Infinity1
|
IZVIRNO SPOROČILO: tia12 IZVIRNO SPOROČILO: Infinity1 Oh Tia12, kaj naj rečem, moja zgodba o dojenju je tako mučna da bi šla najrajš še enkrat rodit, k še enkrat čez dojenje. Lovru dajem samo Beba mleko in nič več mojega, je po enem mesecu čist usahnilo v mlekarnah . Sva pa mela težave že v porodnišnici, ker je spodvihaval jezička in nikakor revček ni mogel potegniti bradavice, če pa jo je že, pa ni mogel požirati, tudi ni imel kaj , no preden nama je sploh uspelo se je že razjokal, da je bil čist rdeč , poleg tega imam zelo majhne bradavice, tako da smo poskušal z nastavki, pa tud to ni šlo, pa smo probal pumpat, smo šli pumpico kupt, pa ko je prišel naval mleka (v mojem primeru v četrtem dnevu) so bile dojke tako trde in boleče, da enostavno nisem mogla spumpat, ker pumpica ni prijela :), bradavice pa vnete in razbrazdane, da mi je kri tekla. No pol so me dohtarji gledal kaj čjo z mano... no na koncu smo šli na hladne obkladke, da so mal uplahnile, pol sem pa pumpala, cca 100 ml na dan, vsega skupaj, ampak ne dolgo, cca mesec. No mali mi je že v porodnišnici dost shujšal in ko sem prosila za adaptirano mleko mi je pojedel okoli 90-100 ml za en obrok, kar poje zdaj ko je star mesec in pol. Pa so se vsi čudl kako lahko tak mali tolk poje, pa čisto nič ne izbruha... ah sej ni čudno, je bil čist sestradan, sej pol so se obroki umiril nekje na 50 ml. Zakaj pa bi ti dodajala umetno mleko, a vama ne gre z dojenjem, se ti zdi da nimaš mleka? Prvi znak za to je, da hoče bit otroček na ziziki prepogosto na vsakih 15 minut...! Midva se lepo dojiva.Lepo mi zagrabi bradavico in lepo sesa. Ampak včasih ima pri meni dovolj in lepo zaspi, včasih mu pa zmanjka in mu moram dodat. Tko da mu dodam še 60ml. Dones ponoč pa pri men zgleda ni blo nič, sej neki se je matral, sam je potem še 90ml dodatka pojedu. Tud moj Taj je v P kar velik izgubu. Rodil se je z 3300g iz P sva pa šla z 3060g. V torek ga je babca stehtala in je imel 3140g, no danes pa 3190g. Tko, da malo je napredoval. Koliko je pa kaj Lovro pridobival na teži prve dni? Oooo, če ti poje 60-90 ml se men to zdi kar precej za takega malčka. Sej ti pravim Lovro poje zdaj ko ima mesec in pol za en obrok 100, max. 120 ml. Pa ga pristaviš na obe dojki? Poglej če ima jezička lepo postavljenga ko zagrabi bradavico, ker če ga ima potisnjenega ob nebo in mu bradavica pade pod jezička, sicer sesa, ampak ne more pa požirat in je mogoče zato še lačen. No Lovro (3190 g rojen) je v porodnišnici izgubil nekje 350 g, domov smo prišli s težo 3165 g, bli pa smo vsega skupaj 8 dni v porodnišnici, ker je bil obsevan. Na zadnjem pregledu 6.4. je tehtal 4200 g, osem dni kasneje v razvojni ambulanti pa 4600, to je 400 g razlike, kar pomeni, da je v tem času pridobival 50 g dnevno. Nekje sem našla tudi neko formulo kolk naj bi tak otroček pojedel dnevno in sicer gre takole 140-180 ml x njegova telesna teža v kilogramih. npr. vzameš nekje srednjo vrednost 160 ml x 4.6 kg = 736 ml, torej naj bi otroček z telesno težo 4,6 kg pojedel dnevno 736 ml. No to bolj pride v poštev za mamice, ki ne dojijo. Ne se sekirat, če bolj počas pridobiva na teži, mogoče pa ne rabi tolk, še prehitro se bo začel redit, pol se boš pa sekirala zarad podbradka pa okroglih ličk in klobas na nogicah .
|