adriana_m
|
Punce še moja beseda glede mleka. Vse imate po svoje prav - narava poskrbi za to tako, da je prav, ampak tudi od nas je odvisno kako k temu pripomormo. Prvo kar je treba vedeti je, da se proces dojenja vzpostavlja nekaj časa in ne pričakovati takoj po porodu, da boste kar superstar. Lahko traja tudi dva meseca, tipično pa tam 6 tednov. Če si črpate mleko to ni nič narobe, bolje boste spoznale svoje dojke, svoje telo, pa tudi sesalne navade otroka. V začetnem obdobju s tem ni nič narobe, skušajte pa v 6 tednih opustiti to navado, opustiti tudi nastavke, ker vsega tega res ne rabite. Narava je za vse poskrbela. Vsi ti priomočki so samo za vaš strah oz. sigurnost. Jaz sem vse to počela, pa imam mlekarne, pa se mi je zdelo kaki dan ni bilo mleka zvečer, ker je bil še lačen, pa sem ugotovila potem, da je tudi včasih malo preveč nenasiten, ker ima pač razvojni preskok ali pa bi še sladico, tako kot mi. Dostokrat se prenaje pa izbruha pa se tudi ne sekiram (ampak to pride kasneje v 5.tednu). Črpalka je tudi dobra, da si izčrpate mleko za kakšen dan, če morate na kak opravek, samo da ne preide v navado - pomojem je sveže mleko najboljše in od kakih zmrznjenih obrokov se mu počasi tudi želodček pokvari. Sploh pa ne dajati kakšnih umetnih pripravkov! Eno je, da je lahko alergičen na kravje mleko (to mora ugotviti alergolog), pa tudi mešanje povzroča zaprtost in kar je še najhuje, zmanjšuje vašo proizvodnjo mleka, ker se zmanjša povpraševanje. Čisto enostavno. Tako, da vse kar boste počele je do neke mere dobro, važno, da imate občutek, da imate stvari pod nadzorom in NIKOLI ne obupati prehitro. Kaki dan je mleka več, kaki da popije malo manj, bo pa drugi dan več. Otrok vse ve kaj rabi in bo že opozoril. Pa tudi, če bo kaki dan brcal in tulil, če ga bo premalo ne v paniko pasti, naj ga očka nosi, da ne bo mleka pri vas vohcal in bo tudi malo pozabil, da je tisti dan kaka kaplja manj. Čez vse to smo mi šli in vem kako je to in ni lahko. Ženske ki imajo manj mleka imajo več podojev, ampak vsaka lahko s trudom (pogosto pristavljenje, pristavljanje ponoči, počitek, kakovostna prehrana, dobro psihično stanje) doseže da ima otrok dovolj mleka. v to sem trdno prepričana, pa čeprav sem ena tstih, ki z mlekom nima težav, pa tudi ne obsojam nobene, če se zavestno odloči, da ne bo dojila, ali pa ji zmanjka volje. ali ste vedele, da 50% žensk po 6 tednu neha dojiti? Lahko si mislite zakaj - ni enostavno, ampak dajte vztrajati, nagrada je obilna Uf kaj sem zamoralizirala, a? Mi imamo ful malo časa, ker skušam sama več postoriti, pomoč mame in dragega se krčita. Včeraj sem celo dobila tardečo nazaj, ne morem verjeti. Torej bi teoretično lahko imeli takoj še enega! Svašta! Počutje ok, samo neki me hoče viroza pokopat. Se borim. Glava me danes tako boli, da je cela veselica. Fotra smo poslali v karanteno k staršem, amapak izgleda ni nič pomagalao, ker danes ko se on seli nazaj in se je pozdravil sem pa jaz omagala. Izgleda je tudi tukaj mati narava poskrbela, zbolla sva v turnusu, da lahko eden malega okrog nosi . Kaj je še drugega novega: pa dogaja vsak dan, smejat se je včeraj začel in sem bila čisto paf. Tokrat se je smejal dve minuti skup in meni se je kar srce paralo. Krči - da imamo, počasi galenske kapljice ne pomagajo več. Pri prehrani se držim pravila, jem vse po malem. Ne bi mogla biti na enolični prhrani, ker mi že tako železa drastično primanjkuje in sem potem čisto švoh. Imam še 7+, gre kar dol pol kile na teden zaenkrat kar me veseli. Upam, da se ne ustavi... Tamauček ima pa vsak dan več energije, podnevi bi skos gledal, se igral, približno na 15 min je treba menjati aktivnosti, ker se hitro naveliča. Ljubi rutino, spat gremo okrog 9-10h, spimo od 4-6 ur - kakor kdaj - hura. upam, da se ne pokvari, ker se hvali Pa še tole: zunaj je zelo zelo rad, kadar proti joku čisto nič več ne pomaga potem pomaga sprehod. Previjanje je tudi steklo, sedaj uživa, prej je bil vedno vik in krik. edino kopanje zadnje dvakrat ni bil ravno filmska uspešnica. nekaj mu ni pasalo. Se mi zdi, da mu ne paše 37 stopinj ima raje kako stopinjo manj, samo ko imamo tak trotl ziher termometer, da še stopinje niso narisane samo neki smajliji, pa še poceni ni bil...Pa pred dvemi dnevi sva se sama kopala, mami je bila prav ponosna . Laski mu odpadajo, da bodo lepši novi zrasli. Pa neke pikice je dobil, baje od hormonov, in suho kožo, je šel ati po riboderm danes, pa lipov čaj naj bi pomagal (spiranje). Ajde bodite v cvetju, se še beremo! A.
< Sporočilo je popravil adriana_m -- 16.3.2007 15:12:41 >
|