Misek -> RE: lastništvo stanovanja - kaj bi naredile? (25.1.2008 19:14:24)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Naja31 No, in je bil on včeraj kar presenečen nad tem, da bom samo jaz lastnica, ker on pa izhaja iz tega, da bo to najino. In da če se bova kdaj ločila, on vsekakor ne bo zahteval polovice. Jaz pa pravim, da je itak najino, samo da če midva kdaj ne bova skupaj, potem naj bo jasno, kaj je moje in kaj njegovo. Saj je povedal, da ne bi nic zahteval. Ker ze sedaj ve, da ne bi nic zahteval ni nobene ovire, da stanovanje ne bi bilo vpisano samo na tvoje ime. Moje prvo stanovanje je napisano na mojo mamo, ker sem ga kupovala v casu ko sem se porocila, a moj tedanji moz ni prispeval popolnomanic, mama pa je. Ta poteza se je cez nekaj let izkazala kot zelo pametna. Ne vidim nobenega vzroka, da bi partner, ki ne prispeva nic v nepremicnino dobil delez lastnistva nad nepremicnino. Saj je menda z menoj ker me ima rad, a ne ker imam nepremicnino. Stanovanje v katerem sedaj zivimo sem kupila preden sem spoznala sedanjega moza. Ko sva se v to stanovanje vseljevala sem v dogovoru z njim izkuljcno s svojimi sredstvi stanovanje tudi adaptirala. Ce greva narazen ne polaga nobene pravice nad stanovanjem, ce se meni kaj zgodi stanovanje ostane mojemu sinu ali otrokom, ce ih bova imela vec. Ce se meni kaj zgodi in on ostane sam s sinom, ostaneta ziveti v tem stanovanju, razen v primeru da se znova poroci ali zacne ziveti v izvezakonsku skupnosti. V tem primeru se odselita, stanovanje se odda in denar se nalaga na racun najinega otroka/otrok. Lahko tudi ostaneta v stanovanju vendar vsak mesec na otrokov racun vplacata vsoto v visini povprecne trzne najemnine. Ko otrok napolni 21 let sam odloca kaj in kako bo s stanovanjem. Ce je nekdo moj moz ni moj lastnik, niti lastnik mojega premozenja. Ce bi morala jaz njemu zaupat, da ne bi zahteval nepremicnino, ce se razideva, pricakujem, da on meni zaupa, da ga ne bi kar tako na cesto postavila. Ce zeli zagotovilo, da bo imel kam iti oz. da bo imel nekaj svojega, lahko s poroko pocaka dokler si to ne ustvari in potem ima nekaj svojega. Nekateri imajo manj, nekateri imajo vec. Ce imam jaz stanovanje, moj moz ima reseno stanovanjsko vprasanje dokler je z menoj. Naloga partnerja pa ni, da s premozenjem, ki ga je sam ustvaril ali dobil z dediščino/darilom ipd. podpira partnerja v smislu dodeljevanja lastnistva, ne da bi ta karkoli prispeval. In se o nezaupanju. Vsi se menda zavedamo, da se te stvari pravno ne urejajo zaradi dobrih casov in casov razumevanja, temvec v primeru, da ne gre vse tako kot naj bi slo - za slabe case. In menda se zavedamo, da ni garancije, da slabih casov ne bo, kakor ni garancije, da bo nekdo imel kam iti ce se zakon razpade. Ce me ima rad in ce nima namena zapustiti me, je povsem vseeno na koga je napisana nepremicnina. Da se meni kaj zgodi in se moj moz znova poroci in morda ima otroke, ne vem zakaj bi moral moj otrok bit prikrajsan za tisto kar bi od mene, kot startno pozicijo v zivljenju lahko dobil, samo zato ker se je njegova mama igrala nekega spostovanja in tisto kar je imela, namesto da pomaga svojemu otroku, podarila eventualno neki njej povsem tuji druzini. Moj moz z drugo zeno in njunima otrokoma ni moja druzina. Moja druzina je moj moz ( dokler je moj moz) in moj otrok/otroci. Isto pri dediscini. Ne vidim vzroka, da v rezultatih truda, dela in zuljev mojih starsev/starih starsev itn. uziva nekdo drug, kot njihovi potomci oz. jaz, moji otroci in moj partner - dokler je del moje druzine. Prav zato zakon tudi locuje med dediščino, ki pripada samo dedicem in skupaj ustvarjenim premozenjem, med katerim se racuna vse, kar je v zakonu pridobljeno. Tudi v tvojem primeru Naja, bi v primeru locitve tvoj moz lahko zahteval delez - ker stanovanje kupujes v trenutku, ko sta porocena, vendar mora dokazati koliksen je njegov vlozek v stanovanje. Kar se tice stroskov in vzdzevanja stanovanja le te imas tudi ce nisi lastnik, temvec samo najemik stanovanja, pa se nisem slisala, da najemnik, ki je prebelil, vzdrzeval stanovanje vlagal v dobna popravila , pa celo zamenjal radijatorje, pec itn. upravicen do lastniskega deleza. Upravicen je do povracila zneska, ki ga je v nepremicnino vlozil oz. do zneska v vrednosti vlozka v datem trenutku.
|
|
|
|