Nika v službi
|
Ojla! Ja, teta beta, si naredila uvod namesto mene. Čeprav je moj glavni argument malce drugačen. Gre za to, da je po moje velika težava (pa ne samo z vrtci, tudi z drugimi storitvami - zdravniki npr., če samo izpostavim eno od teh storitev) v tem, da v Ljubljano dnevno komutira (no, se vozi pač, da ne bom uporabljala teh uvoženih besed) ogromno ljudi iz vseh koncev bližnje okolice - Medvode, Kranj, Grosuplje, Ivančna... Veliki večini teh ljudi je seveda najbolj prikladno, da imajo svoje otroke v ljubljanskih vrtcih, kamor hodijo v službo. Tudi to mi je zelo logično in verjamem, da je marsikje resna težava, ker nimajo nikogar, ki bi otroka, če bi bil v domačem vrtcu, lahko pravočasno pobral. Vse to so dejstva in razumem vsakega starša, ki se srečuje s temi težavami. Po drugi strani pa mi je zelo jasno tudi to, da vsi ljubljanski vrtci ne morejo "požreti" takega priliva otrok (kot to ne zmorejo mestne vpadnice, ceste in ne vem kaj še). Vrtci izven Ljubljane tako ostajajo na voljo in so v njih praviloma prosta mesta. Da bi ljudje, ki imajo stalno prebivališče v Ljubljani vozili svoje otroke npr. v nek vrtec v Grosuplje zaradi tega, ker je npr. tvoj otrok dobil mesto v Ljubljani, pač ne pride v poštev. Ker bi to pomenilo, da bi res v Grosuplje hodili zgolj zaradi vrtca. To je navedeno zgolj kot primer. Odločitev (čeprav mislim, da ni bil ravno Jankovič tisti, ki je to določil, pa saj je vseeno) je tako na dlani. Neka merila pač morajo obstajati. 2ursae, verjamem, da to tebi predstavlja problem, najbrž tudi meni ne bi bilo ravno všeč, ampak to je del celotne slike. Na vso zadevo je vedno treba pogledati celovito, ne pa zgolj nek izsek. Cene v Ljubljani (od nepremičnin do storitev in nenazadnje tudi višina dohodka) so neprimerno višje kot v krajih izven Ljubljane. Če nekdo dela in hkrati tudi stanuje v Ljubljani ima določene prednosti (bližina infrastrukture in osnovnih storitev), po drugi strani pa toliko višje stroške. Malce izven konteksta - Šmartno ob Paki, novogradnja izgrajena na ključ, 400 kvadratov, parcela nekaj čez 1000 kvadratov - 170.000€. V Ljubljani za ta denar dobiš lepo ohranjeno cca. 20 let staro stanovanje okoli 60 - 70 kvadratov. Pa brez zamere, prosim. Sicer pa tudi jaz svetujem, da vlogo oddaš in v opombe vpišeš vse, kar misliš, da bi znalo koristiti. Ko si omenjala, 2ursae, da Anže tako lepo poskrbi zate in ti prinese Kinder nosoroge (vem, kako izgledajo, jih pa še nisem poskusila, ker tudi sicer ne maram Kinder zadev), sem se spomnila, kako mi je vedno toplo pri srcu, ko se Nika sama od sebe zahvali - za kosilo, za prevoz z avtom iz vrtca, če ji kaj pobereš, podaš... skratka, zahvale ji res gredo neverjetno dobro. Je pa res, da temu tudi sicer pri nas posvečamo veliko pozornosti - tudi midva s Tomažem se npr. vedno po kosilu zahvaliva staršem, ker so skuhali, tako da je Nika res primer, kaj vse se da z vzgledom narediti. In seveda ne smem pozabiti tudi na vrtec. Tudi tam jih učijo teh osnov bontona - hvala, prosim, oprosti. Krasno, res! Tažana, Miklavž je sigurno slišal, če je Katarina tako glasno zaklicala v noč. Saj veš, ponoči, ko je tišina, se vse bolje sliši. Kaj pa naj bi se dogajalo v vrtcu, Ninočka?!? Pa še kratko poročilo o vikendu: v petek popoldan sta prišla ata in mama na obisk in je bilo veselo. Itak da sta prinesla "Miklavža"... Sobota je bila bolj pospravljalni dan, Tomaž se je sprehajal s sesalcem, jaz pa zunaj z Niko. Včeraj pa smo šli dopoldan po mah na Krim (projekt je torej končno uspel), Nika je strašno uživala v nabiranju mahu in ga nikakor ni hotela dati v škatlo k očiju, ampak ga je hotela sama nositi. Ko smo se odpeljali domov, smo jo komaj prepričali, da ni v avto sedla s polnimi rokami mahu. Pa še sonček smo imeli gor na Krimu, prav fino je bilo. Popoldan pa smo se v Polni skledi dobili s svakom in svakinjo ter Nikinima sestričnama Saro in Manco. Otroci so uživali v igralnici, mi pa ob kavici in sladicah. Prav prijetno je bilo. Tale njihova igralnica je pri Niki res pravi hit in je pravzaprav eden redkih prostorov, kjer midva lahko precej v miru spijeva kavo in kakšno celo rečeva. Imajo cel kup rekvizitov in Nika se rada tudi sama igra tam. Danes gremo v Bauhaus po neka stikala (štekarje po domače - tisti dimmer je crknil, zdaj pa ne moremo luči regulirat), pa po kovtrček moram nekam. Je prišel res čas, da Niki kupim še en večji kovterček. A mi priporočate kam naj grem to kupit?
|