[Brisano sporočilo] (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (13.8.2008 15:18:33)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




mama54 -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 15:26:47)

Poglej na google. Tam bi morala dobit kakšne info. Je pa res, da o slabi strani Tita se ni nikoli preveč govorilo, tako, da tudi jaz, ko sem starejša generacija o tem nevem kaj dosti.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (13.8.2008 15:28:10)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Katey -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 15:37:09)

Pred kratkim sem zasledila knjigo Tito brez maske, prebrala je sicer nisem, mislim pa da je kakšna zanimiva stvar za prebrat.




Šarki -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 15:37:50)

jest mislim da so nasilno odstranil vse ki so imel kej proti sistemu... pa a ni bla udba tud takrat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] moja zgodovina je katastrofalna[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Mijavček -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 15:44:34)

Pomojem se ga drži "slab" sloves, ker naj bi bil diktator, se pravi samovoljec, samodržec... imel je mandat do konca življenja, kar pač ni v skladu z demokracijo. Največji greh pa je, da je bil na čelu komunistične partije. Se pravi da je bil pobudnik in ustanovitelj socialističnega režima v bivši YU, ki pa se ni izkazal za boljšega od demokracije in kapitalizmain je padel. Zato padajo tud "slike".
Pa ne vem če ga dajejo v isti koš s Franjem in Slobotom, bolj recimo s Fidelom.

Gre verjetno za logiko, da je treba vse kar je iz starega režima odstranit in popljuvat kolikor je možno, pa če je upravičeno al pa ne. Nov val se mora nekak dvignit nad starega... . Ko da bi se sramovali... bilo je, kakor je bilo, je del naše zgodovine, zdaj bi ga pa res radi kar potlačli nekam, kar ni prav po svoje. Verjetno je še prezgodaj, da bi lahko ocenili njegovo delo čisto nepristransko in verjetno še dolgo to ne bo možno. Tko pač je.




muška -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 15:44:57)

napaka [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




bumerang -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 15:46:35)

Najmanj kar, so vse zgodbe o njem in njegovemu junaštvu pretirane in prenapihnjene. Povedano tisto in tako, kot je sistemu pasalo, ostalo pa skrito.
Vsaj tiste, ki sem jih jaz v otroštvu in mladosti poslušala.

Si brala Ukano od Svetine? Pisana v polnem rdečem obdobju. Zelo pogumna za tisti čas zato samo narahlo odstira zastrto.
Torkarjevo Umiranje na obroke?
Pa to novo knjigo Otroci s Petrička? Jaz sem jokala zraven.
Sicer pa ne vem, če je Goli otok bil res nekaj tako logičnega in nič tako hudega. Ne vem. Bi morala vprašati koga, ki je bil tam zato, ker je postrani pogledal. Ker tisti, ki je govoril, ni uspel priti niti na Goli otok...

Vse skupaj bi lahko strnila v eno misel:
"Tovariš, ti delaj, jaz bom pa jedel!"




Šarki -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 15:51:27)

UDBA




Šarki -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 16:09:32)

aja, pa OI bi nekak tko zgledale k zdej na Kitajskem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anonimen -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 17:59:22)

Največji greh pa je, da je bil na čelu komunistične partije. Se pravi da je bil pobudnik in ustanovitelj socialističnega režima v bivši YU, ki pa se ni izkazal za boljšega od demokracije in kapitalizmain je padel


Ne vem, ce je bil to ravno najvecji greh.
Prej dejstvo, da je ljudem lagal, da je izkoriscal to filozofijo in želeni sistem za to, da je sam zivel ravno nasprotno od svoje pridige. Potrtno, uzivasko in na kar se da veliki nogi. Prva lastnost diktatorja in manipulatorja.




Rubin. -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 19:26:08)

Prej dejstvo, da je ljudem lagal, da je izkoriscal to filozofijo in želeni sistem za to, da je sam zivel ravno nasprotno od svoje pridige. Potrtno, uzivasko in na kar se da veliki nogi.



