|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
13.12.2014 21:48:28   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Nismo gotovi.......samo vzgajamo pač tako, da Rom in mercedes ter Luis Voiton niso edino merilo uspeha.......je.bi.ga......meni se pač ne zdi napačno otroka otroka vzgajati tako, da je treba delati....sedaj, ko je še manjša, ta vzgoja poteka v tej smeri, da se uči, da je za šolo treba delati, da se je treba tudi doma učiti, če želiš kaj znati.....


Pa tudi sosedje ne, in vsi ostali tudi ne. So delna ogledala, niso pa merilo, na osnovi katerega razmišljamo in delujemo.


_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 76
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
13.12.2014 21:49:16   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: patrino


IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: patrino

V resnici pa nobena ne pove bistva.


Povej ga že, v enem stavku, brez pleteničenja.

Stanislava- jaz sem ti že na vse možne načine povedala , pa ti žal še vedno ne kapirašuser posted image Sori, resnično mi je žal, vendar ti ne znam drugače razložiti. Mogoče me bodo razumeli tisti, ki so to že doživeli. In kot sem že prej rekla, tisti odgovori bodo tako najbistvenejši in to bo to, kar me zanima.


Vem, da ne znaš. Mogoče se potrudiš, in poveš bistvo v enem stavku?

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 77
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
13.12.2014 21:56:44   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

Ma ja, ne vem zakaj bi bilo edino merilo ki kaj šteje ali je kaj vredno v mejah "kaj si lahko privoščiš". res ne štekam tega pogleda na življenje. user posted image


Ni edino, je eno od mnogih, in je problematično, ko začne prevladovati in vplivati na moralne norme.
Družbeno je problematično, ker Slovenci še nismo šli skozi fazo lastnine, in imamo večjo potrebo po posedovanju in primerjanju svoje lastnine.
Osebno je problematično iz prvega razloga, na osebni ravni pa zavira posameznikov razvoj, če se ves čas ukvarja z relativno revščino (večina revščine je relativne, ne absolutne).

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
p.s.1 Glede primera od patrino bi me pa bolj skrbelo, če bi bila na učiteljičinem mestu, ali mi je model prikrito grozil, da če ne "spustim" poba naprej - kaj potem? "Nesreča" mogoče?


Tudi mene, najbrž.
Mi smo sicer živeli blizu ciganov, ampak z njimi nismo imeli težav.

p.s.2 Fimo ogrlica pa - a ti povem dobro novico za učiteljico? Fimo ogrlica košta toliko kot ogrlica iz pravih gojenih biserov dandanes. Res, se ne hecam. Doma imam zapestnico iz pravih biserov, mislim, da je bila 20 evrov.


In dobra novica zame user posted image .
Hecam te...meni je fimo všeč in se z njim dobro počutim in najbrž sem tako tudi videti.

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 78
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
13.12.2014 22:58:59   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: patrino
Lili, Mateyka in Stanislava- vse tri ves čas govorite tisto, kar teoretično vsi od nekdaj vemo. Vsi, ki smo bili vzgojeni po nekih tradicionalnih normah. Vse na veliko pametujete zadeve, ob katerih ima človek občutek kot bi bral nek neuporaben priročnik. V resnici pa nobena ne pove bistva. Bedasto se mi zdi vedno znova poudarjati, da imam jaz iste vrednote, ki si jih ve vztrajno pripisujete.


Ok, jaz govorim samo zase - jaz ne živim po nekih "tradicionalnih normah". Torej, ni samo na podlagi tega kar so me starši naučili in da bi bilo to vse kar tvori mojo osebno moralo in etiko. Verjetno je dosti ljudi, katerim je to dovolj in ki jih duhovna rast ne zanima in je to res vse kar imajo - provzgojeno moralo in etiko, kot dogmo, brez podlage "zakaj" - ampak ne jaz. Spet torej - jaz tukaj ne govorim o tem kako sem bila vzgajana, ampak o mojih osebnih prepričanjih na podlagi izkušenj - izhajam na podlagi svojih izkušenj in znanja, ki sem si ga nabrala skozi življenje in na podlagi tega vzgajam svojega otroka.

Glede "kivice" in "spodkopavanja vzgojnih norm" - kakor sem že zgoraj rekla; to se lahko zgodi samo v primeru, Ko ne veš "zakaj" delaš nekaj. ko ne razumeš sistema morale in etike. Ko ti npr. nikoli ni noben povedal zakaj vse je to dobro, ko si bil mali, nikoli sam razmišljal zakaj je to dobro, kje vidim pozitivne efekte, nikoli analiziral, se nikoli vprašal. Mi našemu otroku to razlagamo, mu kažemo, ga treniramo. Lahko samo upam, da bo kaj videl in da bo nekoč, ko odraste prepričan v pozitivno delovanje, da bo čutil osebno zadovoljstvo ob svojih dobrih delih, dobrem ravnanju.

