Anonimen
|
Čeprav je že prehitro bom vseeno nalima gor en frišen seznam ...... jaz itak bom počas že začela nabavit stvari da ne bom potem kar na enkrat vse kupovala... če katera od vas ima tak seznam kar gor nalimajte SEZNAM ZA DOJENČKA IZ PORODNIŠNICE – to pripravi v eno torbo in ti prinese ko te pride iskat za domov: 1. 2 tetra 2. 2 plenici za enkratno uporabo ala Pampers (mi nismo rabili, ker tisto plenico pač vzameš tam v porodnišnici, itak jih je ful) 3. 1 povijalno plenico (nismo potrebovali, ker ti itak še ne povejo ali moraš široko povijat) 4. Žabice z naramnicami številka 56 5. 1 bodi na preklop in 1 majica na preklop številka 56 ali 2 majici na preklop št 56 (priporočam en bodi in eno majico) 6. 1 vrhnja jopica mehka bombažna, ne z zadrgo, na gumbke ali netke št. 56 7. 1 bombažna kapica (taka navadna, mehka, za čez ušesa št 56) 8. 1 vrhnje hlače - bombaž ali 1x pajacek za čez v celem in odvisno od vremena še kombinizonček z nogicami če je mraz (mi smo jo dali kar v zimsko vrečo) 9. copatki ali nogavičke odvisno od vremena 10. otroška odejica za v avtosedež (ne rabiš, če imaš kombinezon ali zimsko vrečo) 11. rokavičke (če se zelo praska, potem tudi za doma) (smo imeli, ampak nismo uporabili, ker se ni praskala) MAMIN SEZNAM STVARI V POTOVALKI ZA V PORODNIŠNICO – čimmanj, ker je majhna omarica A. DOKUMENTI 1. materinska knjižica s potrdilom o opravljeni MŠ (če je potrebno) 2. Dodatni zdravstveni izvidi ginekologa če je potrebno 3. Podatke za izpolnjevanje obrazca Prijava stalnega prebivališča otroka, Izjava o določitvi osebnega imena (vse to dobiš v porodnišnici) 4. zdravstvena izkaznica 5. napotnica za porod (dobiš od svojega G.) 6. poročni list ali dokazilo o očetovstvu – to v primeru da nisi poročen, moraš na CSD podpisat izjavo o očetovstvu, naredi prej, ker morata biti zraven oba! B. STVARI 1. toaletna torbica: krtačka, zobna pasta, krema za obraz, deodorant - brez vonja, gel za tuširanje, škarjice in pilica, krtača za lase, vazelin za ustnice 2. Bepanthen mazilo za mazanje bradavic (za vsak primer), (jst sem imela Lanolin od MultiMam in potem še komprese (take listke) od MultiMam, ker me je res ful bolelo in malo je že curljala kri ven iz bradavic) 3. blazinice za prsi za dojenje, (v P ne rabiš tega, ker si itak brez mordca, mogoče samo za domov, da si daš v modrček) 4. nastavek za bradavice (če bi slučajno rabila, ga lahko kupiš kasneje), (ja, kupiš kasneje, načeloma ne rabiš, zato ti ni potrebno prej kupovat tega. Lahko ti pa tudi v P posodijo) 5. vložke - vir 80 ene 3 vrečke, ker so brez tiste plastike in so najbolj primerni (nekaj dobiš tudi v porodnišnici, vendar so ti boljši) (NIKAKOR NE KUPUJTE VIR 80, ker je brez veze!!! To so kupovali leta nazaj, ko še ni bilo širših vložkov! Zakaj ne kupovat? Premajhni so, itak bi pa rabila 6 teh vložkov na nekrat, če bi hotela, da bi zadržal čiščo. Raje kupi Maternity od Tosame, ali pa vložke za po porodu ToTo, isto od Tosame. Malo ožji so od Chicco-ta, ok so za doma recimo, čisto za nakoncu pa ti pridejo prav tisti vložki, ki jih dobiš v P, taki modri od Tosame. Baje so ok tudi vložki Masmi (videla v DM), ampak jih sama nisem imela.) 