najci
|
Oh, nekaj dni vas nisem brala in zdaj sem kar šokirana, zato ti moram Biba78 hitro napisat še naše izkušnje. Tale diagnoza BPD - bronhopulmonalna displanzija ni pri tvoji punčki nič novega. To diagnozo dobijo vsi otročki, ki pri zdravljenju potrebujejo dalj časa pomoč pri dihanju oz. dodajanja kisika. Tudi naši Vesni so pripisali najtežjo obliko BPD. Saj se spomniš, ko sem ti enkrat napisala, da so zdravniki govorili, da so njena pljučka zelo zelo slaba, da ni nobenega napredka, da nobena zdravila nič ne pomagajo, da ni nič boljše... Po skoraj 4 mesecih respiratorja je prišel trenutek, ko je potrebovala 100%kisik in najvišje tlake, kar do takrat ni potrebovala še nikoli. Ampak, narava je naredila svoje. Ko smo vsi obupavali in so bile napovedi najslabše, da bo verjetno potrebovala tubus in respirator še zelo dolgo, da bomo v bolnici vsaj še pol leta.. se je naenkrat obrnilo in Vesno so uspešno ekstubirali! Takrat je bila že tudi dovolj stara (dopolnila je 41tednov po nosečnosti), velika in težka, da ji je uspelo nemogoče in v dobrem tednu dni je bila že na brčicah. Biba, verjemi v Alino! Narava pomaga takim borkam, takim močnim puncam, ki se morajo močno boriti že v času, ko normalno dojenčki še močno lenarijo v mamicinem trebuščku. Kaj vas čaka v prihodnosti, nihče ne ve. Zdravniki lahko postavljajo diagnoze glede na trenutnu stanje, toda te naši pikiji so mali čudeži, ki delajo in rastejo po svoje. Ko bo Alina dovolj močna, bo zadihala! Mogoče boste kisik res še dolgo potrebovali, mogoče ne... Tudi mi smo se pripravili na to, da bomo imeli kisik doma več let, pa nas je Vesna ponovno presenetila in po dobrih dveh mesecih doma kisika ni več rabila. Le kdo bi to lahko napovedal? Na pikniku nedonošenčkov so se zdravniki med sabo pogovarjali, češ: ,, Ej, a si si ti sploh mislil, da se bo tako izteklo pri Vesni? Ne, to nihče ne bi mogel napovedati glede na stanje pljučk... To pa samo narava naredi!,, Upam, da je ta visok % kisika, ki ga Alina spet potrebuje, samo tisti globok padec pred doseženim ciljem, da še zadnjič nabere moči in se resnično dokončno upre CPAP-u! Biba78, tebi pa spet ne preostane drugega kot pa že vse zadnje mesece: da verjameš v svojo močno punco, da ji bo uspelo. Doma kdaj zajokaj, ker verjamem, da te je prihodnosti zelo strah, ko si pri njej, pa jo vzpodbujaj in ji povej, da verjameš v njo! Pa še to: zdaj ni pravi čas, da razmišljaš, kako vse lahko Alini škodi tole dodajanje kisika. Ste pač v takšni situaciji, ko Alina brez kisika ne more, zato ji zdaj sigurno bolj koristi kot škodi! To, da lahko škodi, zdaj ni čisto nič pomembno, ker drugače ne gre... Saj poznaš pesmico Sreča na vrvici - jaz sem to večkrat pela Vesni in njena sreča je bila res na vrvici, na cevki, po kateri je dobivala kisik... Vse bo v redu. Ostani močna!
< Sporočilo je popravil najci -- 5.8.2007 10:24:53 >