carlyle -> RE: Zasebna katoliška šola (6.9.2008 10:56:27)
|
Tudi jaz mislim, da je 'tekmovanje' med javnim šolstvom, ki nima dodatnih prilivov, in zasebno KATOLIŠKO šolo nemogoče. Toliko denarja, kolikor se steka v zasebno KATOLIŠKO šolo (državni denar in prispevki staršev, pa še cerkev prispeva ogromna sredstva za vzgojo bodočih intelektualnih ovčic, od katerih si čez 15, 20 let obeta veliko koristi), javne šole pač ne vidijo niti v sanjah. To velja samo za katoliške šole (zato sem besedo tudi poudarila), saj npr. Waldorfska in Evro šola nimata tako močnih in bogatih sponzorjev s tako velikim interesom za vzgojo bodočega kadra. Mene ne skrbi tisto, kar je že zapisano v ustanovnem aktu. Veliko bolj me skrbi tisto, česar niso povedali, pa bo vseeno prisotno. Npr. pretirano dajanje pomena katoliškim vsebinam, obravnavanje učencev skozi prizmo katoliškega vrednostnega sistema, . . . Nekaj podobnega sem opazila pri kolegici, ki poučuje slovenski jezik in ki pri obravnavanju književnosti posveča še poseben pomen tekstom katoliških avtorjev, ' ta rdeče' avtorje pa samo na hitro preletijo. In pričakujem, da se bo podobno dogajalo tudi v Katoliških šolah, kjer bo to še celo vzpodbujano in zaželeno. Sem pa zelo vesela, da je končno nekdo tudi tule na forumu objavil primerjavo med doseženimi rezultati na maturi in tako (upam!) vsaj delno razbil mit o večvrednosti katoliške gimnazije. Za takoimenovano 'elitno' gimnazijo so njihovi rezultati pravzaprav porazni! In osebno poznam zelo verne ravnatelje in učitelje v javnem šolstvu (verne v tistem pristnem in najboljšem pomenu besede), ki so svoje otroke lepo vpisali v javno šolstvo in še slišati nočejo za Škofijsko gimnazijo.
|
|
|
|