nejcko
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: nejcko Očitno nisi razumela - prihranke nameravam dvigniti zaradi negotovosti, ki nas čaka prihodnji teden glede bank, ker, kot sme napisala, mi nič ne hodijo narobe ne glede vrtca ne glede OD, saj imamo itak že tako nizke dohodke, prihrankov pa tudi ni toliko, da bi človek v nezavest padel - bi bilo pa vseeno škoda, da jih požrejo bankirji, če si z njimi v skrajni sili lahko ene 3 mesece plačamo položnice. Je zdaj bolj jasno? Očitno nisem razumela......in niti pomislila nisem na to, da bi kdo (še posebno ti) javnev forumu pisala o tem, da greš na banko prihranke dvigovat zaradi tovrsne negotovosti...... Zakaj O vsemogoče debatiramo, pa lahko tudi o tovrstnem problemu, ki se mi sploh ne zdi majhen. Sicer pa vedno vse iskreno in pošteno povem, skrivati nimam ničesar. Sem tudi danes uni tetki na banki potem rekla, da naj pa denar notri ostane, da pa srčno upam, da ga bom čez tri leta ven dobila. V komentiranje drugega se pa ne bom spravljala, ker gre za osebno obračunavanje...... Se iskreno opravičujem, če sem te prizadela ali bila nesramna, vendar se moraš zavedati, da tudi ti marsikdaj marsikoga zadaneš v srce. Mogoče že samo s tem, ker enostavno ne dopuščaš niti najmanjše možnosti, da bi bilo lahko kaj kako drugače, kot ti misliš. Usluga se ne plača.....in ne govorimo o delanju uslug.....govorimo o delu na črno......in tisti, ki legalno opravlja določene storitve (recimo lektoriranje, prevajanje.....) mora državi plačevati vse davke in prispevke.....in je zaradi tega "dražji" kot tisti, ki dela usluge sorodnikom, prijateljem, sosedom, sorodnikovim prijateljem, sorodnikovim sosedom......in to predstavlja poleg sive ekonomije tudi nelojalno konkurenco......vprašaj katero punco, ki se lagalno ukvarja s tem kaj pomenijo za njih takšne "prijateljske storitve" za plačilo...... In če nekdo materi, bratu ali sestri plača račun za elektriko to ni delo na črno, če nečaku daš 5 EUR za miklavža to ni delo na črno.....to je pomoč človeku v stiski.....če ga obdariš, je to darilo......če pa opraviš določeno storitev in za to zahtevaš denar, pa to ni ne darilo, ne usluga in ne pomoč v stiski....ampak na ta način služiš...... Frizerke recimo tako prijateljsko frizirajo prijatelje in sosede.....pa nanese to prijateljsko friziranje hitro jurja na mesec.....davka in prispevka ne plačajo pa nobenega, poberejo pa vse najvišje socialne transferje......in o tem govorimo, če še ni slučajno jasno......in ne o obdarovanju otrok za miklavža...... Ok, ni ravno usluga ... potem pa pač dejanje iz ljubezni. Lej, marsikomu sem že lektorirala zastonj, bratu, prijateljem. so mi ponujali denar, pa nisem hotela nič vzeti. Če pa so me oni potem prosili za lekturo kakšnemu njihovemu znancu ali prijatelju, sem sprejela za sindikalno ceno. Ja, to pa je delo na črno - nikjer nisem trdila, da tega ne delam. Se pa ne oglašujem nikjer, nikoli se nisem in se niti ne nameravam. Tudi na nobenem forumu (tudi na tem ne) se nikoli nisem nikomur ponudila za nič, pa so punce iskale. In dobro vem, kakšna je nelojalna konkurenca v tem fohu, verjemi, da vem, zato nimam jajc, da bi se tega resno (uradno) lotila. Bi se takoj, če bi imela vsaj enega rednega resnega naročnika. Od lektoriranja diplom pa se ne da preživeti še manj obogateti, sploh ker tega ne sistematično, niti ne načrtno, niti ne tedensko, mesečno ne delam ... . Je to nekaj čisto drugega, kot vsak mesec za deset_ evrov sfrizirati sosedo - to je potem kar redno delo na črno, ki res lahko prinaša velike zaslužke. Pa še enkrat. Ne iščem opravičila, samo hočem osvetliti še drugo plat zgodbe. Da enostavno ne moreš vsakega človeka, ki je 2x ali 5x nekoga inštruiral matematiko enačiti z npr. eno frizerko, ki leta služi z rednimi strankami. Samo to. Ja....in tisti, ki krade cent po cent se ponavadi ne ustavi......če ga kdo drug ne ustavi......najprej cent, potem EUR, potem vidi, da je to enostavno, da nihče pravzaprav ne opazi (sama si enkrat rekla, da je človek bitje, ki teži vedno k več in ne k manj) in potem pove za svoje početje svojemu prijatelju, sorodniku.....tudi oni se poskusijo v tem.....malo po malo....potem pa vedno več.....in postane to nacionalna folklora, se razpase....in čez čas ljudje več ne ločijo prav, da delajo nekaj narobe.....da krasti ni prav......in to potem postane resen družbeni problem, ko se zamegli meja med poštenostjo in nepoštenostjo...... Vidiš, to je tisto, o čemer sem prej govorila. Tvoje posploševanje. To, da se nekaj dogaja ponavadi še ni aksiom. Torej vsak, ki kdaj kaj naredi na črno, še ni nacionalna baraba in lopov. Ti vidiš v ljudeh vse najslabše, jaz pa kljub vsemu še vedno pretežno dobro. Res je, da ljudje stremimo k udobju, ampak a veš, največje udobje za vsako živo bitje je VARNOST. In tudi ljudje se radi počutimo varne, da se nam ni treba ozirati čez rame, da ponoči mirno spiš ... to pa ti omogoča pošteno ravnanje. In meni več pomeni taka varnost, kot da bi se preživljala z nelegalnimi posli. Preživljala stalno in konstantno, če razumeš, kaj hočem povedati. In če je mogoče še tako zelo težko verjeti, mene prav nič ne mika, da bi iz teh 10 evrov, kolikor jih sem ter tja komu računam za inštrukcije, delala bajne zaslužke in milijone. Me bajni zaslužki in milijoni sploh ne mikajo. Jaz ne rabim nobenega bogastva. Ne rabim niti nočem jahte ne vile na Floridi ne počitnic na Maldivih (to mi je itak dolgčas prve vrste ) Da bi nam le šlo vsaj tako dobro kot do zdaj, pa sem čisto zadovoljna. V kartonasto škatlo pa res ne bi šla živeti, to pa res priznam - v tem primeru bi šla pa tudi redno delat na črno, da bi imeli streho nad glavo. Ampak v to bi me spet prisilil sistem, ne pa kakšna moja blazna želja po goljufiji.
< Sporočilo je popravil nejcko -- 6.12.2013 16:58:45 >
|