Azzurra -> RE: nosečniška sladkorna (11.2.2008 15:37:42)
|
No, saj to pravim, da zmanjševanje obrokov oz OH na račun druge hrane mi je strogo prepovedala! Mi je rekla, da nič ne pomaga, če bom zmanjšala kruh za 50 gramov in zato pojedla 50gr več mesa! Da s tem ne bom naredila nič za sladkor, nič za otroka, še najmanj pa za sebe, ki te OH potrebujem za moč, energijo, delo. Ne vem, ****75, jaz nimam razloga, da bi dvomila ne v tvoje, ne v njene besede, tega se zavedaj. Vendar očitno tvoja razlaga velja za zdrave ljudi, ki nimajo takih nihanj v sladkorju in ki jih zato z GI ali karkoli že tudi lažje uravnavajo, tudi tako, da zmanjšajo OH na račun beljakovin ali zelenjave or whatever. Mene je izrecno opozorila, da bi zmanjševanje OH oz. njihova ukinitev ne pomenila, da smo pa zdaj sladkorni bolniki kar naenkrat zdravi, nasprotno, to bi vodilo še v povišanje holesterola. Kar se tiče piškotov, dietnih proizvodov itd, sem si tudi že vse prebrala in mi je jasno, da se jih ne uporablja oz. se jih izogiba. Toda, kot sem napisala, ni bilo drugega pri roki, glede na to, da je bil čas malice ter po konkretni fizični dejavnosti sem se pa že naučila kaj pomeni, če je sladkor prenizek in res je bil. Pa pregrešila sem se, pa mastni so, pa moka je bela, pa dodani so razni cukri, alkoholi itd itd....in še vedno je bil cuker v mejah normale. To me čudi. A tako je in kaj čem. MOJE mnenje je, da je to zelo individualna reč in da očitno ne moremo tako posploševat, še posebej ne, ko gre za nosečnost. Se ne reče zastonj, da je to "drugo stanje". Mislim in upam, da zdravniki skrbijo za nas na najboljši možen način, in ker poznam kar nekaj nosečnic, ki je dalo to skozi in so bili otroci rojeni zdravi, bom kar zaupala njihovi presoji in zdravljenju. Je pa res tudi to, da se včasih tega ni poznalo in ni zdravilo, in ne samo včasih, tudi danes presejalni test za sladkorno NI obvezen in je stvar presoje zdravnika, to pomeni da nek določen % nosečnic sploh ne ve, da imajo motnje v toleranci glukoze oz. nosečniški diabetes in veselo papajo čokoladice, tortice, smokije, čipse in prestice in pljuckajo dietno ali kar navadno kokakolo. Ne vem, kaj si točno mislit [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
|
|
|
|