6. sp. perilo, več kosov, ker je potrebno zamenjati večkrat na dan (spodnje hlače rabiš samo za domov, ker imaš v P itak tiste mrežaste, da lepo vse diha. Aja, hlačke dobiš tudi v P.) 7. mrežaste spodnje hlače (iz Tosame, ene dobiš v porodnišnici) (če že kupiš, kupiš za doma, drugače pa ne rabiš kupovat) 8. nogavice 5 parov (lahko tudi manj, jaz sem bila tam brez nogavic, da lepo vse diha, pa itak se potiš zaradi hormonov) 9. copate, če ne želiš imeti čisto navadnih od bolnice, kake z gumijastim podplatom, ker je v kopalnici običajno precej mokro na tleh (če imaš Crocs-e bo super) 10. modrc za dojenje 2 x – svetujem da za začetek kupiš v DM ali Mullerju navadnega belega. (to rabiš potem doma in ne v P, lahko pa vzameš enega za med potjo domov) 11. spalno srajčko dobiš v porodnišnici in je kar ok (super so :) ) 12. obleko za domov, priporočam trenirko, ti pa to lahko prinese potem, ko greš domov 13. pijačo, vodo ali kakšen multi, sicer ti to lahko potem prinesejo (razen če rodiš ponoči jepotem dolga do obiskov) (multivitamin ne priporočam, saj je to običajno sok iz citrusov, kar pa malčkom ne ustreza. Vzami še kakšne grisine za grickanje, ker po porodu si potem skooooz lačen) 14. mobilni telefon in polnilec za mobilnik 15. fotoaparat 16. denarnica – samo drobiž, ker ni varno puščati tam večjih vsot (nisem potrebovala, ker nisem nič kupovala tam - kave itak ne smeš pit, kakava tud ne) 17. piškoti ali prepečenec– to res prav pride, ker je včasih hrana obupna, OBŠIRNI SEZNAM STVARI ZA NOVOROJENČKA DOMA A. MOBILNOST 1. Lupinica 0-13 kg! ni fino, če je otrok predolgo v lupinici, zaradi hrbtenice, pripravni so senčniki za v avto (da ne sije sonce skozi šipo, lahko pa se uporabi kar tetra plenica), super je, če imaš podstavek za isofix pritrditev, da ni treba vezati s paski 2. Avtosedež, ko preraste lupinico 9-18 kg, priporočam z isofix pritrditvijo, 3. Voziček - tehnične zahteve zapisane spodaj, 4. Morda tista štorklja ali vreča za nošenje otroka, fizioterapevti odsvetujejo kengurujčka, (mi smo kupili Boba carrier 4G, ker so mi tisti trakovi čist preveč zakomplicirani...pa do takrat, ko se ti zavežeš, bo otrok že čist histerično jokal) 5. Previjalna torba z vsemi pripomočki za previjanje 6. Robčki za na pot (če se pokaka ali zamaže) brez parfuma in alkohola in raznih dodatkov B. SPANJE 1. Posteljica 60*120 (ali 70*140), najbolje lesena klasična, z nastavljivim dnom, ni nujno, da se ograjica premika. 2. Kovter naj bo lahek in zračen in primerno velik – ne prevelik! 3. prevleke za kovter – povštra ne rabiš 4. Jogi rjuha bombažna 5. Nepremočljiva podloga – predlagam od firme Racman 6. Obloga za stranice posteljice – čimbolj enostavna in s trakovi za privezat. C. PREVIJANJE 1. Previjalna površina (cca. 60x80 cm), trda podlaga, priporočljivo je, da je čim širša, zato da si lahko gor postaviš vse potrebne stvari 2. Peno za previjalno površino – kupiš tako, da ustreza meram previjalne površine 3. Podlogo iz bombaža – jaz sem imela kar plenice, da ne daš direkt na plastično podlago otroka. (plenice se čist ok, ja) 4. Zloženci 5x5 cm za obrisat oči (mi zložencev nismo uporabljali za brisanje oči, ampak za popek, za oči oz. obraz smo uporabili kar krpice za umivanje ToTo) 5. Ampule s fiziološko raztopino (lahko od Nivee). 