Matejka kot sem že rekla, je življenje in z njim standard tam na vašem koncu precej drugačno kot na našem. Zato verjamem, da tudi težko svetuješ oz komentiraš v tem smislu. Vem, da boš rekla, da so v bistvu neke moralne norme iste kot pri nas. Samo je bistvena razlika te moralne norme furat v enem okolju kot v drugem.


Nah, saj nisem deset______letja odsotna, veš. user posted image Sem živela še dve leti nazaj nekaj časa v Sloveniji, tko da.. In tudi - kot sem zgoraj razložila, IMHO je vse v razumevanju zakaj kaj delaš. In da poenostavim; če ne veš zakaj si dober, potem te res lahko en bogat lopovski cigan zdrma.



IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_
Da povzamem svoj odgovor, mogoče ti bo jasno - poskusili bi najti rešitev, in če je ne bi, bi dihali naprej. Življenje ni v vsakem trenutku pravično, je pa na dolgi rok vedno v ravnovesju. Nam se svet ne podre, če kaj zamudimo, ali če smo kdaj za kaj prikrajšani - saj se vedno vrne, dvojno, če le delamo, kar je prav.


Ja, denar. Mi VSI (tudi otroci) vedno vemo kaka je cirka finančna situacija in tud ko trda prede, nismo "trpeča družina", smo čisto veseli in ok, samo da nismo lačni (aka ne delamo drame). Tako učimo tudi otroka. da naj ne misli, da je ne vem kaj groznega, če nimamo denarja atm. Ja, tud jaz sem šla s 15 delat med počitnicami in delala vsako poletje, da sem si zaslužila za stvari. In smo jedli doma stročji fižol s kuhanim krompirjem, ter praženo čebulo povrh, ko ni blo za meso vsak dan. Zdajle lahko mirne duše povem, da me to ni nič "ranilo", ni mi "srce krvavelo", in ko so šli eni smučat, jaz pa nisem, ker nismo mel za opremo, mi ni bilo neizmerno hudo še leta in leta (res, kaka drama, lol; rollseyes). Sem pa šla kasneje malo po mediteranu, ko sem naslužila sama keš. Mislim, da je to bilo celo bolje.
Mislim patrino, a bi nehala dramatizirat? Evo, Stanislava je lepo ubesedila - večina revščine je relativne, ne absolutne.

< Sporočilo je popravil mateyka -- 13.12.2014 23:03:36 >

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 79
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
13.12.2014 23:04:57   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: patrino



Otrok je uspešen in prizadeven v šoli in v sklopu nekega projekta šola organizira izlet za vse , ki so sodelovali v projektu. Pogoj je sodelovanje in plačilo dela prevoza za ta izlet. Ker starši nimajo denarja za prevoz se ga ta otrok kljub sodelovanju in pridnosti ne more udeležiti. In ni edini. Tako na avtobusu ostanejo prazna mesta ki jih ponudijo ostalim učencem. Ker so njihovi starši sposobni plačati prevoz, gredo lahko zraven, kljub temu, da niso v projektu s prstom mignili.
To ni moj primer. Je pa primer, ki se je zgodil na naši šoli.


Žalostno je v prvi vrsti to, da se šola (kot izobraževalno vzgojna ustanova) spravlja tako organizirati zadeve.....če želi šola nagraditi učence zaradi nekega projekta naj jih nagradi tako, da najame kombi in v celoti plača ekskurzijo prizadevnim učencem.....ne pa da najame cel avtobus in naredi namesto ekskurzije izlet za neprizadevne učence, katerih starši so sposobni plačati izlet.......drugače pa obstajajo šolski skladi za take "primere"......

Kaj bi v tem primeru storila ti? Kako bi otroku razložila, da na prigaran in zaslužen izlet ne more preprosto zato, ker ga ne zmoreš plačati? In kako bi razložila kot kaj vzgojnega to, da so se izleta udeležili otroci, ki se zanj niso niti najmanj potrudili?


Nekako tako, kot so moji starši meni, ko sem vprašala, zakaj za odličen uspeh nič ne dobim, sošolec je pa za pravdober uspeh dobil kolo....."Učiš se zase, ne za darilo"......












(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 80
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
13.12.2014 23:27:52   
patrino
Mislim patrino, a bi nehala dramatizirat? Evo, Stanislava je lepo ubesedila - večina revščine je relativne, ne absolutne.


Patrino ne dramatizira. Patrino se pač trudi izvedeti, če ti je moralna vzgoja jasna tudi v praksi ali le v teoriji. Revščina ni relativna. To ti lahko vsak pove, ki živi v pomanjkanju osnovnih dobrin.
In ker praviš, da imajo vprašanja v zvezi z moralno vzgojo le tisti, ki se nikoli ne sprašuejo zakaj, kako itd. in da je vsaka stvar za nekaj dobra ( kakšen beden pregovor mimogrede povedano), me resnično zanima, kaj je za tega otroka, ki je upošteval moralne vrednote, se trudil in garal ter nazadnje izvisel na nagradnem izletu- dobrega. Katera dobra stvar se lahko poišče v tem dogodku.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 81
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
13.12.2014 23:52:21   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: patrino
Patrino ne dramatizira. Patrino se pač trudi izvedeti, če ti je moralna vzgoja jasna tudi v praksi ali le v teoriji. Revščina ni relativna.


