XZY75 -> RE: nosečniška sladkorna (8.2.2008 16:02:42)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Azzurra IZVIRNO SPOROČILO: XZY75 IZVIRNO SPOROČILO: Azzurra na tešče 4,6. Po zajtrku (200g mleka, 83g polnozrnate štručke, 40g piščančjih prsi v ovitku, 138g pomaranče) pa 6,7! Dobila sem merilec in zdaj si moram merit, v ponedeljek pa nest pokazat. Je rekla, da če ne bo v redu, da me bo dala na insulinske injekcije!!! Ko so me tam gospe v čakalnici vprašale koliko imam cukra in sem povedala, so vse rekle, da to pa ni nič in da res ni visoko. Ma? To pomeni, da nosečnice veliko bolj strogo kontrolirajo? Skratka, nisem preveč zadovoljna, poleg tega nisem fanatik na pikanje v prste, ma ni pa tako hudo, no. Nič čudnega da imaš tako visok sladkor - preračunaj koliko ogljikovih hidratov imaš v tem obroku pa ti bo vse jasno. Namesto cele štručke pojej polovico, pa 100 g piščančjih prsi v ovitku, pomarančo pa zamenjaj s papriko. Garantiram ti, da ti KS ne bo tako narastel. Če hočete bolje obvladovati KS, povsem črtajte sadje oziroma ga zamenjajte z zelenjavo, občutno zmanjšajte količino kruha in testenin, ne glede na to ali so iz polnozrnate moke ali ne. Pa jejte več beljakovin, ker po moje jih jeste dosti premalo. Halo, bremzaj konje! Jaz sem predpis o KOLIČINI IN VRSTI hrane dobila v ambulanti za diabetične bolnike, kjer so mi zabičali, da TOLIKO IN TAKO MORAM pojest. Dieta je preračunana na 9,2 MJ, prirejena nosečnici v 2. polovici nosečnosti! Z mojimi jedilniki je čisto vse v redu, pravzaprav bi morala pojest 90g kruha in 150g pomaranče, pa sem pojedla manj. Za vsak obrok imam točno določeno količino in vrsto hrane, zamenjave so sicer dovoljene, a zelo omejeno in celo so nezaželjene! Od kod pa tebi drugačen jedilnik oz. zamisel, da je moj cuker tako visok zaradi jedilnika, ki mi ga je predpisala zdravnica? Samo nizki glikemični indeks hrane ni zadostno merilo, da ti tak obrok ne bo dvignil KS. Raje kot glikemični indeks upoštevaj glikemično obremenitev (glikemični indeks pomnožen s količino ogljikovih hidratov v obroku) saj ti obrok hrane, ki ima nizki GI, ampak vsebuje dosti ogljikovih hidratov (npr. 100 g polnozrnatih testenin) lahko bolj dvigne KS kot obrok hrane z višjim GI, ki pa dejansko vsebuje malo ogljikovih hidratov (npr. korenček ali lubenica). Poskusi malo s tem in opazuj kako ti vpliva na KS, ne pa da ješ tisto kar imaš napisano samo zato ker tam piše, hkrati pa stanje tvojega KS ostaja nespremenjeno.
|
|
|
|