ronja
|
Pelin, kar se avstrijskih vrtcev tiče, ima glede tega tutan prav: res so precej cenejši in res imajo več kadra na manj otrok in res ni treba, da je kader visoko izobražen. In kolikor vidim pri nečakih, dejansko delajo iste reči, ustvarjajo tako kot pri nas, predšolski se učijo štet itd... Pač isto, saj je to normalno pri otrocih, ker itak sami nekak silijo v znanje, tak nimaš kaj . ni ji potrebno biti zraven na vsakomesečni govorilnih urah Naše pomočnice so vedno. Še nikoli nisem bila na govorilnih ali roditeljskem, kjer ne bi bilo pomočnice. ni potrebno klicati starše v vrtec ob kritičnih primerih Mene je do zdaj vedno poklicala pom. vzg., res ni bilo velikokrat, ampak ko se je zgodilo, je bila pa to ravno pomočnica. hoditi na izobraževanja, organizirati rod. sestanke, srečanja s starši, aktive strokovnih delavcev, biti prisoten na sto in eni komisiji in popoldanskih zadevščinah Do zdaj se je točno enkrat zgodilo, da pom. vzg. ni bila navzoča na popoldanski aktivnosti in to včeraj, zato, ker je zbolela in je bila na bolniški! Če bi bila zdrava, bi bila tam, tudi starši so spraševali po njej. kar se znanja tiče, pa smo na tankem ledu. Recimo moji punci sta zdaj doma. Sama nimam nobene, niti srednješolske izobrazbe o vzgoji predšolskih otrok, pa mi gre baje čisto ok, malidve znata vsaj toliko kot vrstniki (vzg. recimo pravijo, da je neverjetno, koliko vesta - pa se meni ne zdi, da bi ne vem kaj vedeli - nimam s kom primerjat, babic ne štejem za merilo, ker so itak vedno navdušeni nad vnuki, samo res čisto vsi to rečejo, izpostavila sem vzg., ker vem, da boš na njihovo mnenje več dala, ker imajo s kom primerjat in imajo metode primerjanja) tudi, ne zgledata kakorkoli nesrečni ali prikrajšani zato, ker nimata pravega strokovnega vodenja to leto. Ronja je šla v vrtec kasneje, pa ni vedela nič manj, baje je bila celo med najbolj samostojnimi, čeprav je bila najmlajša (ampak za mlajše otroke se itak strinjava, da jim je bolj fajn pri mami, če je ta kolikortoliko normalna;)... Sama sem odraščala pri varuški in varuhu, ki sploh nista imela nobene take izobrazbe (v bistvu nimam pojma, kakšno izobrazbo sta imela, vem, da je bila ona invalidsko upokojena, ker je tako slabo videla), pa so moji otroški spomini nanju krasni in ko sem prišla v OŠ, nikakor nisem zaostajala po znanju (lahko bi rekli, da glih obratno ) in čeprav sem pol leta manjkala zaradi bolezni, sem bila pri vseh predmetih odlična. Tako da očitno so mi vsi ti nestrokovni kadri dali čisto dovolj znanja, da nisem mela res nobenih, niti najmanjših problemov. Vsekakor bi jih lahko pri drugačnih varuhih lahko imela, se strinjam. Ampak mislim, da tu ne igra izobrazba glavne vloge. Pride prav, ni pa najpomembnejša. Tudi pri večjih otrocih - včeraj sva šli v vrtec na igralne urice in sem videla, kaj so delali v skupini od tamlajše - so bili neki poizkusi... pa smo že vse naredile doma. Tako da - ni glih nujno, da imaš diplomo za to, da to otrokom daš;). Na netu se marsikaj najde, knjig je malo morje, dostikrat je pa tudi intuicija tista, ki te precej vodi. Ko delamo teme z malimi, sem ugotovila, da čisto intuitivno vedno dam not nekaj športa (aka groba motorika) nekaj za prstke (aka fina motorika), nekaj ustvarjanja (aka likovno izobraževanje), nekaj glasbe, nekaj pravljice (aka literalno izobraževanje), itd itd... Hočem rečt, da to se da tudi, če nisi šolan za to - če te stvar vsaj malo veseli - in pomočnice naj bi delo z otroki veselilo... Sama