6. Posodica za vodo in odpadke (ne rabiš kupovat nekih fensi šmensi posodic, uporabi neko plastično posodo za shranjevanje živil ali kaj podobnega) 7. Koš za plenice (mi imamo Diaper Champ, ker smo se odločili, da ne bomo metali denarja čez okno za nakup kaset za v koš. V naš koš damo lepo vrečo iz Mercatorja ali Spara, ki jo dobiš na samopostrežni blagajni) 8. 0,5l fiziološke raztopine – predlagam tako, da se jo prepikne z iglo, da jo imaš za dalj časa. (tega nismo imeli, imamo lepo male ampulce, da je raztopina sveža) 9. Mazilo za rit – predlagam takega, ki ne vsebuje cinka, brez parabenov! (navadno hladilno mazilo iz lekarne) 10. Tetra plenice 11. Plenice za 1x uporabo (Newborn: Muller - ni ok, DM - ok, Pampers - ok, Violeta - ok; 1: Spar - ni ok, DM - ok. Drugih plenic še nismo poskusili.) Č. KOPANJE IN NEGA 1. Banjico, čimvečjo in čimbolj enostavno. 2. Če imaš prostor še stojalo za banjico, sicer pa jo boš dala v veliko banjo (ali tuš kabino) – opozorilo, zelo boleč hrbet! 3. Nevtralno otroško trdo milo (recimo Weleda ali podobna) (mi imamo od Mustele in je super) 4. Hladilno mazilo za rit- predlagam takega, ki ne vsebuje cinka, brez parabenov! 5. Alkohol za čiščenje popka (poleg alkohola je baje super tudi tisti kompletek za čiščenje popka od ToTo) 6. Fiziološka raztopina, lahko se poleg popka uporablja tudi za nosek (za oči naj bo sterilna) 7. Otroške škarjice za nohte (topa konica) 8. Glavnik ali krtačka za lase (krtača naj bo čisto mehka) 9. Vodni toplomer, sicer lahko preverimo toploto vode tudi tako, da v njo pomočimo komolec, če maš filing 10. aspirator za nosek – to sedaj naj ne bi uporabljali čisto na začetku (mi imamo aspirator za na sesalec in je top, uporabljali smo ga od začetka, ko smo imeli zelo zabasan nos) 11. 2 veliki otroški brisači – najbolje je kvadratni in ena s kapuco, NE plaščka! (super je tudi tista, ki si jo ti pripneš okrog vratu, mislim, da je clevamama. Naša mala je bila samo tako mirna po dvigu iz vode.) 12. 5 malih tetra pleničk – dobiš v Tosami ali DM, (mi tega nismo imeli, nevem zakaj bi potrebovali to) 13. Tetra plenice, ker v začetku otroka kopaš kar s tetra pleničko skupaj, da ni prevelik šok. 14. Rokavička za umivanje od ToTo - z njo namiliš ali pa umivaš otročka v banjici 15. Čistilo za pokakane cunjice - če cunjice ne boste takoj očistile z dobrim odstranjevalcem madežev, bodo vse, kljub pranju v pralnem stroju, ohranile rumene fleke od kakca. Pri nas uporabljamo Vanish zrnca, ki so v okrogli roza posodi. 16. Šampon za temenca - mi imamo od Mustele in je super! 17. Navadna vata za čiščenje noska - potem odtrgaš majhen kos vate in ga porolaš ter s tem očistiš nosek dojenčka 18. Palčke za ušesa - za čiščenje zunanjega dela ušesa in NIKAKOR notranjega dela 19. Olje za pregibne dele telesa - mi imamo mandljevega (iz lekarne) in je ok D. OBLAČILA IN PLENICE Za začetek vse 56 številka, nekaj lahko tudi 62 (HM ima večje cifre), na začetku kupi res malo, probaj čimveč dobit, ker to tko hitro preraste, da je škoda kupovat. 1. 20 tetra plenic, 2. 