Zate je. V kolikor daješ primer s šolskim avtobusom inizletom, ja - pojma nimaš kaj primerjaš in o čem govoriš. Def. ta izlet ni osnovna dobrina, ki jo tako zagreto poudarjaš v zadnjem postu.

In ker praviš.. da je vsaka stvar za nekaj dobra..


No no, ne zaletavaj se - tega nikjer nisem napisala. Spet dramatiziraš. user posted image

Glede morale in etike - v enem stavku na RR ne boš našla bistva razumevanja svojega zakaja glede dobrega in zla, niti kaj se tebi bolj "splača". To morap vprašat sebe. Če ti misliš, da se s tem lahko baranta, potem barantaj. Sem ti že v prvem odgovoru napisala - samo človek, ki bo sposoben mirno spati lahko počne neetične in nemoralne stvari brez problema. On se ne sprašuje, on udejanja. Če lahko ponoči spiš s tem - potem se ne sprašuj več, go for it.

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 82
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 1:18:32   
nejcko
V zanimivo smer se je razvila tale debata.

Sama zase bi lahko rekla, da sem idealist, zato povsem razumem vprašanja in dvome, ki razjedajo Patrino. Blizu so mi, ker si tudi sama večkrat zastavljam podobna vprašanja in tudi sama dvomim v pravilnost svoje vzgoje. Vendar v tem ne vidim nič slabega. Temu rečem kritična presoja. Brez nenehnega spraševanja o tem, kaj je prav in kaj narobe, in dvoma v vse, ni napredka, ni razvoja. Ves razvoj človeštva temelji na tem. Na nenehnem spraševanju, na večnem dvomu. Če človek v (pra)zgodovini ne bi dvomil o trdnosti svojega bivališča, zgrajenega iz lesa in blata, in se pri tem spraševal, ali obstaja trdnejši in zanesljivejši material za gradnjo bivališč, bi še danes živeli v kočah in blatnjačah.
Zato je prav, Patrino, da dvomiš in se sprašuješ.

A blizu mi je pogled tudi ostalih udeleženk tega pogovora. Človek je to, kar je. Je takšen, kakršen je, je produkt genetike, časa, okolja in vzgoje. In kot tak produkt skladno s svojo osebnostjo vzgaja svoje otroke. Drugače ne zna, ne more. Vendar je, kot sem že prej omenila, vsak človek produkt številnih faktorjev, vzgoja je samo eden od njih, zato ni nobenega zagotovila, da bodo naši otroci kot odrasli delovali popolnoma skladno z našo vzgojo, našimi željami in našimi pričakovanji.

Da se vrnem k osrednjemu problemu te debate; kamorkoli se danes človek ozre, povsod lahko vidi neizmerno količino zla, krivic, lopovščine in na prvi pogled se resnično zdi, da je zlo premagalo dobro. In povsem upravičeno se človek vpraša, če pravilno vzgaja svoje otroke, ali jim s svojo vzgojo tlakuje dobro prihodnost. Toliko pogosteje se to sprašuješ, kolikor starejši so otroci in se tudi oni začno spraševati oz. začno spraševati tebe. Ti pa jim naenkrat ne znaš več odgovoriti. Ker dvomiš ti in dvomi tvoj otrok. Ker se sprašuješ ti in se sprašuje tvoj otrok.

Toda odgovor je preprost.
Ko ti ali otrok zavidata ciganu, ki se vozi v bmw-ju, medtem kot ti furaš starega opla, oba dobro vesta, predvsem pa ti, da raje v miru živiš v lastnem stanovanju s centralnim ogrevanjem in kopalnico s toplo vodo kot pa v neki baraki (ali hiši), kjer se bi moral nenehno bongati z lastniki zemljišča, s komunalo, s policijo ipd. Dobro veš, da veliko raje hodiš na šiht, kot pa bi se cel dan vozil po mestih in iskal kosovne odpade, prebiral železo in ga vozil na deponijo, čakal v mrzli noči, da gredo ljudje spat, da jim bi s strehe zmaknil bakrene žlebove. Raje greš mirno v trgovino in si kupiš obleko ali pa jo hvaležno sprejmeš od prijatelja kot pa da bi lastnega otroka spustil v zabojnik od Humane. Da z veseljem gledaš svojega čistega in lepo oblečenega otroka in njegov napredek v šoli, kot pa bi gledal nepismenega otroka, vsega umazanega in smrdljivega, kako pleza po smetišču.

