patrino
|
Lili, Mateyka in Stanislava- vse tri ves čas govorite tisto, kar teoretično vsi od nekdaj vemo. Vsi, ki smo bili vzgojeni po nekih tradicionalnih normah. Vse na veliko pametujete zadeve, ob katerih ima človek občutek kot bi bral nek neuporaben priročnik. V resnici pa nobena ne pove bistva. Bedasto se mi zdi vedno znova poudarjati, da imam jaz iste vrednote, ki si jih ve vztrajno pripisujete. Moja vrednota ni mercedes. Vztrajno trebuncljate mimo bistva kot ga ne bi razumele oz. ne bi želele razumeti. Vzgajati v smislu, da niso bistvene materialne dobrine bla, bla. ...Ko vas pa vprašam, kako boste reagirale , če se bodo vašemu otroku začele dogajati krivice ( kar se mu zagotovo bodo v tem preljubem svetu), ki ga ne bodo materialno prizadele, vendar bodo spodkopale veliko tistih vzgojnih norm, s katerimi se kitite, pa nobena ne pove nič pametnega. Poskušala sem vam zadevo razložiti na primeru v šoli, ko se zgodi krivica prizadevnemu pa vendar revnemu učencu. Nobena ni znala povedati pametnega mnenja ali nasveta, kako bi v takem primeru ravnala. Stanislava je nekaj poskušala, vendar precej mimo ( naslednje leto bi pobirala krompir, da bi letos plačala otroku prevoz, prosila bi dedka in babico, kot da jih vsi imajo, izpraznila bi otrokov hranilnik, kot da imajo revni otroci nabasane prašičke...) Matejka kot sem že rekla, je življenje in z njim standard tam na vašem koncu precej drugačno kot na našem. Zato verjamem, da tudi težko svetuješ oz komentiraš v tem smislu. Vem, da boš rekla, da so v bistvu neke moralne norme iste kot pri nas. Samo je bistvena razlika te moralne norme furat v enem okolju kot v drugem. Otrok je uspešen in prizadeven v šoli in v sklopu nekega projekta šola organizira izlet za vse , ki so sodelovali v projektu. Pogoj je sodelovanje in plačilo dela prevoza za ta izlet. Ker starši nimajo denarja za prevoz se ga ta otrok kljub sodelovanju in pridnosti ne more udeležiti. In ni edini. Tako na avtobusu ostanejo prazna mesta ki jih ponudijo ostalim učencem. Ker so njihovi starši sposobni plačati prevoz, gredo lahko zraven, kljub temu, da niso v projektu s prstom mignili. To ni moj primer. Je pa primer, ki se je zgodil na naši šoli. Žalostno pri tem je to, da so se dotični starši s težko muko ponižali ( hodijo v službo v krajevno proizvodnjo in jih je sram priznati , da ne morejo skozi mesec)in prosili šolo, če jim lahko kaj prispeva zraven, vendar je baje bila šolska malha za te zadeve prazna. Kaj bi v tem primeru storila ti? Kako bi otroku razložila, da na prigaran in zaslužen izlet ne more preprosto zato, ker ga ne zmoreš plačati? In kako bi razložila kot kaj vzgojnega to, da so se izleta udeležili otroci, ki se zanj niso niti najmanj potrudili? Še enkrat lepim primer,ki sem ga dala, da bi se raumelo tisto kar me zanima. Nič nima skupnega z mercedezem. Bistvo je v tem, da je zgornje dete vzgojeno v nekih moralnih normah. V smislu naj bo prizadeven, delaven, skrben, pošten, ...Storil je vse to. Starši so opravili super moralno vzgojo. Pa vseeno kljub temu že v otroštvu srečuje fit beke oz. vleče kratko kljub vsej svoji moralno bogati vzgoji. Kaj bi ve storlie v takem primeru, če bi se vaše deklice znašle v podobnem položaju? Kako bi ubranile vso to moralno vzgojo, ki ste jo vcepljale otroku?
< Sporočilo je popravil patrino -- 13.12.2014 21:45:18 >