pelin
|
To je v gospodarstvu sicer mogoče.....v javnem sektorju pa je to izkoriščanje delavca in zaradi tega delavci izgorevajo in pregorevajo, ter se nad njimi izvaja celo mobing, so depresivni in jemljejo pomirjevala...... Žalostno je to, da se nekateri zatekate k cinizmu in norčevanju pri tako resnih zadevah, ki so in bodo v škodo tudi vašim otrokom...osebno se mi zdi to obsojanja vredno in bi me bilo pred lastnimi otroci sram....sram zaradi tega, ker se v bistvu zavedate, da bodo vaši otroci na veliko slabšem...pa se vam vse skupaj še vedno zdi normalno...kaj normalno...smešno... Dobro veš, da tudi v gospodarstvu ni to mogoče oz. zakonito, vendar se takšno izkoriščanje tam lažje prenaša, preprosto zato, ker je to drugačno delo...ne rečem lažje...in ne ni jim treba tega prenašati ..v življenju sem že marsikaj delala, tudi delo v gospodarstvu sem poskusila...in le osel enači delo za ponkom, trakom, v skladišču na viličarju, pri zidariji,....z delom z ljudmi....tudi če delaš preko rednega delovnega časa, se da jiti krepko večkrat na pavzo, prekinitev, čik odmor....kot pa če delaš pri otrocih....ponk te bo počakal...cegli tudi, razšravfan avto tudi....otroci pa ne....marsikaj je na gumb in se da zadeva izključiti...marsičemu se ne pozna, če je narejeno par minut kasneje....otroci ne čakajo....pri prelaganju kozarcev, papirja, ceglov...lahko daš marsikdaj možgane na off in delaš avtomatizirano naprej....pri otrocih ne....pa čeprav se ti to še tako lušta tudi če si na delovnem mestu deset ur ( in lahko verjameš, da se mi to prekleto pogosto dogaja, še danes se mi je to zgodilo in to tretjič v tem tednu, ker je pač sodelavka zbolela...), si ne moreš privoščiti več kot eno pavzo, ker enostavno ni nikogar, ki bi te zamenjal.... Poskusi se ti v našem poklicu...poskusi imeti 14 otrok starih 1-2 leti po osem, včasih pa tudi več ur na dan....potem pa se oglasi in bova še malo podebatirali....Vedno sem ti narazpolago...tudi po opravljenem deseturnem delu v javnem sektorju.... No, evo, vedno obstaja več poti do rešitve problema. Res je tako...je pa tudi res, da ena rešitev, ki je sprejemljiva za nekoga ni nujno za drugega tudi.... Saj si rešitev podala že sama - ni jih potrebno odpustiti, se jih pa lahko prerazporedi na drugo delovno mestu, kjer ustrezajo kriterijem. Kriterije sicer presegajo, ampak bohpomagaj, niso edine. Res vzgojiteljice niso edine, ki bi delale pod njihovo izobrazbo, če bi jih porazporedili na delovno mesto, ki je pod njihovo izobrazbo....pa vendar a se tebi to zdi sprejemljivo....verjamem, da boš sedaj rekla, da če ni dela se vzame vse...toda...delo trenutno je.....dela ne bo, če bomo sprejeli predlagane ukrepe....in se ti zdi prav, da se sprejemajo ukrepi,pri katerih se že naprej ve, da bo toliko in toliko ljudi odletelo, če ne bodo sprejeli dela, ki je precej pod njihovo izobrazbo in bodo prejemali tudi dosti nižjo plačo....delali pa enako ali pa najverjetneje še bolj....tu ne govorimo o ljudeh, ki imajo 4. stopnjo izobrazbe in so primorani delati na delovnem mesti, kjer naj bi delali le delavci s skrajšanim programom...tu se govori o ljudeh z višješolsko in visokošolsko izobrazbo, ki je bila pogoj, da sploh lahko opravljajo delo ki ga sedaj...tu se govori o ljudeh, ki so si v veliki meri študij sami plačali...ali pa o ljudeh ,ki so šli študirati zaradi tega, da so delovno mesto obdržali....Tu se govori o ljudeh, ki so bili še pred nekaj leti s peto stopnjo premalo izobraženi za delo vzgojitelja in so ji dali ultimat v smislu študij ali delovna knjiga...sedaj bodo pa kar čez noč s svojo fakultetno izobrazbo preveč izobraženi....če je tebi to sprejemljivo...če se ti zdi takšna rešitev pravilna...pravična....se žal meni in podobno mislečim ne zdi....in mislim, da sem naštela dovolj argumentov zakaj ne...
|