Ko ti ali otrok zavidata tajkunu ali mafijozotu, ki prebiva v lepi vili, se vozi v jahti in najnovejši mečki, dobro veš, da raje v miru živiš v svojem malem stanovanju in greš v službeno prikolico za en teden na dopust, da greš v miru v nedeljo na kosilo k staršem in na obisk k prijateljem, kot pa se skrivati pred policijo, vlačiti se po sodiščih ali se tako kot Časar skrivati nekje v tujini z zavestjo, da so vsi tebi dragi nekje daleč in nedosegljivi in da ne boš imel več miru na tem svetu, dokler boš živ.

Še in še podobnih primerov bi lahko naštevala. Vsak človek ima svoje prioritete, ki so lahko posledica vzgoje, značaja, družbe ali vsega naštetega. In tvoje prioritete so TI. In če so tvoje prioritete dobro, poštenje, miren spanec in mirna vest, si torej to TI in preko tega ne moreš, ne znaš. In skladno s tem vzgajaš svoje otroke. Brez višje filozofije. Ker to enostavno si ti. Pri tem je vsekakor prav, da se nenehno sprašuješ in dvomiš, kajti s tem osebnostno napreduješ, kakor je tudi prav, da te je strah, a hkrati upaš, da se bodo stvari vendarle razvile v pričakovani smeri.
Dvom in vprašanja so nujna za razvoj, za napredek, za izboljšave.
Strah in upanje (to je vedel že Prešeren) pa sta naša prihodnost.

In tako na koncu lahko samo še zaključim, da so dvomi, vprašanja, strahovi in upanje nujna pot do najsvtlejšega cilja in najvišjega ideala človeštva že od pamtiveka - do najvišjega DOBREGA. In kot pravi modrost: ni važen cilj, važna je pot (če parafraziram - ni važno, da dosežeš dobro, važno je, da delaš dobro).


< Sporočilo je popravil nejcko -- 14.12.2014 1:22:26 >

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 83
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 10:07:30   
patrino
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

V zanimivo smer se je razvila tale debata.

Sama zase bi lahko rekla, da sem idealist, zato povsem razumem vprašanja in dvome, ki razjedajo Patrino. Blizu so mi, ker si tudi sama večkrat zastavljam podobna vprašanja in tudi sama dvomim v pravilnost svoje vzgoje. Vendar v tem ne vidim nič slabega. Temu rečem kritična presoja. Brez nenehnega spraševanja o tem, kaj je prav in kaj narobe, in dvoma v vse, ni napredka, ni razvoja. Ves razvoj človeštva temelji na tem. Na nenehnem spraševanju, na večnem dvomu. Če človek v (pra)zgodovini ne bi dvomil o trdnosti svojega bivališča, zgrajenega iz lesa in blata, in se pri tem spraševal, ali obstaja trdnejši in zanesljivejši material za gradnjo bivališč, bi še danes živeli v kočah in blatnjačah.
Zato je prav, Patrino, da dvomiš in se sprašuješ.

A blizu mi je pogled tudi ostalih udeleženk tega pogovora. Človek je to, kar je. Je takšen, kakršen je, je produkt genetike, časa, okolja in vzgoje. In kot tak produkt skladno s svojo osebnostjo vzgaja svoje otroke. Drugače ne zna, ne more. Vendar je, kot sem že prej omenila, vsak človek produkt številnih faktorjev, vzgoja je samo eden od njih, zato ni nobenega zagotovila, da bodo naši otroci kot odrasli delovali popolnoma skladno z našo vzgojo, našimi željami in našimi pričakovanji.

Da se vrnem k osrednjemu problemu te debate; kamorkoli se danes človek ozre, povsod lahko vidi neizmerno količino zla, krivic, lopovščine in na prvi pogled se resnično zdi, da je zlo premagalo dobro. In povsem upravičeno se človek vpraša, če pravilno vzgaja svoje otroke, ali jim s svojo vzgojo tlakuje dobro prihodnost. Toliko pogosteje se to sprašuješ, kolikor starejši so otroci in se tudi oni začno spraševati oz. začno spraševati tebe. Ti pa jim naenkrat ne znaš več odgovoriti. Ker dvomiš ti in dvomi tvoj otrok. Ker se sprašuješ ti in se sprašuje tvoj otrok.

Toda odgovor je preprost.
Ko ti ali otrok zavidata ciganu, ki se vozi v bmw-ju, medtem kot ti furaš starega opla, oba dobro vesta, predvsem pa ti, da raje v miru živiš v lastnem stanovanju s centralnim ogrevanjem in kopalnico s toplo vodo kot pa v neki baraki (ali hiši), kjer se bi moral nenehno bongati z lastniki zemljišča, s komunalo, s policijo ipd. Dobro veš, da veliko raje hodiš na šiht, kot pa bi se cel dan vozil po mestih in iskal kosovne odpade, prebiral železo in ga vozil na deponijo, čakal v mrzli noči, da gredo ljudje spat, da jim bi s strehe zmaknil bakrene žlebove. Raje greš mirno v trgovino in si kupiš obleko ali pa jo hvaležno sprejmeš od prijatelja kot pa da bi lastnega otroka spustil v zabojnik od Humane. Da z veseljem gledaš svojega čistega in lepo oblečenega otroka in njegov napredek v šoli, kot pa bi gledal nepismenega otroka, vsega umazanega in smrdljivega, kako pleza po smetišču.

