Frodo Bisagin
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica* Frodo, mi lahko nehaš polagat besede v usta? Nisem nikjer napisala, da je zakon sam po sebi slab, ali da je upravičeno ne spoštovati ga. Torej ni ovir, da ga ne bi spostovali. Delno zagotovo, večina poplave zakonov, uredb ipd. po mojem videnju pa ni zaradi miselnosti "kar ni izrecno prepovedano, je dovoljeno," temveč zaradi nerazjasnjenih pojmov pri zakonodajalcu - ne ve čisto točno, kaj bi rad dosegel, napiše zakon, uredbe, pravilnike, k ose pokažejo pomanjkljivosti, napiše aneks, dopolnilo, spremembo, ko se pokažejo nepravilnost, napiše nove anekse, spremembe,... in se zgodi, d aje prvi v nasprotju z drugim ali še sam pisec zakona ne ve, kaj je napisal. Na pol narejeno delo, znova in znova in znova... Izigravanje zakonov je med drugim tudi posledica te poplave - ker noben več ne ve, kdo pije in kdo toči al kako se že reče, ker se zakone pomanjkljivo izvaja, če se že jih, ker se predpisi stalno spreminjajo in ker so napisani polovičarsko. Se strinjam. Velik problem Slovenije je , da se skoraj noben zakon ne sprejme po redni, temvec vse po nujni proceduri. Zadnji primer: prijava najmenih pogodb na GURS - zahteva EMSO najemnika, a davcna davcno, obeh podatkov pa po zakoun o zasciti osebnih podatkov, nimas pravice zahtevati. Zraven pa naj bi vpisal se drzavljanstvo in/ali rezidentstvo najemnika. Najemodajalci bodo ocitno postali "policaji". Torej naj človeka pustim umret od lakote? Al naj ga prijavim policiji, ker mi je ukradel recimo 5€ ali kos kruha? Resno? A da bi mu ponudila toplo kosilo, potem pa pomagala najti eno drugo alt_ernativno rešitev njegovih težav, pa ni možno? Ker nismo vsi za vse, si sama tako zapisala, eni tudi ne vedo, kam se obrnit, ko so v stiski. Človeka je treba naučiti loviti ribe, vendar mora biti najprej sit. lačnemu se je težko učiti. Nismo v Indiji, da bi imeli 50 lačnih na kupu. Bomo pa tam pristali, če bomo tako hladni eden do drugega. Tvoja odlocitev je kaj bos naredila, vendar ne mores reci, da ni ukradel. Ti lahko menis, da ima opravicljive vzroke za krajo in mu odpustis, vendar to se ne pomeni, da ni zagresil krajo. In ce nekdo ugotovi, da je to kraja, ni treba plasirati vseh izgovorov zakaj to ni slabo, ker je zakon slab/nezivljenjski ... in ga ni nujno potrebno spostovati. Še enkrat: kraja je kraja in vseeno kraja ni enaka kraji, in za nobeno krajo ni opravičila in izgovora, razumem pa vseeno človeka, če v obupu nekaj ukrade. Tocno tako. Opozoriti je treba le na to, da je obup lahko zelo prirocen izgovor. Aaaa? Kje sem napisala poboldano? Lepo prosim, no, nehaj polagat besede v usta, ti ne pristoji. Ni nujno, da napises dobesedno. Vec kot jasno impliciras, da navedena dejanja niso strasna, niso protizakonita in niso obsojanja vredna. Toliko izgovorov kot si jih zapsiala v opravicilo teh dejanj je kar tezko najti na kupu. Še enkrat: Kraja je kraja, goljufija je goljufija, ni za to izgovora, zelo jasno piše kaj in kako, a svet ni črno bel, je siv v tisoč odtenkih, in celo zakon med sankcijami predvideva te sive odtenke. Se popolnoma strinjam. Sivina je tudi predvidena z zakonom, je pa tudi jasna crta med skoraj nekimi sivimi odtenki - eden ima podlago v crni, drugi pa podlago v beli barvi ( metaforicno receno) in med njima je crta, ki doloci kje je meja med sivino z belo in sivino s crno podlago. Se lahko strinjamo, da tista nejasnost okoli tega kje je meja ne obstaja vec? BTW: država bi se omenjenemu s.p. ju obesila na račun v roku enega meseca, ne čaka pet mesecev na to. Mogoče bi pa lahko država v vsej poplavi predpisov napisala še enega, ki olajša življenje takega s.p.