ronja
|
Saj vem, da mi nič slabega ne privošči ... malo prcanja z ene in druge strani, ni panike ok, če mata to kot stara zakonca, pa si dajta duška, glavno, da se mata radi . Se strinjam, da ni črnobelo, se strinjam, da veliko in malo denarja ukrast ni čisto isto, čeprav spet ni črnobelo - po moje je en bančni rpar naredi manj škode, če okrade banko kot pa en tat, ki eni revni babici zmakne zadnje fičenke... petea, je ziher velik del. Prvič sem opazila to na enih brezveznih delavnicah, ki so bile pač pogoj za moje delo - smo meli podjetniške delavnice (takrat mi je postalo jasno, da strašno različno gledamo na svet in recimo na besedo ideja - zanje je ideja tudi to, da boš prodajal kostanj na ulici, kjer že vsi prodajajo kostanj - zame je ideja nekaj izvirnega...) No, ampak tam so bili tudi podjetniki, ki so predavali in ko smo se mi, redno zaposleni, čudili, zakaj je tak problem plačevat te davke, je predavatelj, ki je bil pred tem tuid že redno zaposlen, povedal, "da je drugače, ko moraš ti to vsoto plačat, nakazat... da te zaboli..." No, te bolečine mi res nikoli nismo čutili ob gledanju bruto in neto zneskov na listi - bolj v smislu: u, lej, kako plačo kao mam, haha, v resnici pa pol manjšo, a ni to hecno?:D Dokler lahko s pol manjšo lepo preživiš, se ne sekiraš, če piše na bruto 2x več. Pa naj bo, dokler je še dovolj. Če ni, se pa ljudje zbunijo. potem sem to malo raziskovala, kadar so se na kupu znašli ljudje iz različnih razmerij (podjetniki in redno zaposleni) in sem vedno prišla do iste ugotovitve - da je neprierno lažje prenest, da ti pač tistega ne dajo, kot pa če tisto dobiš in moraš potem plačat nazaj. Ker si že imel, pa zgubil, prvič pa nikoli nisi imel in te boli patka. Ankica, se strinjam z vsemi nivoji. In začne se v principu pri glavi;). Lili, verjamem, da je bilo res tako z speji (madona, tu pa ne vem, kaj je prav s spji bi bilo napisano bolj prav videt, ko izgovoriš, pa pride un espe in je spredaj z... slavistke?), samo kako to rešit? A če se pogleda račune, ni dovolj? Če hočeš goljufat, verjetno res vedno lahko...