|
RE: Ali mislite, da bi prejemniki DSP morali... 31.7.2014 13:43:33
|
|
|
|
petea
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: petea Hm, a drugi s plačevanjem davkov ne vračamo državi? Saj kak prejemnik DSP je verjetno bil tudi nekoč zaposlen in plačeval državi......so tudi taki....... Seveda so. In tudi imajo pravico do nje, da se prebijejo po izgubi dela. A ta čas prejemanja ne more biti trajen, ampak le premostitveni. Enostavno sistem (tako dela, pravic, ugodnosti ...) tega ne bi smel omogočati. Sploh ne v stilu, da se potem nekateri hvalijo, da z uveljavljanjem takšnih in podobnih podpor pridejo boljše skozi, kot če bi se prebijali s svojim (legalnim) delom, od katerega bi še kaj vrnili nazaj v skupni državni proračun. IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: petea Zakaj bi naj bilo bolj fer, da bi bili eni le plačniki, drugi pa le prejemniki takšnih sredstev? Kje pa govorim o tem......? Da je to fer, da zgolj eni plačujemo, drugi pa to koristijo........govorim o tem, da "izajdljivi" obstajajo povsod.....tudi med plačevalci davkom in prispevkov.....tudi med s.p.ji in kmeti jih je recimo ogromno, med tistimi, ki koristijo ugodnosti študentskega dela itd....... Tako sem razumela tvoj zapis. Naš sistem dela in zaposlitev je tako zakompliciran, da se velika večina sploh ne znajde v teh birokratskih postopkih in možnih variantah. Mene to zelo moti. IZVIRNO SPOROČILO: liliana Po mojem bi bilo potrebno sistem spremeniti tako, da se po določenem času prejemanja DSP vrača - ali v obliki denarja ali dela. To je spremenjeno, DSP se vrača.....po smrti prejemnika DSP..... No, pravzaprav to ni bilo spremenjeno, ampak se samo dolga leta ni izvajalo. Sedaj, ko s(m)o razfrčkali vse državne rezerve, pa so se (končno?) spomnili še na to možnost. Seveda na zelo neustrezen način in ob zelo neprijetnem finančnem stanju številnih družin, ki so prejemale DSP. To, kar je bilo sedaj spremenjeno, je, da vseeno leto dni lahko prejemaš DSP brez vračanja. Kar se mi zdi kar sprejemljiva rešitev. Seveda pa bi moralo temu slediti nekaj sistemskih sprememb, ki pa jih naši voditelji niso sposobni ali jih ne želijo. Dokler npr. ne uvidijo, da se vedno več ljudi vozi delat v tovarne čez meje, in ne ugotovijo, zakaj teh tovarn lastnikom ni smiselno postavljati pri nas, se bomo še najprej vrteli v krogu. IZVIRNO SPOROČILO: liliana Drugače pa je sistem potrebno spremeniti tako, da se trg delovne sile naredi fleksibilen, da se uvede malo delo, ukine enkrat dokončno, študentsko delo......in bomo lahko vsi delali, delodajalci bodo lahko zaposlovali in plačevali bomo davke in prispevke od tega.....samo kaj, ko tega nihče noče......brez korenitih sprememb v delovno zakonodajo so vse spremembe na področju socialne zakonodaje čisto brezvezne ... Se popolnoma strinjam. Že kot študentko me je presenečalo, koliko dela se opravlja na napotnice, ko bi se komot dalo marsikatero zaposlitev dalo realizirati drugače. Tako v JU kot v drugih sektorjih.
< Sporočilo je popravil petea -- 31.7.2014 13:44:10 >
|
|
|