Zdaj mi pa povej, kateri predsednik pa ni tak.




Anonimen -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 19:27:19)

Zdaj mi pa povej, kateri predsednik pa ni tak


Vsi.

S to razliko, da kapitalisticni zagovarjajo bogastvo, Tito ga je pa spretno prepakiral.




Rubin. -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 19:30:50)

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Zdaj mi pa povej, kateri predsednik pa ni tak


Vsi.

S to razliko, da kapitalisticni zagovarjajo bogastvo, Tito ga je pa spretno prepakiral.



Ja, je bil pač hrvat. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Šarki -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 19:39:26)

IZVIRNO SPOROČILO: Rubin.

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Zdaj mi pa povej, kateri predsednik pa ni tak


Vsi.

S to razliko, da kapitalisticni zagovarjajo bogastvo, Tito ga je pa spretno prepakiral.



Ja, je bil pač hrvat. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




2ursae -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 19:49:08)

bil je ne čelu države, v kateri se je pobilo drugače misleče. Po vojni so bile konkretne in obsežne čistke, ok, ne vem, a jih je on ukazal, sigurno pa je vedel zanje in jim ni nasprotoval. S konkretnim gradivom ti žal ne znem postreči, ti pa lahko povem, da izhajam iz družine teh drugače mislečih in mojim starim staršem se je po vojni žal godilo precej slabo ... dedek je bil inetelektualec, ki ni želel sodelovati in je zato moral na beg, doma pa žena in mali otroci [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Anonimen -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 21:02:42)

Tako kot v vseh drugih stvareh, tudi glede Tita ne moremo govoriti črno-belo, ampak so stvari sive. So slabe strani: tipičen diktator, ki govori eno, dela drugo, predvsem živi na visoki nogi, medtem ko povprečni državljani komaj vozijo skozi. Svojih nasprotnikov se je tako ali drugače znebil. Med vojno je KP Jugoslavije ljudem razlagala, da bodo po vojni Jugoslavijo oblikovali Ljudsko fronto, s tem je bila mišljena federativna demokratična (!) država z večjo vlogo ljudstva. No, potem so počasi oblikovali čisto pravo diktaturo, preden so se ljudje sploh ovedli, ker so bili preveč zaposleni z obnavljanjem države.
Dejstvo je, da je bila Jugoslavija že pred prihodom KP na oblast diktatura - kraljevina. Prej smo živeli v Avstro-Ogrski monarhiji, ki je bila ravno tako diktaturno usmerjena (nadvlada Habsburžanov, čeprav se je to zadnjih 100 let njihove dobe zelo omililo in njihova moč zmanjšala, ampak načeloma je bila to država, ki ji je poveljevala ena roka.
Negativna stvar so bili tudi povojni poboji. Tisti takoj po vojni se mi zdijo, čeprav nepravični in bi si zaslužili pošteno sojenje, pa vendarle, meni se zdijo logični. Če veš, da tvoj sosed zadnjih nekaj let ovaja Nacistom partizane in ostale, ki so se borili proti Nemcem, potem v vsem tistem navalu čustev ob koncu vojne ni bilo pričakovati drugega, kot pobojev. Čisto maščevanje za vse, kar so prestali v preteklih letih. To ni bilo samo pri nas, bilo je povsod po Evropi. In tudi, ko so Angleži vrnili tiste vlake nazaj v Slovenijo, so točno vedeli, kaj se bo zgodilo. Samo sami si niso hoteli mazati rok. Goli otok je bil sistem, pobran od Stalina. Samo Tito je bil vseeno toliko pameten (in neparanoičen, v nasprotju s Stalinom), da je kmalu spoznal, da tako pač ne gre - s tem bi si očrnil ime. In še precej drugega je bilo slabega.
Ampak potem so tu tudi dobre strani. Prepričana sem, da če bi hoteli že po vojni oblikovat samostojno Slovenijo, to ne bi uspelo, ker je bil interes velesil prevelik. Nam ne bi pustili oz. bi nas pohodili. Znan je npr. dogodek iz časa vojne, ko sta se srečala Churchill in Stalin in tekom večerje določila status Jugoslavije po vojni. Na prtiček sta napisala 50:50. Toliko smo jim pomenili. Hočem rečt, da bi velesile z Jugoslavijo pometale, kakor bi hotele, ker jim je bila v primerjavi z Avstrijo ali Nemčijo nepomembna. Kolateralna škoda. Ampak tu se je velesilam zataknilo ravno zaradi Tita. Današnjo Primorsko imamo v taki obliki zaradi Titovega pruzadevanja in izsiljevanja. Pa v Avstrijski pogodbi je zapisan 7. člen o ohranjanju dvojezičnosti na avstrijskem Koroškem. Brez Titove karizme (in seveda njegovih sodelavcev) vsega tega ne bi bilo. Tega člena se sicer nihče ne drži, a če ga ne bi bilo, tudi slovenske manjšine ne bi bilo več. Potem je tu Informbiro: Tito je po koncu vojne sledil Rusiji, a je hitro ugotovil, da za nas to ne bo dobro. Ni hotel imeti v državi tako močan vpliv ene velesile. In se je skregal z Rusi.  




