vetrnica
|
klarisima - ravno včeraj sem na med.over.net naletela na mnenje ene mamice (Skrbna) o uvajanju goste hrane pri alergiku. Pri nas HB nimamo problemov z alergijami, se mi pa zdi razmišljanje kar vredu. Re: Uvajanje hrane alergiku Napisal: Skr bna Datum: 03.07.2008 11:07 Pozdravjena, mata! Sama sem mamica 9 mesečnega alergika, ki je alergičen na jajce, KM, pšenico, sojo in še pra drugih, manj pomembnih živil. Še vedno je hranjen z mojim mlekom, hkrati pa od 5. mes uvajamo GH. Pri nas so bile reakcije burne, otrok je kakal po 16 x na dan, hud eprebavne motnje, pa seveda koža je tudi nasrkala. Ob vse tem pa ti priporočam, da se s to alergijo ČIMMANJ obremenjuješ. Tvoj otrok se že zaveda svojih omeitev, še bolj pa se zaveda, koliko pozornosti ji ti posvečaš. Od par pikic po obrazu in treh flekov hrapave kože ni še nikogar pobralo, niti ni zato imel nekih groznih posledic. Tudi moj je bil prvič pikast po breskvah. Naredli smo 3 dni pavze in poskušali še 1x, Drugič ni bilo nobene pike. Ista fora je bila pri marelicah, pomarančah, teletini, govedini. Prvič pike in flekci, malo pavze, drugič vse OK. ALergiki so pač malo zoprni, vendar ne moreš zaradi tega vse življenje čakat v strahu pred morebitno reakcijo in otroka držat na 3, 4 živilih v strahu pred reakcijo. Naš 9-mesečnik res ne je samo teh 4 živil (sama počasi skušam uvajat malce soje, da vsaj kak sojin jogurt ali sladoled lahko pojem-do zdaj ni bilo hujših reakcij), ki mu dokazano škodijo, sam ne mara banan, vse ostalo dobiva, tudi breskve, marelice, paradižnik od vsega začetka (olupljen), seznanili smo se tudi s hrano, ki je prej niti poznali nismo npr. kvinoja, amarant, kupujem konjsko meso, ki ga prej nikdar nismo (anemija) ipd. Za morebitne reakcije imamo doma fenistil kapljice in mazilo, prav tako elocom mazilo. kajti otrok ne bo večno doma in kot sama ugotavljaš, so potem v vrtcu precej večji problemi. Poskusi najprej sama premagat ta strah pred alergijo, razumi, da vsak izpuščaj še ni konec sveta, potem bo tudi fantiček raj eposegal po še neznani hrani in jo tudi sprejel.