Joob
|
IZVIRNO SPOROČILO: natasarobi jOOB - edino pravilno, da vstrajaš na pregledu - to dohtarji včasih res niso normalni. Kar se tiče pa folne kisline ti lahko povem mojo zgodbo: V prvi nosečnosti nisem jemala folne kisline - imela sem UPN (zanosila sem nepričakovano - malo prej kot je bilo planirano). Drugič smo vse planirali, začela jemati folno kislino, zanosila, jedla folno do 12 tedna, v 18t sledi UPN. Na UZ so mi ugotovili isto kot tebi (anencefalija) - ni se zaprla glavica. Največ zasliševanja je bilo na genetiki in sicer ali sem jedla tablete folne kisline, katere, od kdaj do kdaj in tako naprej. Počutila sem se krivo, da se nisem dovolj pozanimala, itd. Trdili so, da je verjetno prišlo zaradi tega do nepravilnosti. NAPAKA - kriva kromosomska napaka - trisomija 12 - za dohtarje lahko rečem, da sem izjemen primer (vsaj kar se tiče moje ginekologinje, za genetike malo manj, ampak vseeno). Jemanje folne kisline tega ne bi spremenilo. So mi pa na genetiki povedali, da z jemanjem folne kisline ne moreš preprečiti takih nepravilnosti, zmanjšaj lahko verjetnost, da se to ne zgodi. Tudi če bi uživala folno naprej bi lahko prišlo do tega, da bi morala iti na UPN ni pa nujno. Ali obratno - folne ne uživaš in je vse ok. Če boš jemala folno kislini s tem nemore biti nič narobe, tudi, če je celo nosečnost, saj se prevelika doza sama izloči iz telesa - tako so povedali meni in verjetno bom naslednjič jaz začela jemati folno prej in pa celo nosečnost, če bom sploh lahko zanosila (predvidevajo, da je eden od naju prenašalec kromosomskih napak). No evo, isto se pocutim jaz, ceprav so nama na genetiki rekli, da sem svoje naredila, da se glavica naceloma zapre do 6 tedna...jaz pa sem jo jedla do 8 oz 9 tedna. Natasarobi, kdaj sta pa vidva dobila kromosomske izvide? Pri meni je sedaj od UPN 2t 2d. Aja, pa ko so nama iz Instituta za medicinsko genetiko poslali obvestilo, zakaj naj bi do tega prislo pise: (citiram) Pri plodu ni bil viden neurokranium (prim.dr Cerar, dr.med., asist.Dr.Tul Mandić, dr.med) MNENJE: Pri akraniji gre za odsotnost lobanjskih kosti, ki vodi v degeneracijo velikih in malih mozganov, zato z zivljenjem ni zdruzljiva. Nastane zaradi nepravilnega zapiranja nevralne cevi. Vzrok v vecini primerov ni poznan. Najverjetneje gre za multifaktorski nacin dedovanja, pri katerem sledijo številni geni in dejavniki okolja. Pri 10% pa je vzrok poznan (kromosomske napake, sladkorna bolezen pri materi, teratogene snovi - antiepilepticna zdravila) Po posvetu ste se odlocili za prekinitev nosecnosti. Po prekinitvi je smiseln odvzem tkiva v namen kromosomske analize. Verjetnost za ponovitev nepravilnega zapiranja nevralne cevi v naslednji nosecnosti je ocenjena na 2-3 %. Pred ponovno zanositvijo svetujemo jemanje folne kisline (4mg/dan 3 mesece pred nosecnostjo in prve tri mesece nosecnosti) Med nosecnostjo pa svetujemo usmerjene ultrazvocne preglede. No in potem mi Strahova napise 6 tednov pred nosecnostjo naj zacnem z folno. Hmm...pa sej ne vem...cist sem zmedena. Natasarobi, pred kolkim casom pa se vama je to zgodilo? Poskusata z zanositvijo, ao sta to misel za nekaj casa opustila? Mene je tok strah, da se nama zgodi spet isto...probam biti kolikor se da optimisticna. Pa skrbi me tut to, da se mi ta rjav izcedek - krvavitev se kar vlece...sem mislila v ponedeljek, da bo ze konec, pa figo, se kar ta izcedek smotan. Pozdravcek
< Sporočilo je popravil Joob -- 24.11.2007 11:03:02 >