Ko ti ali otrok zavidata tajkunu ali mafijozotu, ki prebiva v lepi vili, se vozi v jahti in najnovejši mečki, dobro veš, da raje v miru živiš v svojem malem stanovanju in greš v službeno prikolico za en teden na dopust, da greš v miru v nedeljo na kosilo k staršem in na obisk k prijateljem, kot pa se skrivati pred policijo, vlačiti se po sodiščih ali se tako kot Časar skrivati nekje v tujini z zavestjo, da so vsi tebi dragi nekje daleč in nedosegljivi in da ne boš imel več miru na tem svetu, dokler boš živ.

Še in še podobnih primerov bi lahko naštevala. Vsak človek ima svoje prioritete, ki so lahko posledica vzgoje, značaja, družbe ali vsega naštetega. In tvoje prioritete so TI. In če so tvoje prioritete dobro, poštenje, miren spanec in mirna vest, si torej to TI in preko tega ne moreš, ne znaš. In skladno s tem vzgajaš svoje otroke. Brez višje filozofije. Ker to enostavno si ti. Pri tem je vsekakor prav, da se nenehno sprašuješ in dvomiš, kajti s tem osebnostno napreduješ, kakor je tudi prav, da te je strah, a hkrati upaš, da se bodo stvari vendarle razvile v pričakovani smeri.
Dvom in vprašanja so nujna za razvoj, za napredek, za izboljšave.
Strah in upanje (to je vedel že Prešeren) pa sta naša prihodnost.


In tako na koncu lahko samo še zaključim, da so dvomi, vprašanja, strahovi in upanje nujna pot do najsvtlejšega cilja in najvišjega ideala človeštva že od pamtiveka - do najvišjega DOBREGA. In kot pravi modrost: ni važen cilj, važna je pot (če parafraziram - ni važno, da dosežeš dobro, važno je, da delaš dobro).


Hvala Nejcko user posted image

< Sporočilo je popravil patrino -- 14.12.2014 10:10:15 >


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 84
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 10:22:05   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*
U, lej Petea, tvoje učne ure so se obnesle. Lili je prilepila slikico, še Patrino se nauči citirat in lahko podeliš spričevala user posted image .


Lepo je priti po nekaj dneh na RR in videti premike na bolje; očitno moram še večkrat 'mrknit' user posted image


user posted image , Liliana in ostale user posted image

Patrino pa še moramo naučiti, da je včasih v citatu bolje, da namesto odebelitve raje samo pobriše nepomembne stvari ... user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 85
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 10:27:45   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Vsak človek ima svoje prioritete, ki so lahko posledica vzgoje, značaja, družbe ali vsega naštetega. In tvoje prioritete so TI. In če so tvoje prioritete dobro, poštenje, miren spanec in mirna vest, si torej to TI in preko tega ne moreš, ne znaš. In skladno s tem vzgajaš svoje otroke.


Ali ne želiš in nočeš, ker ni v okviru tvojih pravnih norm.

Meni je primerjava s cigani smešna user posted image .  Ko so se oni vozili v takih in drugačnih avtih, sem jaz štopala (ker so bila to leta za štop, ne ker ne bi imela za bus) in do danes nisem podvomila, če bi bilo pa bolje živeti tako kot oni. Ne dvomim niti danes, niti najmanj.

Kot že rečeno, ljudje smo različni in vsak se uči po svoje. Meni se to pač ni treba, se pa kaj drugega.

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 86
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 10:34:09   
patrino

IZVIRNO SPOROČILO: petea

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*
U, lej Petea, tvoje učne ure so se obnesle. Lili je prilepila slikico, še Patrino se nauči citirat in lahko podeliš spričevala user posted image .


Lepo je priti po nekaj dneh na RR in videti premike na bolje; očitno moram še večkrat 'mrknit' user posted image


user posted image , Liliana in ostale user posted image

Patrino pa še moramo naučiti, da je včasih v citatu bolje, da namesto odebelitve raje samo pobriše nepomembne stvari ... user posted image

Patrino to zna in se ne rabi učiti. Poboldam rada stvari, ki so mi še posebej pomembne, ostalo pa rada pustim, da zadeva ni tako izvenkontekstna. Pač tako mi je bolje.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 87
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 10:34:12   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

V zanimivo smer se je razvila tale debata.

