Gina
|
Se strinjam z ankico in z mijavček. Dodala bi samo še to, ali pa ponovila za eno: Tita ne marajo predvsem zato, ker ne marajo sistema, komunizma, socializma. Zadnjič sem šele pogruntala, kako totalno drugačna je kapitalistična miselnost v starih kapitalističnih državah celo pri visoko izobraženih ljudeh, ko so bili eni belgijci par dni pri nas na obisku, pa smo se o tem pogovarjali. Totalno zavračanje vsega, kar smrdi po komunizmu, niso mogli razumeti sivine,da imajo vse reči tudi pluse, ne zgolj minuse, videli so zgolj minuse. In kateri se ljudem zdi največji minus komunizma? Ni tekmovalnosti, ni razvoja. Ko sem jim razlagala, da točno te reči privedejo do razslojevanja, do revščine, se jim ni zdelo nič narobe. Če ni sposoben,naj pa "crkne". Niso glih tako grdo rekli, ampak ne dost drugače. To je miselnost kapitalizma, naredi si sam, prigrebi se čim višje in bodi čim bolj ego. Pri nas so ljudje ta hip zelo kapitalistično misleči in če morajo izbirat ali veliko dobrih materialnih dobrin in ogromno dela za to, utrujenosti in posledično slabših odnosov med ljudmi, ali raje dobra sociala, zdravstvo, možnosti za vse enake, veliko služb, ki niso tako dobro plačane, vendar so za vse, več časa za najdražje ljudi, prijaznosti.... bodo raje izbrali denar in materialno. Sama sem prepričana, da je to pač obdobje nič boljše in nič slabše kot komunizem, smao drugačno, z drugimi plusi in drugimi minusi. Prepričana sem, da je tudi resnica, da je razvoj povezan s konkurenco in bojem za nadvlado, bojem za denar. Prav gotovo prihaja do razvoja v glavnem zaradi tega. Vendar mi je žal, da tisti ljudje, ki se morda ne znajdejo tako zelo dobro na tem svetu v teh oblikah režima še vedno zelo zanič pridejo skozi, še za lastno zdravje si ne morejo plačat računov. Kar se tiče demokracije, je niti zdaj nimamo.Vse se sprejema popolnoma mimo ljudi po hitrih postopkih, čeprav od ljudi, ki so vendarle bili izvoljeni od ljudstva Ampak tito je bil tudi na nek način "izvoljen". Bil je na pravem mestu ob pravem času in ljudje so ga hoteli. Dajal jim je varnost. Skratka, tita najbrž ne marajo poleg že naštetega tudi zato, ker takrat niso imeli veliko materialnega, pa ker so živeli "pod" jugoslavijo, kar je šlo vsem nam na živce, verjeli smo v demokracijo in bolj pošteno delitev dela in sredstev ha, ha, ha....nekaj časa leta 90 al kolk že sem celo verjela v demokracijo, kolk sem bla naivna.. Aja, še ena zgodbica, ki mi jo je pravila mami. Na Poljskem so naredili menda en poskus po vojni. Zastonj so delili kruh. Bil je komunizem, a ne, hoteli so vsaj kruh za vse ljudi. Ampak ga niso mogli deliti, ker ljudje so si ga nagrabili toliko, kot ga nikdar ne bi mogli pojesti. Dolgoročno ni šlo. V nobeni živali ni toliko egoizma in grebatorstva in nasilja kot v ljudeh. Ljudje ne znamo biti enaki, ni nam fajn, če nimamo več in več in več. Poleg tega ne poznam živali, ki bi ubijala za kaj drugega kot za hrano. A se gre kakšna žival vojno? A kakšna žival hoče biti vladar sveta? LJudje smo pa najbolj primitivne živali. Komunizem je ena krasna ideja, ki pa kot je že ankica napisala, ne more obstajat zaradi ljudi, ki smo nesposobni živeti v komuni in enakopravno. Vedno hočemo več, več, več, ego udarja na plan, zase, zase, zase, kriči v nas. Vedno manj je prijaznosti in prilagajanja in prepričana sem, da kapitalizem igra veliko vlogo pri tem. Tekomvalnost je prava beseda za ta sistem. Belgijci so imeli prav. Aja, mi je pa hecno, da kakšna zelo mlada deklica, ki niti slučajno ni živela v času tita piše,kako smo živeli takrat, mislim hecno mi je, kako se zgodovina potvarja. Za božič je bila ljubljana vedno okrašena, oz. je bila pač decembra tako kot je zdaj, no zdaj je bolj, ker smo pač bolj bogati in bolj tekmujemo, kdo bo več kupil, pa je treba več reklame ven dat, ampak praznovali smo miklavža in božič in novo leto, tudi takrat smo metali petarde in rakete in mirno smo šli čez mejo na zahod brez problemov. Ko sem že kasneje enkrat, konec osemdesetih šla na češko, so tam s puškami v stražarnicah in za bodečo žico spuščali ljudi v državo, premetali so mi cel avto čehi od a do ž ko sem šla iz države, tako so se bali tujcev. Tako da naš sistem ni bil primerljiv s tistim kjerkoli drugje v komunizmu na vzhodu.
|