|
RE: Julij je out, gremo avgustovke! 2.8.2006 15:21:40
|
|
|
|
Nea
|
Hojla! Najprej iskrene čestitke Taisha77 in veliko sreče andrejaz! Upam da bo vse šlo kot po maslu in da boš že jutri držala v naročju. Mene pa danes celo jutro zbada v trebuhu in se komaj premikam. Trebuh bi otrdeva, se premika... cela sem zlomljena. Zdaj pa končno sedim, pogledam maile, in grem v horizontalo počivat. Samoyedka, dve leti nazaj sem v enem postu pisala svojo porodno izkušnjo, ampak se mi jo zdaj ne da iskat tako, da bom probala na kratko opisati kaj je tukaj drugače kot v Slo. Tako kot v Sloveniji tudi tukaj lahko brez težav izbereš bolnico v kateri boš rodila. Vsaka izmed njih enkrat na mesec ima dan odprtih vrat, kje dobiš vse informacije o metodah in opremi, ki jo imajo na voljo. Bolnica v kateri sem jaz rodila dve leti nazaj je imela dve porodni sobi, omogočala pa je tudi porod v vodi (o tem malo kasneje). Osebje, sestre in zdravniki, so bili zelo prijazni in vedno na voljo. Vsaka mama se lahko odloči ali bo dojenčka imela ves čas ob sebi, al pa ga bo čez noč dala v sobo za dojenčke. V tej sobi so posebne dežurne sestre, ki skrbijo samo za dojenčke. Tam jih tudi kopajo. Če pa se dojenček zbudi in je lačen, te sestra pokliče/zbudi in greš k svojemu dojenčku. Al pa ti ga prinese v posteljo, ga podojiš in ga neseš nazaj. Meni se je to takrat zdelo zelo humano, ker sem po porodu bila zelo utrujena, in sem ponoči vedno imela vsaj tri ure za spanje. Če pa bi Emo imela ves čas ob sebi, sem ziher da ne bi mogla zaspati. Zadnjič mi je kolegica, ki je imela ZELO naporen porod v LJ porodničnici povedala, da je ves čas mogla skrbeti za svojo 4,5kg punčko, bila pa je tolko švoh da je komaj ležala. In ji ob tem nobena sestra sploh ni pomagala. Ravno zato se mi ta soba za dojenčke zdi zelo OK... še posebej za mamice, ki so dobile prvega otroka. A ja... tukaj v bolnici razen vložkov, oblačil za dojenčka, plenic in hrane za mamo, ne dobiš absolutno nič. Vse drugo kar rabiš moraš prinesti s sabo: pižamo, oblačila v katerih boš rojevala, copate, brisače.... vse. Moj mož je takrat bil celo noč z mano. Ker sem se zelo počasi odpirala, in je sam porod trajal zelo dolgo, so možu ponudili posteljo, da malo zaspi in se spočije, ker ga bom rabila za finish. Ne vem če je to možno v Sloveniji. Jaz sem si takrat zelo želela probati porod v vodi, in so mi ga omogočili, čeprav sem na koncu končala na pručki. Na začetku mi je topla voda v kadi ful pasala, in sem se uspela za kakšnih 15min spočiti. Ampak, ko so se popadki pospešili se v kadi sploh nisem mogla premikati, razen sedeti, al pa držati za debelo vrv, od katere so me pozneje strašno bolele roke. Tako, da sem prosila sestro če me lahko spravi ven iz vode, ker si popadke lahko blažim samo s kroženjem bokov al pa sedenjem na veliki žogi. Amapk, vse to je odvisno od posameznice. Enim voda paše, drugim pa ne. A ja... za to kad mi ni bilo treba nič dodatno plačat. Rodila sem na pručki, in tudi tokrat imam namen. Sploh si ne predstavljam kako bi to izgledalo, če bi ležala na postelji. Sedenje na pručki je popolnoma naraven položaj za potiskanje, in ga zelo priporočam. Patronažno sestro si lahko vnaprej izbereš. Ker sva midva z možem dve leti nazaj bila zelo slaba z nemščino, sva izbrala eno američanko. Patronažna pa lahko prihaja 6 mesecev po porodu. Seveda ne vsak dan, ampak če imaš kakršnokoli vprašanje, al pa težave z dojenčkom, dojenjem, hrbtenico… jo kadarkoli lahko pokličeš in ti bo priskočila na pomoč. Materinske šole so organizirane na ljudskih univerzah in v bolnicah, ampak sva midva z možem šla k patronažni domov: 4 po 2h. To se nama je zdelo super, ker sva jo lahko vprašala karkoli sva hotela. Uf, zdaj sem se razpisala. Če vas še kaj zanima, me vprašajte, pa bom odgovrila naslednjič. Zdaj pa grem počivat. Uživajte! Nea
|
|
|