ronja
|
Mene pa mučijo vse cerkve, državne ustanove in gradovi, ki so osvetljeni kot novoletne jelke zakaj že? V naši vasi imamo 3 javne svetilke, ki osvetljujejo bog ve kaj, mimo pa celo noč ni žive duše. Koliko cest je osvetljenih bolj kot podnevi, a se po njih ponoči peljejo lih trije avti. Vrtce imamo krasne. Ohranimo tisto, kar je dobro. Je pa marsikaj slabega, tisto pa komot spremenimo, izboljšamo in šparamo. Ankica podpis! Ohranimo dobre vrtce! Seleča se vzgojiteljica? Ja, pomočnice so super, dostikrat imajo več izkušenj in dajo ogromno otrokom, samo dejstvo je, da 14 enoletnikov potrebuje več kot 1 par rok! Že dva sta včasih premalo! Kako jih bo ena pomočnica 14 oblekla za ven? Jaz mam 3, pa se včasih spravljamo celo večnost! Pa se starejši večinoma sami zrihtata... 14 enoletnikov ne more ena oseba pedenat ves čas! Saj mora it na wc, kaj eč se en udari, ona pa glih drugega previja? ma milijon je situacij, kjer pač rabiš vsaj 2 človeka! To ni malo otrok! Kar se osvetljenosti cerkev tiče, so naredili raziskave, da se je na nekaterih križiščih povečala pogostost nesreč, ker je osvetljeno zgoraj in se zato cesta slabše vidi, saj se oči navadijo svetlobe zgoraj, potem pa ne vidijo relativno temne ceste. Ponekod so celo morali zmanjšat osvetlitev cerkva zato... Je pa to čista potrata in biološko gledano sploh groza za ogromno žuželk! Svetlobno onesnaževanje je itak nekaj, o čemer nič ne govorimo, pa to ne pomeni, da je ok... Avstrijski vrtci imajo vsi le varstvene funkcije Oprosti, ampak to pa ni glih res. Res je, da delajo iste reči kot tu, to ja. Ampak recimo v Avstriji je vrtec 1 leto pred šolo obvezen kot priprava na šolo - torej ne more biti samo varstvena funkcija. Če otroka ni, mora prinest zdravniško opravičilo (preverjeno, nečaka hodita v avstrijski vrtec;). Recimo, je ravno letos vzgojiteljica moje hčerke že od septembra na bolniškem, kdaj se vrne, nimamo pojma, ker ima išias.....torej je z njimi pomočnica vzgojiteljice in ji pomagajo druge pomočnice vzgojiteljic, tiste punce, ki so na praksi ipd......torej so otroci že tri mesece brez vzgojiteljice.....pa se meni ne zdi, da bi dete kaj nazadovalo ali da bi bilo karkoli narobe... Ja, to ni nič tako groznega, če imajo otroci pač drugega človeka zraven, kot si napisala. Če pa je standard, da je z njimi ena oseba, druga pa pol časa ja, pol pa ne... potem je pa to nekaj drugega! Tudi zame je vrtec varstvo, vendar mi je jasno, da je hudimano težko pazit sam 14 dojenčkov/malčkov, vsak dan! Midva sva zmatrana po rojstnem dnevu tamale, pa imam "samo" kakih 8 otrok za pazit. Ampak gledat, da se nobenemu nič ne naredi, jih zabavat in nahranit vseeno ni tako zelo enostavno - pa sva večino časa dva... Ampak, da je treba pa rezat najprej pri otrocih, s tem se pa ne strinjam. Najprej nej sebi plače znižajo in to pošteno. Podpis.!