Anonimen -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 21:14:46)

Pišem dalje, da me ne vrže ven [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] .

Torej skregali smo se z Rusi. In si pridobili njihovo hudo jezo, na mejah so bili ruski tanki, a Tito se ni dal, začel je pihat na dušo Američanom. Na ta račun je Jugoslavija dobila ogromno pomoč v hrani, oblekah, zdravilih,... od Američanov, veliko več, kot je bilo namenjeno Jug. v okvirju Marshalovega plana (pomoč iz tega so prej zavrnili). In pomembneje, zaradi te poteze je nastalo društvo neuvrščenih - država se je obračala tja, kjer je bilo zanjo najkoristneje, in država se je razvijala po svoje. Če bi Tito pustil povečevanje ruskega vpliva, bi živeli kot na Poljskem, kjer je bil režim veliko, veliko hujši in strožji.
Kar se tiče gospodarstva, prav fajn nam je šlo, ne vedno, tudi na račun odlivov denarja v druge republike. Ampak če potegnemo črto, so iz katastrofalnega stanja gospodarstva v Jug. med obema vojnama naredili ogromno. Ravno zaradi Neuvršenih je Jug. dobila nove trge, položaj na političnemu zemljevidu in bila je država, ki so jo velesile upoštevale (ne kot Slovenija danes, ki leze vsakemu v rit).
Ko so naši politiki v začetku 70-ih prišli na idejo, da bi v novi ustavi dali notri člen o možnosti samoodločbe vsakega naroda v Jug., je to Tito takoj zavrnil, a nato podprl. In na podlagi tega je bila naša osamosvojitev legitimna in legalna.

Zakaj danes skušajo prikazati Tita kot izrazito negativno osebnost? To je lastnost vsakega političnega režima, ni važno, a je levi, desni, črn, rdeč ali roza, vsak ima sebe za najboljše, oh in sploh in vse ostalo za najslabše. Če nisi z nami, si proti nam. Kar poslušajte zdaj pred volitvami, kaj bodo govorili politiki na eni in drugi strani. Vsi vidijo sebe v najboljši luči, brez samokritike in realnega pogleda na svet in na svoja dejanja. In zato ti nobeden resen zgodovinar ne bo rekel, Tito je bil slab ali Tito je bil dober, ker se skušajo distancirat od političnih vplivov in pogledati na stvari s širše perspektive. Vse je malo sivo.

Tako da, če mene kdo vpraša, je bil Tito diktator v pravem pomenu besede, ampak od vseh diktatorjev je bil daleč najboljši.

Če te zanima konkretno strokovno mnenje, pa pomoje lahko mirne duše vletiš na Filo faks na oddelek za zgodovino (1. nadstropje desno) in poiščeš dr. Repeta ali dr. Nećaka. Oba strokovnjaka in človeka na mestu in sem prepričana, da bi ti z veseljem odgovorila na tvoja vprašanja.




