TamaraJ
|
IZVIRNO SPOROČILO: karin24 ...obenem pa vse pišete da živite pri starših in vam pomagajo. Pa kje si to prebrala? Ne pišemo vse, da živimo pri starših. Nekatere smo imele srečo in imamo starše, ki so nam bili zmožni finančno pomagat takrat, ko smo bili na začetku. Jasno je, da le redki popolnoma sami pri dvajsetih, sveže diplomirani ali še študentje, ustvarijo udoben dom za svojo družinico. Ne vem, meni ni bilo enostavno isklati službe in še to imam takšno, ki ustreza temu, da sem čimveč časa z otrokom in da jo imam blizu doma, zaslužek je pa nizek. Dejstvo je; če ste zmožne že enkrat dojet o čem pišem; Otroka mora imeti ženska ko je mlada, ker je takrat najmanjše tveganje. Dr. Cerar iz ljubljanske porodnišnice, iz oddelka za nedonošene otroke je celo rekla, da je porast nedonošenčkov zaradi tega, ker se ženske prepozno odločajo za prvega otroka. Tveganja nosečnosti po 35. vsi poznamo, kajne? In je zaradi višje starosti matere bolj ogroženo zdravje matere in otroka. Gre se predvsem za prvo nosečnost. Razumete do sedaj? Ok... Dejstvo je, da je izredno težko dobiti službo na primer: povprečni (sem ne štejem tistih extra s posebnimi življenjskimi dosežki, s pomembnimi vezami, IQ-jem 300...) sveže diplomirani ženski, brez delovnih izkušenj (ker se preko študenta kao uradno ne štejejo), mladi seveda in torej v najboljših letih rodne dobe in še bi lahko naštevala. Takšnih je večina, btw. Največ možnosti zaposlitve je v velikih firmah, kjer je lažje pogrešljiva kot npr. pri kakšnem privatniku. OK. Idealni profil delavca je torej še vedno mlad moški, ki ne bo šel na porodniško (razen izjem). In preden ženski uspe zgraditi kariero oz. dobiti primerno službo, zadosten dohodek (ne pozabite, da jih je večina še vedno v košu, kjer ni možnosti normalnega zaslužka..po mnenju nekaterih je to 5ooo €, ane?)... je stara krepko čez 30 let. Zelo majhen procent je mladih in izredno uspešnih žensk. In če bi le one imele otroke, bi lahko zapirali vrtce in šole na veliko in bi prišlo do velikega srenja v državi, ker čez nekaj let bi imeli za peščico delavcev, ki plačujejo za pokojnine (torej tistih s plačo primerljivo Anji in podobnim) in 90% upokojencev. Hmmmm, to ni OK, kajne? Ok, sledile? In point vsega skupaj je v tem, da bi država MORALA pomagati mladim na začetku poti, da si ustvarijo družinico in potem lažje in bolj učinkovito gradijo delovno kariero. Kar se tiče izkoriščanja socialne pa takole; država sama bi morala izvajati poostren nadzor nad tem (kot to izvajajo npr. v skandinavskih državah), vendar nekako ni sposobnih ljudi, ki bi temu postavili temelje. Ampak to je že tema v stran. Ne vem, meni se zdijo mnenja Anje in podobnih skoraj srhljiva, saj so izraz tega, do kam smo uspeli priti. Kako je materializem krmilo sveta vedno bolj. Tako zelo, da nismo več sposobni prepoznati tistega v življenju, ki je res pomembno. Jaz ne razmišljam o shranjevanju izvornih celic, ker mi vse skupaj vleče v isti koš kot kloniranje. To je pa shranjevanje ''rezervnih delov'' in vedno več strokovnjakov dvomi, da je to sploh smiselno. In še to je dosegljivo ala ''arijski rasi'' in podobnim plemenitežem, ki si to lahko privoščijo. Še enkrat poudarjam, da otrok ne potrebuje toliko materialnih dobrin. Otrok potrebuje starše (Lupita, ti si napisala, da se 100% posvečaš delu in preživiš delovno tudi vikende... kdaj si pa mama?) Anja, kako boš ti otroke osamosvojila in jim priučila delovne navade, če že zdaj razmišljaš, kako jim boš vzdrževala npr. avtomobil? Ja, imejte svoje mnenje, čeprav me je res vrglo iz tira. Žalostno je, da tako veliko ljudi razmišlja tako materialistično. Ja, v denarju je moč...ampak žal se avtomatično začneš zaradi tega počutiti več, kajne?. Prosim, ne mečem vseh v isti koš. Obrigit... hvala, da si odprla temo. In ti, kot sem prebrala, prekleto dobro razumeš to, da kariera, denar... naenkrat lahko ne pomenijo nič, če tega nimaš s kom deliti. V tem primeru mislim na otroke. Vesela sem, da vama je uspelo. Jih je pa preveč, ki jim ne uspe in jim nikoli ne bo. Polno materialne blaginje brez otroškega smeha... Le pogumno tiste, ki ste se odločile za otroka brez tako ''stabilne'' prihodnosti kot npr. Anja. Jaz sem bila tudi na istem in sem v 4 letih dosegla marsikaj. In še nameravam. Samo ne za ceno družinice. P.S. Dobrodošla Anja s svojimi komentarji na višjem nivoju. jaz sem svoje ''infantilno'' mnenje upam izrazila dovolj jasno.