Žabinčica
|
IZVIRNO SPOROČILO: Marčevka2010 Jaz sem bila septembra stara 37. Ne vem pa ali gledajo čas zanositve ali čas predvidenega poroda. Ker rok bom imela okoli 19.6. Torej 2,5 meseca pred 38. letom. Mi je kar takoj rekel za amniocentezo mi pripada, na NS kao, da nima smisla hodit. Itak, skupaj s krvnim testom je čez 120 €, raje za novega člana kupim kaj za ta denar. Pa še slab rezultat bi bil in bi se samo obremenjevala (verjetno, zaradi starosti, čeprav drugo bi lahko bilo OK). Ker starost matere ful poslabša rezultat. Pa je lahko drugo povsem vredu. Bolj je problem, da se dela amnio. po 16. tednu, čakaš ene 14 dni ali več, pa tista igla v trebuh mi je tudi no-go (nisem navdušena nad iglami, upam, da vsaj kaj omrtvičijo prej), plus možnost za splav (ampak je majhna, čeprav nikoli ne veš, če ne vzame vredu). Tako, da ja, so pa konkretni rezultati, ne le verjetnost v številkah. Ni nujno da bi imela slab rezultat Ns. Sicer te ne odgovarjam od amnio, še daleč od tega; samo pač kot info - pri NS itak štartajo izračun od verjetnosti, ki jo prinese starost (to velja za vse)-potem pa se ta rezultat/ta verjetnost izboljša/poslabša glede na ostale meritve. Moj rezultat je bil npr.čisto normalen, torej so mi ostale meritve verjetnost po starosti konkretno izboljšale in dvignile. Je pa res to "samo" presejalni test in ti ne da "čistega" rezultata. Amnio pa je zanesljiva za vse kromosomske (torej DS in ostale) napake (ne pa tudi genske). Obstaja tudi biopsija horionskih celic, preiskava, ki se dela pri teh letih; dela se prej kot amnio, ampak je tudi bolj tvegana. Obstaja tudi še ena možnost-opcija Nifty test, ki je sicer res zelozelo draga, ampak je tudi rezultat zanesljiv (torej ne gre za statistiko oz. presejalni test); gledajo pa kri. Rezultat zanesljiv kot amnio. Pa ni invaziven postopek in ni možnosti splava. No, toliko od info, ki jih imam jaz; mogoče kateri pride kaj prav...
< Sporočilo je popravil Žabinčica -- 10.11.2015 12:21:36 >
|