budulove
|
Nekaj mojih najljubših začimb, ki jih uporabljam samo z vegeterjansko hrano. Ingver je v azijskih deželah za soljo najpomembnejša začimba. Sodi tako v sladke jedi - sadne solate, posebno z jabolki in bananami, mešan kompot, jabolčno čežano, kolače, pečena jabolka, nadevana z medom in orehi, medenjake - kot tudi v pikantne jedi. Je ena od sestavin mešanice začimb curry. Primeren je za začinjanje raznih omak, juh in zelenjave. Dobro se ujema z vsemi eksotičnimi začimbami - s cimetom, kardamomom, koriandrom, klinčki in vanilijo. Njegova aroma je močna, zato ga dodajajmo previdno. Muškatni orešček za pripravo sirovih in čebulnih omak, bešamela, špinačne in krompirjeve juhe ter nekaterih peciv in sladkih krem. Sveža bazilika za pripravo solat, omak za testenine. Super se ujema z jajčevci, paradižnikom bučkami, mozzarelo . Solate s svežo baziliko so poleti moja najbolj priljubljena jed. Čili za "chilli con carne" na vegeterjanski način. Poleg njih pa še sladko in pekočo papriko, Paprika se dobro dopolnjuje s čebulo, česnom, majaronom in kumino. kumino za krompirjeve jedi in zelje, česen če se le da naj bo cel, v prahu mi ni preveč všeč, ravno tako čebula. Peteršilj gre super z drobnjakom, timijanom in pehtranom. Odličen je skupaj s česnom in čebulo. Curry dodajam omaki za riž. Ingver je v azijskih deželah za soljo najpomembnejša začimba. Sodi tako v sladke jedi - sadne solate, posebno z jabolki in bananami, mešan kompot, jabolčno čežano, kolače, pečena jabolka, nadevana z medom in orehi, medenjake - kot tudi v pikantne jedi. Je ena od sestavin mešanice začimb curry. Primeren je za začinjanje raznih omak, juh in zelenjave. Dobro se ujema z vsemi eksotičnimi začimbami - s cimetom, kardamomom, koriandrom, klinčki in vanilijo. Njegova aroma je močna, zato ga dodajajmo previdno. Torej super je z kitajskimi rezanci. No pa še kaj bi se našlo... Upam, da bo kaj v pomoč.
|