Sama zase bi lahko rekla, da sem idealist, zato povsem razumem vprašanja in dvome, ki razjedajo Patrino. Blizu so mi, ker si tudi sama večkrat zastavljam podobna vprašanja in tudi sama dvomim v pravilnost svoje vzgoje. Vendar v tem ne vidim nič slabega. Temu rečem kritična presoja. Brez nenehnega spraševanja o tem, kaj je prav in kaj narobe, in dvoma v vse, ni napredka, ni razvoja. Ves razvoj človeštva temelji na tem. Na nenehnem spraševanju, na večnem dvomu. Če človek v (pra)zgodovini ne bi dvomil o trdnosti svojega bivališča, zgrajenega iz lesa in blata, in se pri tem spraševal, ali obstaja trdnejši in zanesljivejši material za gradnjo bivališč, bi še danes živeli v kočah in blatnjačah.
Zato je prav, Patrino, da dvomiš in se sprašuješ.




Rezulat vzgoje se pokaže šele čez nekaj let......in zato nikoli ne more biti nihče siguren ali vzgaja prav......vsak dvomi.....vendar, da bi mi pa zdaj cigansko mešetarjenje ali politikova izpustitev iz zapora (sama dobro veš, da je bil zaprt brez trdnih, neposrednih, dokazov, tako na aufbiks, in sva o tem že debatirali, da se kaj hitro zgodi, da bo oproščen) porajala dvom, ali jaz vzagajam svoje hčer prav, ker je ne učim krasti in izigravati zakonodaje.....zaradi tega jaz recimo ne dvomim.......

Da se vrnem k osrednjemu problemu te debate; kamorkoli se danes človek ozre, povsod lahko vidi neizmerno količino zla, krivic, lopovščine in na prvi pogled se resnično zdi, da je zlo premagalo dobro. In povsem upravičeno se človek vpraša, če pravilno vzgaja svoje otroke, ali jim s svojo vzgojo tlakuje dobro prihodnost. Toliko pogosteje se to sprašuješ, kolikor starejši so otroci in se tudi oni začno spraševati oz. začno spraševati tebe. Ti pa jim naenkrat ne znaš več odgovoriti. Ker dvomiš ti in dvomi tvoj otrok. Ker se sprašuješ ti in se sprašuje tvoj otrok.


To ni samo danes.....vse to je obstajalo že od nekoč........kdaj je bilo nazadnje vse pravično porazdeljeno na zemlji......? Kdaj ni bilo zla, krivic in lopovščin.....? Pa so se vseeno bili na svetu tudi dobri ljudje, ki so svoje otroke dobro vzgajali.......

Svet okrog sebe je potrebno sprejeti takšen kot je......in ne takšnega kot bi naj v svojem idealiziranem pogledu naj bil......pretiran idealizem škodi......vedno bodo na svetu dobri in slabi ljudje.....ti kot starš pa imaš možnost odločitve, kako boš ta svet predstavil svojemu otroku.....ali mu boš predstavil zgolj mercedes in izigravanje sistema kot vrednoto ali pa mu boš kod vrednoto predstavil delo in znanje....v veliki meri odvisno seveda, kaj je tebi kot staršu bližje......

Še in še podobnih primerov bi lahko naštevala. Vsak človek ima svoje prioritete, ki so lahko posledica vzgoje, značaja, družbe ali vsega naštetega. In tvoje prioritete so TI. In če so tvoje prioritete dobro, poštenje, miren spanec in mirna vest, si torej to TI in preko tega ne moreš, ne znaš. In skladno s tem vzgajaš svoje otroke. Brez višje filozofije. Ker to enostavno si ti. Pri tem je vsekakor prav, da se nenehno sprašuješ in dvomiš, kajti s tem osebnostno napreduješ, kakor je tudi prav, da te je strah, a hkrati upaš, da se bodo stvari vendarle razvile v pričakovani smeri.
Dvom in vprašanja so nujna za razvoj, za napredek, za izboljšave.
Strah in upanje (to je vedel že Prešeren) pa sta naša prihodnost.


Točno tako....vendar tvojega dvoma ne sme poroditi vprašanje "A je dobro, da svojega otroka ne učim krasti, ker drugi kradejo?".......

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 88
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 10:34:33   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: patrino
Kako vzgajate svojo deco? Kako jim privzgajate neke vrednote ob katerih smo bolj kot ne zrasli mi, sedaj pa se včasih zdijo, kot bi jih vzeli iz pravljice?


Patrino, razumem tvoje dileme.

Tako ali drugače, tudi pri najboljši vzgoji, še bolj pa pri ostalih primerih, se verjetno vsi vsaj občasno povprašamo, ali smo s svojimi odločitvami na pravi poti.

Morda je vzgoja lahko eden od zelo močnih primerov, kjer lahko dobri nameni vseeno vodijo v pekel. Je namreč treba kljub dobri življenjski popotnici določene odločitve včasih pretehtati tudi drugače, kot so nas jih učili starši. Pa ne mislim s tem, da bi bilo treba iti na pot kriminala ipd., včasih je pač treba sprejeti kakšne za okolico čisto nerazumne, za človeka pa vseeno zelo pomembne odločitve, da sledi svoji viziji.


