khurde
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja Sicer prej sploh ni bila taka - zato sem bila tako paf po porodu in mi je bilo res ful hudo - še precej hujše kot zdaj... Prej, ko sva se preselila, sva ju skoz vabila in tudi tast bi prišel kdaj na obisk, pa ni in in hotela, sta prišla 2x v dveh letih! Češ, da rabiva mir pa čas zase, pa da naju noče obremenjevat, pa da mava že tako dovolj dela, v resnici se ji pa samo pač ni dalo it... Zdaj bi bila pa vsak dan tu!!! Hm, tega se jaz najbolj bojim, ker se mi zdi, da se večina tašč tako spremeni (vsaj kolikor sem brala izkušnje ...). Ta tvoja tašča je zelo podobna moji mami ... sem vesela, da nimam nobenega brata, samo sestre, ker potem bi bila živa groza za njegovo punco. Še posebej, ker se sama sebi ne zdi vsiljiva itd., ampak resnično (!!!) hoče le pomagati, samo ne dojame pa, da ima tudi pomoč svoje meje in da ni pomoč, če nekomu nekaj vsiljuješ na vse možne načine. In so mi znani stavki, kot "mene sploh ne marate", ko ji rečeš, da nečesa ne rabiš ... kot da to, da ne moreš živeti brez nekoga pomeni, da ga ne maraš, namesto da nisi vesel, da tvoji otroci super folgajo tudi brez tebe ... upam, da jaz ne bom taka, ko bojo otroci zrastli ... Ja, tvoja situacija je še težja, ker imaš "omejeno gibanje" in ker dobro ve kaj lahko počneš in kaj ne. Jaz bi na koncu prosila mojega, naj se z njo še enkrat pogovori, ji rekla, da tudi vidve rabita čas zase, ko njega ni doma, samo če pa ne bi šlo, bi pa žal začela mogoče malo bolj "grobo" ... sicer se grdo sliši, samo eni prav prosijo za to (z mojo mami je bilo treba tako že sedaj, ko živim z mojim in me je še vedno spraševala, če pridem kdaj k njej prespat, pa si sobo zrihtat, pa zakaj ne prideva večkrat, če sva samo 10 minut vožnje stran ... tako da ne vem kako bo kasneje, ko nas bo več ... 100% bo zanimivo in dinamično ... tudi to je neka tolažba ). Rekla bi ji, da ne pomeni ne in da potem ni treba nič več debatirati zakaj ne in kako bi lahko postal ja. In da, če poskuša večkrat, bo še slabše. Jaz na koncu nisem moji mami niti telefona več dvigovala in odgovarjala na sms-e. Marsikatera bi rekla, da je to ful grdo, samo ko ti enkrat dop**** in ko sprobaš vse lepe načine, ki jih ne dojame, je to "the only way out", edino če se ne misliš žreti zaradi frustracij nekoga drugega. No, pri meni je (zaenkrat) uspelo, sedaj me ne kliče več 3x (!!!) na dan, ampak na teden oz. še redkeje in je dojela, da če me ne kliče tako pogosto, je več možnosti, da prideva in da jo jaz pokličem ... ker kaj naj jo pa kličem še v četrte na dan, če mi sproti vse poroča (pa v službo hodi, tako da, če bi bila v pokoju, bi bilo še huje) ... prav tako me ne sprašuje več, če bom spala pri njej, ker sem ji povedala, da če pričakuje, da ko bom stara 30 let, z otroki in hodila spat k njej, ker pogreša svoje (odrasle) otroke, naj se čimprej postavi na realna tla. Samo verjamem pa, da je težje, ker ni tvoja mami, ampak od tvojega ... in se mi zdi, da moški, čeprav se še tako trudijo, ne vidijo vedno, da se nekdo preveč vmešava, pa čeprav le za ženska merila. Moj bi verjetno pustil svoji mami vse, samo zato, da njemu ne bi bilo treba, samo ko ve, da bi jaz v tem primeru spokala, pa drži z mano. Ker on večinoma niti ne bi videl, da prekoračuje svoje meje, ker bi verjetno mislil, da take ženske in mame pač s(m)o. Samo se mi zdi, da se morajo moški naučiti, da njihova mama iz otroštva nima iste vloge kot ista mama, ko on odraste in si naredi družino (to lekcijo je izpustil moj oče, na žalost in se je doma stara mama non-stop vmešavala v vse in dajala potuho vnukinjam, mami pa bi se lahko na glavo postavila, pa ne bi bilo nič bolje ... zaradi tega sem se tudi tako razpisala, ker vem, da je to res zoprno, pa čeprav vem, Ronja, da tvoj drži s tabo, samo sem zašla še na to temo ... ). Ja, razumem, da ti je zoprno že samo to, da si moraš zmišljevati izgovore, na koncu bi jaz rekla "ne", pa če bi spraševala "zakaj", bi ji odgovorila "zato". In naj hodi, samo ni pa nujno, da ji bom odprla vrata. Vem, da se ful grdo sliši, samo je pa tako, da bi jaz to naredila v skrajni sili, ne kot prvi ukrep, ampak potem, ko bi videla, da vsi lepi možni ukrepi niso dosegli cilja. Ker pomoje ni to, da tašča ne razume, da ni dobrodošla vedno, ko se ona tako spomni in ko ji je dolgčas, ampak to dejstvo raje presliši, pozabi in si reče, "bom naredila po moje, pa bom vesela", po možnosti pa še sveto verjame, da to mogoče ni najbolje za vajino dobro voljo, je pa za vnučkino in da je ona pač pomembnejša. Jaz bi, če bi že prišlo do tega, začela izklapljat zvonec, če bi želela priti, ko bi bila jaz proti in bi ji tudi povedala, da imate navado izklopiti zvonec, ko ne želite, da vas motijo (če že ve, da sta 100% doma) in mogoče bo dojela, da obiska z izsiljevanjem ne bo dosegla. Na telefon se ne bi oglasila, SMS bi spregledala (moji mami mi je včasih take očitke pisala, ko se ji nisem javila vsakič, ko je klicala, pa čeprav sem kdaj klic le spregledala, ker imam telefon VEDNO potiho, da sem njene SMS-e brisala brez branja, ker so me le v slabo voljo spravili). In če bi kaj spraševala, bi ji rekla - kot napisano - da smo navajeni izklapljati zvonec, ko nočemo, da nas motijo, če bi bila tečna z vprašanji, bi pa rekla, da takrat otrok spi in imam končno malo miru zase, da spiva obe ali pa da pač skupaj kaj ustvarjava in da je bolj fino, če naju nič ne zmoti, da telefon pa dam v takih trenutkih stran in da me lahko dobi le moj (ker se da tudi vse klice na potiho, razen izbranih). In če bi rekla, da je pol ure stala pred blokom in zvonila, bi ji rekla, da sem itak povedala, da ni pravi čas za obisk. Če pa bi nekako prišla pred stanovanje in trkala (je možno pri taščah a la moja mami), bi trkanje spregledala, če bi se dalo to narediti neopazno, brez da otrok ne bi slišal ali pa bi ji odprla, če se ne bi dalo umakniti in ji dala vedeti, da je prekoračila mejo ... samo to zadnje bi bilo precej težje, ker imeti človeka pred sabo, še posebej enega, ki ti je všeč in ga gledati prizadetega, bi bilo res mučno ... Uf, sem se razpisala, ziher je že par postov bilo napisanih pred mano. Ronja, itak je pa forum tudi za to, da deliš tudi kakšne slabe dni in ne samo dobrih.
|