Naja31 -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 21:16:09)

Jaz bi med pozitivne stvari uvrstila to, da je v vseh letih obstoja jugoslavije uspešno miril in zatiral nacionalne težnje vseh jugoslovanskih narodov, saj bi se drugače že prej pobili med seboj. Po drugi strani pa so te njegove metode kako je to dosegel tudi precej sporne. Res pa je tudi, da so dogodki po njegovi smrti pokazali, da je bila Jugoslavija bolj neka umetna tvorba, ki jo je bilo treba voditi z bolj trdo roko in ko te roke ni bilo več, je začela pokati po vseh šivih.

Jaz imam na Tita lepe spomine, saj sem konec koncev bila Titov pionirček[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].




Anonimen -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 21:21:02)

Jaz imam na Tita lepe spomine, saj sem konec koncev bila Titov pionirček


Sem spregledala, da se iscejo tudi dobre strani.

Dobra stran je, da je bil uzivac (ravno toliko kot je slaba), tako da je zelo omilil in omejil vpliv Stalina.
Dobra stran je bila tudi ta, da je rad potoval po svetu in da so ga vsi imeli nekako radi.

Rad je imel otroke in jim omogocil en kup zastonj sportov in raznih interesov. To bi takoj kopirala, ker se danes skoraj vse placa.
Rad je imel tudi delovnik do dveh. Tudi to kupim takoj.
Rad je imel cigare.
Samo za Kubo ne vem.




pajčolanka -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 21:25:55)

jaz bi sam to rekla da goli otok ni bil kar nekaj. ne spoznam se na zgodovino niti nebi o njej kaj pametvala al kar koli...
lani sm bla na izletu na golem otoku in grgurju...
ne vem, kdor je sposoben na tak način ravnat z ljudmi, jih mučit, ubijat...zame ni človek in tega ne morem sprejeti kot nekaj kar je prav. v nobenem primeru. pa ni važno a je to tito, karadžič ali kdor koli.
je pa verjetno zelo dobra knjiga o golem otoku, knjiga avtorja dimitrij Žilevski; otok brez milosti. jaz je nisem brala. ker sem se sama odločila da je ne bom. sem pa jo prelistala in tu in tam prebrala kak stavek in mi je bilo dovolj.




Anonimen -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 21:34:25)

Ne, Goli otok res ni bil kar nekaj. Bilo je delovno taborišče. Kot v sibiriji. Psihično in fizično uničiti, ponižat človeka,  mu vzeti vse dostojanstvo. In če gledaš samo ta aspekt, je bil prasec do konca.

Ampak v Jugoslaviji je živeli 20 mio. ljudi in ti ljudje bi živeli veliko slabše in v veliko hujšem režimu, če ne bi bilo Titove karizme.
Zdaj se hoče zbrisat dobre strani in povečat slabe. Ampak to je spet manipuliranje z zgodovino.




Anonimen -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 21:37:16)

ti ljudje bi živeli veliko slabše in v veliko hujšem režimu, če ne bi bilo Titove karizme


Po moje je velika verjetnost, da bi bilo tako, brez njega...

Karizma pa...danes je v celem parlamentu ni niti za njegovo seme [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




pajčolanka -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 21:39:49)

nekaj je že moglo bit tudi dobrega ker vsi tak radi rečejo kak je bilo fajn včasih ko je bil še tito[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
ne vem, mogoče se je delalo več krivic (ni bilo enih pravih sojenj in enih pravih dokazov proti določenemu človeku) kot je ena napisala, je bilo dost da si krivo pogledal...
kaj pa vem...




CUKRČEK -> RE: A mi lahko prosim pomagate (13.8.2008 21:50:14)

o golem otoku in dogajanju v tistem času je napisanih nekaj prav dobrih knjih. Samo se jih težko dobi, ker so jih takratni "junaki" ful uničili. Naslovov se vseh ne spomnim. Mi je pa najbolj v spominu knjiga  z naslovom Črne bukve.




Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>