3 povijalne plenice – odvisno tudi od letnega časa in velikosti otroka (povijalnih plenic ne rabiš, razen, če ti na UZ kolkov rečejo, da moraš široko povijat) 3. 4 žabice s stopalci 4. 5 mako majčk na preklop 5. 2 kapici mako za zavezat ali kar tako za nataknit 6. 2 kompleta pajaca z dolgimi rokavi in hlačami s stopalci – lahko bombaž ali pliš odvisno od temperatur 7. 2 para copatk (sicer imamo, ampak ne uporabljamo, ker padajo dol iz nogic) 8. 4 pari nogavičk 9. Spalna vreča – to počakaj, ker ni rečeno, da bo otrok hotel spat v tem (mi tega nismo imeli, lepo smo jo pokrili z dekico) 10. 10 bodijev na preklop 11. plenice (3-6 kg) (mi smo imeli na začetki lepo newborn plenice, potem 1ko, itd. Smo kupili glede na kilograme, ki jih je imela.) 12. 2 vrhnje hlače 13. Jopica ali zgornji del trenirke – ne kupuj nič z zadrgo, vse na gumbke ali netke! Fajn je imeti kapuco. Bombaž je zakon! 14. Kakšna debelejša dekica – bombaž ali pa kombinacija s flisom 6. OSTALO ZA DOJENČKA 1. Igralni center za na tla – otrok naj bo čimveč na tleh 2. Debelejši in večji termoflex – priporočam Airex blazino, samo je draga! (alternativa je blazina, ki je vsake toliko časa na voljo v Hoferju) 3. 3 stekleničke, dovolj sta tudi 2 (ena za mleko, druga za ostalo) – počakaj da vidiš če boš sploh rabila, (nimamo stekleničk) 4. ščetka za čiščenje stekleničk (nimamo stekleničk) 5. Grelec stekleničk – to po mojem ne rabiš (nimamo stekleničk) 6. Sterilizator stekleničk – lahko pomivaš na roke (nimamo stekleničk, steriliziraš pa lahko tako, da 5min vreš v vreli vodi) 7. 3 dudice, sicer se jih splača sproti dokupovat - morda jih ne boš rabila 8. Baby-fon (nimamo, ker spi v spalnici) 9. stolček za hranjenje – za začetek (to je po 5. mesecu) predlagam ležalnik, ki se spravi v več položajev, potem pa trip trap 10. Sirup proti krčem, vetrovne kapljice – to jaz nikoli nisem imela (boš videla, če boš sploh rabila) 11. Slinčki s plastično podlogo – ne kupuj jih brez podloge, ker so brez veze 12. Adaptirano mleko 1 – ne kupuj takoj, ker je drago, če bo dojenje steklo, ne boš rabila, imajo tudi vrečke aptamil 1, za vsak slučaj (nimamo, ker ne rabimo) 13. termoflaša za prekuhano vodo – če ne boš mogla dojit boš rabila za pripravo mleka, ko boš zunaj (nimamo, ker ne rabimo) 14. Digitalni termometer – jaz bi kupila ušesnega in navadnega (imam tistega, ki ga sama uporabljam) IV. NEGA MAME 1. Vložki (NE KUPUJ VIR 80! :) ) 2. Črpalka za mleko - ročno od Aventa, če boš slučajno rabila. (kupila po enem mescu, ker drugače sploh ne moreš pustit partnerja z otrokom več kot 2h doma. kupila sem ročno črpalko od Medele, ki ima zraven cucelj pri katerem se mora otrok potruditi, da dobi mleko.) 3. Nastavki za dojenje (zlasti priporočljivi pri ploskih bradavicah) – jaz nisem nikoli rabila (tudi jaz nisem kupila, ker nisem rabila) 4. Krema za bradavice - je čisto dober tudi Bepanthen mazilo, ki ga moraš itak imeti (kot sem napisala že zgoraj: Lanolin od Multimam in Komprese od Multimam, če je zelo hudo) 5. Blazinice za prsi, da ti mleko ne uhaja čez (najcenejše in zelo dobre so od Mullerja) 6. Blazina za dojenje (ni nujno, izkušnje so različne) (sem jo imela že od nosečnosti, ampak mi za dojenje nekako ne pride prav - preveč je dela, da pripraviš vse) VOZIČEK
|