-ja? Saj zato je tudi poplava predpisov. Primer je realen. Clovek se je samozaposlil, delal za eno podjetje, ki je od njega zahtevalo , da odpre s.p., podjetje je propadlo, ni dobil drugega dela, sredstev na racunu je zmanjkalo, dolgovi za prispevke so se zaceli kopiciti in se je zavrtel v tem krogu. zapret pa ni mogel, dokler ni vsega poplacal. In celo če je nekdo politik, ima lahko vest, da ne bomo črno-beli :-). Svetnika brez greha pa ne vem, če je že kdo našel na tem svetu. Ob tem se spet spomnim Kerense. Ona je imela hrabrsti jasno in odkrito povedati, da goljufa drzavo. Nesprejemljivo mi je pa sprenevedanje kako je nekdo posten, pa goljufa in nikakor nima jajc priznati, da bi goljufal. Zal je to kar je, tudi ce stokrat rece ,da ni in da so drugi krivi, da bi on goljufal. Hipokrizija nin sprenevedanje. jah, meni so pa vlomili v službo in načrtno in organizirano pokradli za 13.000€ robe. Potem nas je še zavarovalnica skušala okoli prinesti na več načinov in škodo povrnila samo delno, za ostalo se moramo tožarit, čeprav je črno na belem. Dobesedno, jasno ko beli dan, sam se izmikajo plačilu, ekr ne gre za 10€. In bo kaj lazje, ce bos vedela, da so te okradli tisti, ki so obupani in nimajo? Navsezadnje, tebi ni podarjeno in ni prav, da tudi ti ne bos imela zato ker nekdo vzame zakon v svoje roke in doloci, da ti imas pa se ti lahko vzame. Tudi zavarovalnica mora biti "iznajdljiva" in se potruditi, da bo njej ostalo dovolj, pa se skusa "znajti". Stevilo zavarovalniskih goljufij pa jasno kaze, da zadeva ni minorna in zato vsi placujemo visje zavarovalne premije. Pa tudi, ce se nekdo, ki baje nima , "znajde" za 1600 eur. Skupen znesek "iznajdljivosti" je v Slovenskih zavarovalnicah dosegel 110 milionov evrov . Tako vsak slovenec letno placa 55 evrov na racun teh goljufij. In tudi, ce bi vse to bili revezi in obupanci, bi ne smelo jih biti vec ob taksnem znesku. In ja, goljufije so tudi po 500 eur.... od malega raste veliko. Ne, ni prav, da sta fanta okradla uno starko, obstaja zakonodaja, ki to sankcionira, a ju razumem bolj, kot pa uno organizirano združbo, ki je vlomila h nam, porabila rokavice, profesionalno orodje in dve uri aktivno demontirala vse, kar se je demontirati dalo. Teža dejanja ni ista - oboje je kraja, a tudi zakon to tako obravnava in tako se običajno obravnava celo na sodišču. Ju tezko razumem. Lahko sta obupana ampak sta nacrtno zasledovala zensko, jo nacrtno napadla in nacrtno okradla. Dejanje je bilo povsme premisljeno in ne dejanje trenutka. Vedela sta, da je vse kar ima babica za ta mesec. Denar bi lahko porabila, in sta ga vecinoma, na "provod", ker sta mlada in zeljna zabave, od starke sta naredila se eno obupanko vec, ki ne more iz svoje koze in ne ve, kako bo sedaj ona placala poloznice. Lahko bi razumela tudi te, ki so vdrli k vam ( jaz jih sicer ne, ne ene , ne druge) ker so morda vsi obupanci. V zacetku 90-ih je tovrsten problem imal Bolgarija. Izsolala je 5000 policajev prevec in jih ni mogla zaposliti. Pa so zaceli delati to kar najboljse znajo - z druge strani sivine - krasti, pa se tako izpopolnjeno, da jih niso mogli dobiti. Pa so bili obupani, revni, lacni, brez prihodnosti, to pa... In vidiš, nekdo ki bi vlomil in ukradel jogurt in piškotke iz omare, da se nasiti, no, ne bi ga lih grdo gledala. Jaz bi, ker vedno ima opcijo, da me vprasa. Tako kot vsakemu, ki me vprasa kupim sendvic, burek ali malico. v nasprotju z uno združbo...Ali pa če ti drugače povem: zakon sam črno na belem določa, kaj je kraja, kaj je goljufija. Da ni kake zmede, kot si napisala. A potem nadalje to črno-belo podrobneje pojasni v sivih odtenkih. Prav to govorim, zato ker je zakon ze sam po sebi jasen in ne enaci vseh kraj , goljufij itn.. ni vzroka, da ga ne bi spostovali. In ko se gre za lakoto - pravis ukrade jogurt in piskot - vedno obstaja moznost, da vprasa ali zaprosi za hrano, ni potrebno krasti. verjamem, da nihce ne bi zavrnil nahraniti socloveka v kolikor zmore.
< Sporočilo je popravil Frodo Bisagin -- 10.12.2013 12:09:54 >