Kako vzgajam svoje otroke? Tako, kot mislim, da je zanje najbolje, tako da spoznajo različne stvari in situacije, tako da postajajo samozadostni in čim bolj samostojni, tako da razumejo delovanje sveta na različnih področjih, tako da jim pustim delati napake, ker vem, da se bodo iz njih zagotovo kaj naučili, hkrati pa da vedo, da jih družina vedno podpira in pomaga.
Seveda pa se mi na določenih čisto praktičnih področjih včasih (tudi precej) zalomi in delam napake. Včasih moram tudi jaz pretehtati določena stališča pri sebi in si preurediti prioritete. Svojo vzgojo pa bom lahko ocenjevala šele čez mnoga leta, ko bo vidno, ali sem jim dala dobro popotnico za lažje spoprijemanje z različnimi situacijami.

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 89
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 10:43:32   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: petea


Kako vzgajam svoje otroke? Tako, kot mislim, da je zanje najbolje, tako da spoznajo različne stvari in situacije, tako da postajajo samozadostni in čim bolj samostojni, tako da razumejo delovanje sveta na različnih področjih, tako da jim pustim delati napake, ker vem, da se bodo iz njih zagotovo kaj naučili, hkrati pa da vedo, da jih družina vedno podpira in pomaga.
Seveda pa se mi na določenih čisto praktičnih področjih včasih (tudi precej) zalomi in delam napake. Včasih moram tudi jaz pretehtati določena stališča pri sebi in si preurediti prioritete. Svojo vzgojo pa bom lahko ocenjevala šele čez mnoga leta, ko bo vidno, ali sem jim dala dobro popotnico za lažje spoprijemanje z različnimi situacijami.


Ena čisto preprosta stvar je recimo ta, da starš ne leti že v 2. ali 3. razredu z otrokom k učiteljici in zahteva, da mu ta popravi oceno (z 2 na 5, 3 na 5 itd).....ker je imel pač slab dan ali najde 101 razlog, zakaj bi moralo biti njegovo dete bolje ocenjeno in to zgolj zato, ker gre za njegovo dete, ki je ajnštajnuser posted image .....tako se otrok že zelo zgodaj nauči "hvatati krivine"......so pa starši, ki mislijo, da s tem, ko to zahtevajo, izkažejo najboljšo možno skrb in doprinos k vzgoji svojega otroka.......potem je pa cigan in politik kriv, da se je njegovo dete izrodilouser posted image ......

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 90
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 10:54:28   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: liliana
Ena čisto preprosta stvar je recimo ta, da starš ne leti že v 2. ali 3. razredu z otrokom k učiteljici in zahteva, da mu ta popravi oceno (z 2 na 5, 3 na 5 itd).....ker je imel pač slab dan ali najde 101 razlog, zakaj bi moralo biti njegovo dete bolje ocenjeno in to zgolj zato, ker gre za njegovo dete, ki je ajnštajnuser posted image .....tako se otrok že zelo zgodaj nauči "hvatati krivine"......so pa starši, ki mislijo, da s tem, ko to zahtevajo, izkažejo najboljšo možno skrb in doprinos k vzgoji svojega otroka.......potem je pa cigan in politik kriv, da se je njegovo dete izrodilouser posted image ......


No, ne me prehitevat. user posted image
Zdaj šele grem komentirat tisto temo glede zviševanja ocen. user posted image

Meni je npr. ocena 2 čisto sprejemljiva - razumem jo tako, kot je opisana, t.j. zadostno znanje o snovi. user posted image
Kaj so pa sposobni moji otroci na posameznih področjih, pa tudi vsaj v splošnem vem.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 91
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 11:09:26   
sanjasan
Zanimiva debata; Jaz se ne sprašujem kako bodo moji otroci živeli čez nekaj let, ker ne morem vedeti kakšno bo stanje v državi ali po svetu. Tudi moji starši se niso spraševali kako da me vzgajajo, da bom normalno vozila skozi življenje. Otroku daš kar imaš in se trudiš biti mu najboljši vzgled. Šola, igrače, družba in materialne stvari mi niso toliko pomembne, najbolj pomembna mi je iznajdljivost in delavnost. Tudi ta predsodek da Romi na nepošten način pridejo do bogastva mi je zgrešen, saj smo imeli v šoli kar nekaj Romov in oni so bili v prvi vrsti iznajdljivi (seveda ne vsi ).
Glede izleta kot nagrade pa sem sigurna, da ni šola po končanem projektu rekla zdaj pa dajte denar jutri gremo, ampak se je za to, da je izlet plačljiv vedelo že pred prijavo na projekt in so tu starši krivi, da so otrokom dovolili sodelovanje pri projektu, čeprav so vedeli da jim potem ne bodo mogli plačati izleta. Drugače pa saj za šolo se je že od nekdaj potreboval denar, za osnovne ali dodatne stvari, in ta denar pač imaš nekje prišparan, če ga pa nimaš si ga pa na kratek rok sposodiš.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 92
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 11:17:40   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: sanjasan

Drugače pa saj za šolo se je že od nekdaj potreboval denar, za osnovne ali dodatne stvari, in ta denar pač imaš nekje prišparan, če ga pa nimaš si ga pa na kratek rok sposodiš.