ne delam nobenih evaluacij tamalih, pa se čisto ok razvijajo (se strinjam, da je treba pogledat, če kaj ni ok - samo mislim, da večinoma normalen starš opazi, če je kaj zelo narobe - res pa je vzg. to lažje, ker ima več otrok za primerjat in več izkušenj, seveda). Razumem, da se v večji skupini to ne da tako intuitivno, zato ste verjetno uvedli te obrazce, vseeno pa ne verjamem, da bi dve topli nešolani osebi toliko slabše skrbeli za otroke. Se pa strinjam, da bo hudičevo drugače, če bo namesto 2 oseb 1,5 osebe, to ej pa čisto nekaj drugega! Je pa res, da imate preveč birokracije, kot vsi mi, sploh v ju. Pol postopkov bi se dalo precej racionalizirat in tu je še precej rezerve. Kar se zmanjšanja plače tiče - nas tudi niso nič vprašali . Se niti ne bunim, pa so nama obema zmanjšali, ampak to štekam, nad tem ukrepom se nikoli nisem bunila (ok, smešno je bilo, ko je lubi prinesel 2x odlično oceno in bi po starem moral napredovat, pa seveda so napredovanja itak ustavljena, tako da ni, pa hkrati znižanje plače - oboje je dobil hkrati, v istem dnevu - sem mu rekla, da tako priden mu pa ni treba bit, da mu pol plačo znižajo - ampak to je bil pač splet okoliščin, sva se narežala in to je to). Sodelavec dela za plačo, ki ni primerna njegovi izobrazbi (dr), čeprav dela delo, ki zahteva dr (dejansko tega dela brez drja ne dobiš, ker je to pogoj). Samo je pač kriza in to je to - vzemi ali pusti. Mimogrede, noben od nas ne dosega tvoje plače, če ti je to kaj v uteho. Zato se meni zdi veliko boljše imet 2 topli manj izobraženi osebi kot pa 1 manj izobraženo in pol izobražene, če bi lahko izbirala. Bi pa mogoče lahko naredili kompromis in razdelili odgovornosti in pripravo na obe, da bi bilo fer. ne samo računati dvojnih integralov Ekonomisti po mojih izkušnjah niso najbolj na ti z integrali Že nižanje plače deluje zelo nestimulativno in 100 € res ni malo. Ne vem, jaz vam ne privoščim tega in se mi tudi ne zdi prav, da so se sedaj tolk spravili na vrtce, a na druge si pa ne upajo al kaj? Nusi, mislim, da so se spravili na vse možno, kar niso oni;). Lubiju so znižali plačo za več kot 100€, pa še 1x jo bojo decembra. Samo da se oni nimajo komu bunit, ker pač delamo za nekoga, ki ne govori (naravo). Po teh poplavah bojo hoteli skanalizirat še vse, kar do zdaj ni bilo (jasno, da to prinese še hujše sranje, samo tega se ne bojo nikoli naučili)... in bojo občine (ki jih je mimogrede res fuuuuuuuuuuuul preveč! Pa vsaka ima župana, pa tajnika, pa računovodjo, pa še kup ljudi - je pa dejansko včasih smešno za koliko ljudi...) porabljale denar za to. Meni se samo nižanje plač ne zdi najhujše (nisem vesela, jasno da ne, pozna se nam precej, itak, samo to se mi ne zdi najhujše - pri tem se mi zdi nesprejemljivo, da bi bilo manj ljudi za enako števlo otrok). Ne bi nikogar kljuvala - vsak pri sebi malo potrpi, ker je pač kriza, pa skupaj naredimo nekaj dobrega. Ampak pri tem vodstvu zelo dvomim v zadnji del, zato se strinjam, da ta taktika zdaj ne dela. Kako pa une kretene gor prepričat, pa nimam pojma. Colt bo vedel;). pa zanima me koliko efektivnih ur na dan imajo sodniki Nočeš vedet. POznam žensko, ki so ji REKLI, da mora manj delat, ker je preveč naredila, pa je slabo luč na ostale matalo... Seveda niso vsi taki in ni povsod tako, ampak poznam pač tak primer. Ni zdržala v službi, kjer je morala v zrak gledat in je zamenjala... Zdaj pa dela veliko. Tako da - odvisno kje.
< Sporočilo je popravil ronja -- 30.11.2012 10:56:08 >