mama11
|
Mamuška , še vse ti je uspelo pa boš tudi zdaj tele tvoje desce pocajtala. Protesti med dojenjem - ja, doživljamo v zadnjih dneh. Imam ves čas pri roki dudo, da jo na hitro umirim. Če pa ne gre drugače, pa stran zamenjam. In potem je spet nekaj minut mir, ker na drugi strani hitreje teče... in potem spet zamenjam... Glede odklanjanja hrane nisem zih, ampak na LLL strani sem zasledila, da obstaja tudi "doječa stavka". Kot sem zadnjič napisala smo pa tudi mi dojenje že ful skrajšali - od dobre ure na začetku na 10-15 minut. Baje se pa v 5 mesecu lahko najejo tudi v 3 minutah. Samo ena zadeva pa ni res - ne vem, katera je že napisala, da ji je P rekla, da v 5 min izpraznijo dojko. Dojka ni nikoli, tudi po dojenju, povsem prazna, ker se mleko tvori ves čas. Raziskave so ugotovile, da laktacija deluje približno takole: dojka tvori cca. 20 % mleka več kot ga dojenček popije. Če ga pri enem od dojenj popije več kot 80 %, se ga do naslednjega dojenja naredi toliko več; če ga popije manj, pa toliko manj. Je pa res, da proti koncu dojenja teče počasi in mora otrok močneje sesati. Najhitreje se potem dojke polnijo do 2 ur po dojenju, potem pa do podoja počasneje.... Ja, sem prebrala vse možno v času krize pri dojenju... A mi lahko kaj poveste glede uporabe kapice po kopanju? Kot sem napisala, jo je zadnje 2x sama snela v posteljici... Ali ve še vztrajate pri uporabi 3 ure po kopanju? Dnevno spanje - sem imela ful borbe, ker naša prva dva meseca ni znala sama zaspati (resno, že v porodnišnici sem imela po cele noči eno budno zajčico...) - samo na rokah pa samo 20 min, potem pa še to ne več. Potem sem jo pa načrtno pričela navajati na dnevni spanec in na to, da sama zaspi. Spet sem najprej prebrala vse možno na internetu, potem pa se odločila za eno od metod. Pri nas to deluje takole: ko začne protestirati pri igračkah (in je seveda sita in previta), jo vzamem v roke in si malo ogledujeva stanovanje; ko začne tudi pri tem protestirati, greva v spalnico, jo položim v košek (na hrbet, ponoči spimo na trebuhu), dam dudo v usta, pokrijem, umirim in zapustim sobo preden zaspi. Potem pride težji del - ko zajoka, se vrnem, zopet dam dudo, umirim in spet zapustim sobo preden zaspi. Sedaj se moram vrniti 1x največ 2x, prvi teden, ko smo sistem uvajali pa je bilo težko. Mislim, da sem se prvič vrnila vsaj 20x, trajalo pa je skoraj eno ure. Zdaj je sistem uveden, spi pa od 40-60 min med vsakim dojenjem. Aja, pa podnevi je prostor svetel, razen pri zadnjem večernem (ne nočnem) spancu, ker je pač zunaj že tema. V vozičku pa tako ali tako spi, tudi po dve uri, če je treba; tu je pa pomagalo, da ji čez razgled napnem pleničko (pripnem na strehico s kljukicami za obešanje perila); tako je vseeno na svežem zraku. V glavnem pa je pri dnevnem spanju potrebno odstraniti vse (zvočne ali vidne) zadeve, ki bi jo stimulirale k budnosti. No, tole je bilo malo dolgovezno, ampak če kateri pomaga.... O nočnem spanju pa ne sprašujte... ko bomo manj pogosto lačni, bomo pa še dlje spali (saj spi od cca. 22h do cca. 10h, ampak vmes jemo na 2,5-3 ure...). Narečja so me ful spravila v dobro voljo. Znam pa razen ljubljanščine nič...
|