Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: tanikaa IZVIRNO SPOROČILO: Zahi o seminarjih samokontrole, sreče in podobnih neumnosti.. Zate mogoče neumnosti, za druge pa pomoč. Samo pazi, da ne boš kdaj končal v kaki skupini. Ker zarečenega kruha se največ poje. Jaz še nisem bila v nobeni skupini. Ne bom pa rekla, da je kdaj ne bom rabila. Vsi mi smo v terapeutski skupini imenovani RR. Dobivamo se, razmenjujemo mnenja, izkusnje, iscemo odgovore in postavljamo vprasanja. Razciscujemo to in ono, ali pomagamo komu, da razcisti to in ono; preverjamo nasa stalisca, argumente, vzdrznost le teh in otkrivamo nove stvari, pri sebi in pri drugih. Sama potreba za taksno skupnostjo je potreba po skupini, ki ti nudi to kar potrebujes. Dejstvo je, da je v taksni terpautski skupini vecina laikov. V drugih, javno oznacenih kot teraputskih skupinah za dodatek je se ena strokovna oseba, ki nam nudi tudi strokovni pogled na stvari. Poda nam nacine in instrumente kako priti do odgovorov, ki jih iscemo, kako se soocimo sami s seboj, ne da bi to porodilo nove osebnostne konflikte itn... Dejstvo je tudi, da mnogo taksnih skupin ima nestrokovno in neustrezno osebje. Osebno smatram za tragicno, da se nas prvi sosed, ki sicer predava na duhovni univerzi o medcloveskih odnosih, skriva pred sosedi, ker ima hude tezave z medcloveskimi odnosi. Napaka, to ni tragicno, to je katastrofalno. Strokovna usposobljenost voditelja skupine je pomembna. Pomembna je tudi njegova osebnost, kakor tudi stik, ki ga s to osebo vzpostavis. Pomembno je pa tudi zadrzati vsaj majhno dozo zdrave pameti in ne jemati bezrezervno vse kar se nam ponudi. Skupina je sredstvo, ki lahko pomaga, ne more biti in ne sme biti sredstvo, ki naj bi vodilo nase zivljenje naprej namesto nas. Odlocitve so in morajo biti nase, ne zato ker je nekdo rekel, da je tako pametno in dobro, temvec zato ker mi sami cutimo, da bi to za nas bilo dobro in pametno.