki in necakinja. V nasprotnem je isto ali je s sosedi ali z babico in dedkom. Če ga imajo sosedi ravno tako radi kot babica in dedek, potem se mi to sploh ne zdi nič narobe. Saj ne določajo geni tega, kako blizu si si z nekom, vsaj ne na take daljave (materinski in očetovski čut res delata čuda , ampak to je zato, ker s tem otrokom živiš...) Če bi izvedela, da sem posvojena, recimo, ne bi imela čisto nič manj rada svoji staršev in brata in sestre... Meni je bilo veliko prijateljev in znancev pred babico in dedkoma. NIkoli jih nisem štela za družino (čeprav me je mama stalno prepričevala o nasprotnem - pa še zdaj probava, samo zdaj je že bolj vseeno, ker so že vsi mrtvi). Ostajam pri svojem... Moja mala se bo sama odločila, kako bo rangirala - če bodo oni dobri do nje, jih bo gotovo imela visoko, če bodo sosedi boljši, hvalabogu, da bodo oni višje... Mislim, da si je treba ljubezen (tudi otroško) prislužit. In prav nič ne pomaga, če otroku tumbaš, da smo vsi družina in mora imet rad babico in dedka - če ne bosta dobra do njega, potem ju ne bo imel rad, kvečjemu krivega se bo zato počutil. Zakaj bi torej nekaj silila? Če bojo odnosi v redu, tako ne bo treba nič silit in razlagat, otrok jih bo sam vzel za svoje. Če odnosi niso v redu, mu z raznimi pojmovanji družine, kamor spada en kup ljudi, na katere ga čisto nič ne veže, samo škodiš... Nečaka, strica in teto po eni strani bo mala bolj malo videla, ker ne živijo v Sloveniji. Jo torej prepričevat, da so oni naša družina, je malo mimo, saj jih ne bo niti dobro poznala, pa če se še tako trudimo... Ene tete po drugi strani sploh še videla ni, ker je pač teta šla na potovanje po svetu 2 meseca predno se je mala rodila in še ni prišla nazaj, pa tudi ne zgleda, da bi kmalu imela namen... Tako da jo prepričevat, da je ta teta neka pomembna oseba v njenem življenju, se mi zdi hinavsko. Po drugi strani so ljudje, do katerih male ne veže nobena kri, pa jo pazijo, imajo radi, se trudijo zanjo, vedo, kaj se dogaja z njo... Ti so v njenem živeljnju veliko in višje od te razširjene družine...
|