beyba
|
Dobrodošla opal. Povej več podatkov da te uvrstimo na seznam. SEm mal brala na majčicah kolk je bla ena razočarana ko je pisala pšenjaku zaradi biftka ko ga je jedla zdej jo pa skrbi. čak bom pripela... Aja potem je bla pa še užaljena ker je ciniče...hallo. Splošno znana zadeva da se med nosečnostjo biftka pač ne je ... VPRAŠANJE ep pozdrav, zanima me kolikšna je možnost da se z toksoplazmozo okužiš z domačim surovim mesom, natančneje z doma pripravljenim tatrcem ? Pred nosečnostjo še nisem bila okužena s to bakterijo, zato me sedaj skrbi, ker sem tatrca kar veliko pojedla...in v kolikšnem času so izvidi gotovi (kri so mi vzeli 4.1.08)? najlepša hvala za odgovor. ODGOVOR Spoštovani, verjamem, da ste zaskrbljeni, vendar poskusite biti razumni tudi, ko sprašujete. Verjetno tatarca niste jedli prvič v življenju, mar ne? Verjetno ste vedeli, da boste jedli tatarca in vam ga nihče ni vsilil, mar ne? Verjetno si lahko mislite, da nihče ne more vedeti, kolikšna je verjetnost, da se s toksoplazmo okužite prav v določenem trenutku z določenim tatarcem, mar ne? Kako naj vam torej odgovorim? Lahko vam samo ponudim "ramo", da se zjočete in se pomirite, ker ste ga "polomili", ter vam zelo na splošno povem, da je pri enkratnem zaužitju surovega mesa, ki je bilo proizvedeno v registriranem obratu javne prehrane majhno, če je meso domačega izvora, pa niti tega ne morem reči, ker o izvoru mesa ne vem nič. Lahko da je meso zdravo, lahko da ni zdravo, torej sta možnosti dve in mi ostane le "logika blondinke" ki pri dveh možnostih pravi, da je verjetnost dogodka 50%-na. Ali se okužite ali pa ne. Pa ne mi zamerit. Tale forum mora malo tudi vzgajati, ne le tolažiti. Če ste tatarca jedli med božično novoletnimi prazniki in sovam kri preverili 4.1., potem tudi v primeru okužbe ta izvid tega še ne bo pokazal. V tem primeru bi vam kaj odločilnega lahko pokazal šele test po 3 ali 4 tednih.
|