pot
|
Pozdravljene sprehajalke malih nogic. Spet se samo na hitro javljam, ker iščem po internetu vse možne zakone o vrtcih. Sem danes klicala v vrtec, ker še nismo dobili odločbe, pa so mi rekli, da so že zdavnaj poslali (nevem kam, ker pošte menda niso dobili nazaj, v našem nabiralniku je pa tudi ni bilo), sicer smo pa zavrnjeni, ker otrok 1. 9. ne bo star 11 mesecev, kolikor po novem zakonu mora biti. Ampak, to je samo izgovor. Saj otroke so že lani (gor ali dol novi letošnji zakon!) vpisovali tako, da so starši mesec ali dva plačevali vrtec, pa so otroci prišli v vrtec, ko so dopolnili to starost. Torej, nevem zakaj ta nenadna sprememba, da otroka ne moremo vpisat v vrtec že prej, pride pa v skupino pač kasneje? No, kljub temu, kako so lani to počeli nimamo šans, ker so vsa mesta zapolnili, tudi dodatno sprejeli še 2 otroka na skupino. Torej, lahko se pritožim, ko končno prejmem odločbo, ampak mi to ne pomaga prav nič. Zavrnili so okoli 20 otrok na podlagi novega zakona. So mi dali naslove in telefonske številke privat varstev, kamor morem še poklicat, če imajo tam kaj prosto oktobra. Zdaj morem še poiskat, če kje piše, da razliko za zasebno varstvo krije občina, ker je gotovo dražje, kot v vrtcu. (če slučajno katera ve, bi prosila link, iščem pa tudi sama) Na občini so rekli, da sicer delajo na tem, da bi še kak koncesionar imel vrtec ali vsaj kak primeren prostor, ampak, da zaradi zahtev in zakonov, ni primernega prostora v naši občini, ker so že lani iskali. No, pa še to: država želi več natalitete, na katero pa očitno niso pripravljeni, vsaj v vrtcih ne. Po drugi strani pa nam staršem otežuje normalno življenje po porodniški, vsaj za otroke, ki so glede na čas vpisa premladi, torej starši ne moremo niti poskrbeti za svojo delovno dobo, če otroku ne najdemo varstva. Zdaj se večina vrtcev na ta novi zakon obeša. A naj to pomeni, da naj vse bodoče mamice potem poskrbijo, da se bo otrok rodil tako (prezgodaj?), da bo ja ujel starost s katero lahko gre v vrtec? To bi bilo skrajno neodgovorno od staršev, pa močno upam, da ne bo nihče na to pomislil in ogrožal otrokovega življenja. Koliko so vas zavrnili na podlagi tega zakona in kako to, da vas niso zavrnili, če so otroci takrat še premladi? Uf sem jezna! lp od še ene sprehajalke malih nogic
|