Ali ga dobiš pri sosedovih.
Mulčkom vedno dam kakšen cekin za izlet (in bonbone tudi user posted image ), da ga porabijo ali za sladoled ali celo za plačilo izleta. Jaz sem sicer zelo asocialna, ampak take stvari tako hitro izveš, če le hočeš.

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu sanjasan)
Neposredna povezava do sporočila: 93
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 13:06:48   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: liliana
....vendar tvojega dvoma ne sme poroditi vprašanje "A je dobro, da svojega otroka ne učim krasti, ker drugi kradejo?".......


To. ^^

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 94
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 22:48:38   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka


IZVIRNO SPOROČILO: liliana

user posted image

A so Krkoviča in one na Finskem in v Avstriji tudi izpustili iz zapora......?


Oni na Finskem čakajo na drugo stopnjo, tisti v Avstriji so še vedno na hladnem, Krkovič pa ni pomemben predstavnik opozicijske stranke in demokracija ne bo nič ogrožena, če ne bo spal doma.

Sploh pa, vsega tega veselja čisto nič ne razumem. US samo postopa skrajno previdno. Predvsem pa, če bi bila jaz ustavni sodnik, me ne bi ravno pretirano veselilo, če na twiterju objavljajo odloćitve vnaprej in če zdaj brez sence dvoma na veliko razlagajo kakšna bo končna odločitev US, ko v tem trenutku tega še US ne ve oziroma ne bi smelo vedeti. user posted image



Spominja me na Tita... pohod ob rojstem dnevu RR, transparenti, zastavice... edino stafeto so pozabili.... ampak ne.. kult osebnosti pa to ni.. ta je demokrat za razliko od Tita....


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 95
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 23:03:43   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: patrino
.............
..Storil je vse to. Starši so opravili super moralno vzgojo. Pa vseeno kljub temu že v otroštvu srečuje fit beke oz. vleče kratko kljub vsej svoji moralno bogati vzgoji. Kaj bi ve storlie v takem primeru, če bi se vaše deklice znašle v podobnem položaju? Kako bi ubranile vso to moralno vzgojo, ki ste jo vcepljale otroku?


Gnil krompir v tej zgopdbi je IMO sola. Najboljsi vzgled in "branik" vzgoje je, da se starsi lepo odpravite na solo in zahtevate, da sola ne izvaja socialne delitve med ucenci. Imate svet starsev, svet zavoda ....imate ministrstvo, pa lahko povprasate kaksno vzgojno in eticno sporocilo ponuja sola. Ravnate/-ca pa ima reizbor. prmeislite koga boste podprli.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 96
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 23:05:40   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
pohod ob rojstem dnevu RR,

user posted image
lepo, da tako izražaš pRRipadnost user posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 97
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 23:14:48   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Svet okrog sebe je potrebno sprejeti takšen kot je......in ne takšnega kot bi naj v svojem idealiziranem pogledu naj bil......pretiran idealizem škodi......vedno bodo na svetu dobri in slabi ljudje.....ti kot starš pa imaš možnost odločitve, kako boš ta svet predstavil svojemu otroku....



Svet okoli sebe sprejemas taksnega kot je v pasivnosti. Aktivno drzavljanstvo je pa tisto, ki sooblikuje in uskerja druzbo. Ideali, cilji itn IMO morajo obstajati tudi v vzgoji. IMO je dobro svet predstaviti realno in istocasno mu dati instrumente in znanje kako se lahko s tem spoprijema. Vedenje, da njegovo mnenje steje in da se za svoje stalisce, ideal, vrednoto zavzame je nujno potrebno za zdravega cloveka, ki ne bo samo pasiven robotiziran in precej prazen poslusen drzavljan, ki svet sprejema taksen kot je, ne da bi se vprasal zakaj je tako in kako bi lahko bilo boljse - pa ne samo za njega.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 98
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
14.12.2014 23:15:32   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: petea

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
pohod ob rojstem dnevu RR,

user posted image
lepo, da tako izražaš pRRipadnost user posted image



Lej ga zlomka user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 99
   RE: Kar naenkrat imamo spet pravno državo
15.12.2014 9:16:12   
nejcko
Zadnjič je psihologinja in terapevtka Ljubica Uvodić Vranić lepo povedala v enem intervjuju:

Morala obstaja, ljubezen obstaja.
Četudi devetdeset_ odstotkov ljudi meni, da vrednot ni več, te niso izginile. Dokler bo samo en moški ljubil žensko, bo obstajala ljubezen. Če se samo en človek ne bo okoristil s svojim položajem, bo s tem dejanjem vsem drugim, ki so to pozabili, sporočal, da morala obstaja.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 100
Stran:   <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Vrnitev na delovno mesto po porodniški.
Admin

S kakšnimi izzivi se soočate ob vrnitvi na delovno mesto po porodniškem dopustu?